HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Ezekre a filmekre szavaztak idén a legtöbben

2017-ben sem panaszkodhatunk, hiszen a geek-filmek az utóbbi időben elárasztották a mozikat. Mindig nehéz a döntés, ha lehetne, melyikre ülnénk már be most azonnal, mert nem bírjuk kivárni a premiert, de azért majdnem mindenkinek van látatlanban is egy kedvence. Lássuk!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Korábbi cikkünkben arra szavazhattatok, melyik filmet várjátok 2017-ben leginkább. Ideje kihirdetnünk a szavazás eredményét. Ettől függetlenül a későbbiekben továbbra is szavazhattok a filmekre, számításaink szerint viszont az értékek sokban már nem fognak változni.

Minden évben Star Wars

Nem lepődtünk meg túlságosan azon, hogy a geek filmek kategóriájában a Star Wars VIII. epizódja magasan megelőzte vetélytársait. A december közepén esedékes premiert valószínűleg ugyanolyan feszült várakozás fogja megelőzni, mint a VII. epizódot. Mióta a Disney kezelésbe vette a Star Wars univerzumot, box officet tekintve minden évben győztesen kerülnek ki a filmes versenyből. Még idén is, pedig a rossz előérzetünket részben igazoló Zsivány Egyes közel sem ért el akkora bevételt, mint a csalódásoktól szintén nem mentes új epizód, Az ébredő erő, viszont még így is lenyomta a Szenilla nyomában néven futó gyerekcsalogató aranybányát.

Meglátjuk, idén is ilyen jól szerepel-e az újabb Star Wars-film. Már a VII. epizód megjelenése után voltak sejtéseink a folytatásról, viszont amit már biztosan tudunk, hogy az új film egészen biztosan borúsabb hangulatú lesz. Eleve Rian Johnsonnal a rendezői székben, aki olyan filmeket jegyez, mint a Looper – A jövő gyilkosa – őszintén nekem nem jött be, de mindenki másnak eléggé – vagy a Beépülve, biztosak lehetünk benne, hogy a film nem lesz könnyen emészthető darab. Oscar Isaac egyik interjújából az derült ki, hogy mindegyik szereplőt próbára teszik a filmben, és igen, még BB-8-et is. A rendező, Johnson pedig azt is megerősítette, hogy a filmben központi szerepe lesz Rey és Luke kapcsolatának. A kósza híreket, hogy Yoda vagy Obi-Wan visszatérne, vagy hogy hová fejlődik a főszereplők kapcsolata, nem lehet biztosra venni, így jobb, ha kivárjuk a decembert, amikor mindenre fény derül.
Carrie Fisher sajnálatos halála, mint tudjuk, nem lesz kihatással a VIII. epizódra, viszont a következő résszel kapcsolatban csak annyi biztos, hogy inkább a cselekményen alakítanak majd, de nem fogják Fishert CGI-trükkel helyettesíteni. Már csak azért is érdemes várnunk a VIII. epizódot, hogy újra láthassuk a vásznon Leia legendás alakját, akit valószínűleg már egy további filmben sem fogunk.

HIRDETÉS

ForceAwakens
Csak így tovább idén is!

 

Alien: Covenant

A Star Wars mellett említésre méltó eredményt hozott az Alien-sorozat újabb előzményfilmje, illetve a felejthetetlen Prometheus (2012) folytatása, az Alien: Covenant, melynek szinkronos előzetesét vérfagyasztónak ítéltük. Mert milyen is lenne egy klasszikus hátborzongató sztori, ha nem egy tudatlan, fegyverekkel hadonászó embercsapat egyesével történő levadászgatásának története – nyálkás tojásokból előugró facehuggerekkel fűszerezve – egy folyton vicsorgó, langaléta, savas vérű feka szörnnyel a főszerepben. Vagy több ilyen szörnnyel, brrr. Izgatottan várjuk. Michael Fassbender mint David, a Prometheus-expedíció egyetlen „túlélője” tér vissza a filmben, valamint egy másik – de vélhetően egyező prototípusú – robot szerepét is magáénak tudja.

A galaxis őrzői Vol 2.

A galaxis őrzői vol 2. geek filmek közt harmadikként, a képregény-filmek közt elsőként végzett. A trailert látva megállapítottuk, hogy látványban és cukiságban nem lesz idén sem hiány. Szerencsére csak a május elejét kell kivárnunk, hogy láthassuk az Űrlordot és barátait újra a mozikban. Aki viszont arra számít, hogy ez a film újabb adalékkal szolgál majd a Végtelen kövekről, az csalódni fog: a rendező, James Gunn egyértelművé tette, hogy ez a film nem fog közelebb vinni minket a főszálhoz. Viszont ennek ellenére is megéri várni a filmet: a régi csapat tagjai: Peter Quill, Gamora, Drax, Mordály és Groot mind visszatérnek. Chris Pratt karaktere megismeri az apját is, Egót, akit nem más fog alakítani, mint Kurt Russel. A Marvel univerzumban Ego, „az élő bolygó”, egy az Univerzum Vénei közül, azonban James Gunntól tudjuk, hogy ebben a filmben emberi alakjában lesz majd látható. Ezenkívül általa kerül majd egy újonc is az őrzők közé: Mantis karaktere. Lesz mit várni, nem igaz?

DC a Marvel ellen

A képregény-filmek mezőnyében A galaxis őrzői vol 2. megosztja az első helyet a Justice League filmmel. Várhatóan novemberben mutatják be az amerikai mozik a legújabb DC-mesterművet. Az utóbbi két Warner-film kapcsán leginkább arról lehet vitatkozni, hogy a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala vagy a Suicide Squad – Öngyilkos osztag volt rosszabb film, de ebben a kérdésben nem próbálunk meg igazságot tenni, mert mindkét oldalnak igaza van valamilyen szinten. Azonban az tagadhatatlan, hogy univerzumépítésben a DC messze le van maradva a Marveltől, pedig a Warner valószínűleg azt várta volna Zack Snydertől, hogy… oldja meg valahogy. Ez nem igazán jött össze, de nem írhatjuk csak és kizárólag Snyder számlájára ezt sem. Viszont most újabb lehetőséget kap, hogy megmutassa, igenis lehet DC-univerzumot kovácsolni az eddigi filmekből és a Justice League által.

A sztori nagyjából világos: Batman elkezd csapatot toborozni, mert egy új és még nagyobb fenyegetést jelentő ellenséggel kell szembenéznie, mint Superman volt. Ennek a ligának a tagjai lesznek feltehetően: Wonder Woman, avagy Csodanő (Gal Gadot), Aquaman (Jason Momoa), Flash, avagy a Villám (Ezra Miller) és Cyborg (Ray Fisher). Feltűnik még biztosan Mrs. Aquaman, vagyis Mera, akire már tavaly is csorgatták a nyálukat a rajongók. Némileg ütőképesebb csapatnak tűnik, mint az öngyilkos osztag volt, Bumeráng Kapitánnyal meg Gyilkos Krokkal (még leírni nevetséges, őszintén). Ha most belemennénk további részletekbe, az már erősen spoiler-veszélyes terep lenne. Lényeg a lényeg, joggal várhatjuk, hogy ez a film jobb lesz, mint a tavalyi kettő. Azonban lehetséges, hogy idén Batfleck legnagyobb ellensége nem is az a titokzatos gonosz lesz… hanem Lego Batman!

Transformers: The Last Knight

Számos szavazatot kapott még a Transformers: The Last Knight és a Thor: Ragnarök is. Az előbbire június, az utóbbira november táján számíthatunk a mozikban. A Transformers franchise 5. részében visszatér Mark Walhberg, előreláthatóan fontos szereplő lesz, de hogy konkrétan a főszereplő lesz-e, vagy sem, azt még nem állíthatjuk biztosan. Feltűnik majd továbbá Sir Anthony Hopkins, egyelőre ismeretlen szerepben, és szintén visszatér majd Laura Haddock, Stanley Tucci és Josh Duhamel karaktere. A trailerből már sejtjük, hogy Optimus fővezér be fog kattanni. A cselekmény egy része pedig nem a jelenben, hanem a középkorban fog játszódni. Vajon hová fog ez kifutni?

A Thor: Ragnarök természetesen népszerű lesz, újabb Marvel-film lévén, amiből végre megtudhatjuk, hogy Thor jutott-e valamire a Végtelen kövek tanulmányozásával, és egyáltalán: Ragnarök! Ez azt jelenti, hogy lesz egy gonosz robot-Thor a filmben, aki a Ragnarök névre hallgat? Vagy hogy eljön az istenek alkonya Asgardban és Midgardban? Vagy csak jól hangzott ez a cím? Számomra a legfőbb kérdés viszont, hogy Thor kapni fog-e végre egy olyan önálló filmet, amiben lesz annyira jó, mint a jeleneteiben a Bosszúállók-filmekben. Elviszi-e ezúttal a filmet a hátán pusztán Thor karaktere? Őszintén remélem, hogy igen. A lenti videó némi választ ad arra, hogy mit csinált Thor, amíg nem találkoztunk vele.

Viszont abból a szempontból is rettentő érdekes, hogy mit fog kihozni egy szuperhős-filből Taika Waititi, aki olyan filmeket jegyez, mint a Vademberek hajszája (Hunt for the Wilderpeople, 2016) vagy a Hétköznapi vámpírok (What We Do in the Shadows, 2014), amiről úgy hírlik, már írják a spin-offját. Az új Thor-filmben számíthatunk végre Hulk visszatérésére, és lehet hogy az is kiderül, eddig hol volt. Feltűnik még többek között Dr. Strange is, és bizonyára számíthatunk Loki kellemetlenkedésére is, azonban nem ő lesz a főellenség, hanem nagy valószínűséggel a lánya.  Ugyanis szerepet kapott a filmben Hela karakterét alakító Cate Blanchett, aki (már csak nevéből is adódóan) a Gonoszt fogja megformálni. Jeff Goldblum mint Nagymester keveredett bele a filmbe, valamint Valkűr és Skurge asgardi karaktereket Tessa Thompson és Karl Urban alakítják majd. Ígéretesnek hangzik.

573f502b0fd8c

Kong: Koponya-sziget

A fantasy kategória győztese a Kong: Koponya-sziget, mely március 9-én kerül a magyar mozikba. Az biztos, hogy minden idők legnagyobb Kongját láthatjuk majd a vásznon. A forgatókönyv a megszokott klisék szerint alakul majd: előbb ember és állát küzd majd egymással, viszont a történet egy pontján rá kell jönniük, mi vagy ki is a valódi ellenségük. Teszem azt óriáspókok, vagy óriásbölények, esetleg indokolatlan és ocsmány dinoszauruszmutánsok. A látvány azonban valószínűleg kárpótol majd mindenkit a sztori hiányosságaiért. Nem utolsó sorban pedig a szereplőgárda is okot adhat a várakozásra: Tom Hiddleston, John Goodman, Samuel L. Jackson és John C. Reilly közös jelentei közt biztos lesz néhány emlékezetes, és újra láthatjuk a vásznon a tavaly Oscar-díjat nyert Brie Larsont is.

A szépség és a szörnyeteg

A fantasy kategóriában előnyös helyezést ért még el A szépség és a szörnyeteg, melyben egy lány annyira belefeledkezik a kalandregények, és mesék olvasásába, hogy már nem is tudja megkülönböztetni a valóságot a képzelt világtól. Többek közt beszélő bútorokat, és egy szörnyeteget is hallucinál. Szerencsére a a Stocholm-szindróma ez esetben is beválik, a lány beleszeret fogva tartójába, és az igaz szerelem csókja gyógyír minden -mentális – problémájára, mint ahogy az a Disney-világában lenni szokott. Mindezt Emma Watson főszereplésével megtekinthetjük március 23-tól a magyar mozikban is. Számomra a legnagyobb kérdés viccet félretéve, hogy hogyan képzeli el a film Gaston karakterét. Luke Evans, bár A hobbit-sorozat nem volt a kedvencem, Bard karakterét jól alakította… el lehet képzelni fantasy-hősként. Habár viszontláthattuk tavaly A lány a vonaton idegesítő Scottjaként is, ami bizonytalanságra ad okot. Igaz, abban a filmben senki sem volt igazán meggyőző. Bill Condon rendezőről pedig tudjuk, hogy az Érzelmek tengerében forgatókönyvéért még 1999-ben Oscart kapott, és azt is, hogy neki köszönhetjük az Alkonyat-sorozat két befejező részét. Bár könnyű lenne, mégse legyünk igazságtalanok Condonnal: hiszen pl. David Yates is mindent megpróbált kihozni a HP-sorozat utolsó részéből két filmben, amit elvártak tőle, de kötve volt a keze a könyv által. Condon még rosszabbul is járt alapanyagot tekintve. Azonban most megrendezheti a Disney-klasszikus A szépség és a szörnyeteg (1991) élőszereplős változatát.

Ez volt a legelső film az Oscar-díj történetében, mely egész estés animációs filmként „legjobb film” kategóriában is jelölve lett. (Azóta is csak további két animációs film, a Fel! és a Toy Story 3. büszkélkedhet „legjobb film” jelöléssel.) Az már biztos, hogy erre az élőszereplős feldolgozásra érdemesebb lesz mozijegyet váltani, mint a közelmúltból ismertekre, mint pl. a Demóna (2014), a Hamupipőke (2015), vagy A dzsungel könyve (2016). Bár rengeteg meghökkentő hírt hallani a Disney háza tájáról, minthogy olyan animációs filmeket is le fognak forgatni élő szereplőkkel, mint a Dumbo, a Micimackó vagy Az oroszlánkirály(!). A legközelebbi „áldozat” pedig a Mulan lesz. Erősen ajánlott tehát, hogy A szépség és a szörnyeteg (2017) megüsse a mértéket, különben egyre kevésbé leszünk izgatottak a további élőszereplős filmek iránt, és ez biztosan nem célja a Disneynek.
Futottak még

A múmia és A Nagy Fal csak kevés szavazattal maradtak el A szépség és a szörnyeteg mögött. A múmia, melyet júniusban láthatunk legkorábban, állítólag az 1999-es, azonos című kalandfilm (igen, a Brendan Fraser-Rachel Weisz páros filmjének) rebootja lesz. Mielőtt még bárki megijedne, valószínű, hogy sokkal inkább lesz egy újabb Mission Impossible-klón, mint az állandóan sugárzott, skorpiókirályos idétlenkedés mása.

A Nagy Fal már megtekinthető a magyar mozikban is. A trailerei leginkább annyit sejtettek, hogy a filmben orkok támadják meg Kínát, akik feltehetően ki akarják majd szabadítani a bebörtönzött Matt Damont, de azóta kiderült, hogy ennél egy hajszálnyival kevésbé gagyi a sztori. Spoilermentes kritikánkért kattints ide.

Egyre több a geek-témájú magyar film is

Az idei magyar filmes felhozatalra sem lehet panasz, bár lehet, hogy az utóbbi évek sikerei elkényeztettek minket. A szavazáson a Pappa pia bizonyult a legkevésbé népszerűnek, pedig a Csupó Gábor rendezésében készülő filmben nem csak Nagy Feró alakít idősotthonból szökött rocker nagypapát, hanem még Vajna Tímea is jetskin fog menekülni üldözői elől. A főszerepben Szabó-Kimmel Tamás pedig kultikus magyar slágerekkel fogja megmenteni – reméljük – a dunaparti csónakházat. Hogy hagyhatnánk ki?

A legtöbben a Kincsemet, minden idők legdrágább magyar filmjét várjátok idén, melynek bemutatója március 16-án lesz esedékes. Blaskovich Ernő, vagyis Kincsem gazdájának szerepében Nagy Ervint láthatjuk, amint egy lóban meglátja élete nagy lehetőségét, visszaszerezheti vagyonát, bosszút állhat ellenfelén, és megnyerheti szerelme szívét. Úgy tűnik nem csak a sztorival, hanem a rendezővel is biztosra mentek: Herendi Gábor eddigi nagysikerű filmjei – Valami Amerika 1-2, Magyar vándor – után megrendezheti következő közönségfilmjét, és talán ez még az eddigieknél is nagyobb siker lesz. Meglátjuk márciusban.

A Roboraptornál legjobban Pálfi György új filmjére, Az Úr hangja című sci-fire vagyunk kíváncsiak. Alapvetően a film középpontjában az apa-fiú kapcsolat áll, melyet az idegen lényekkel való kapcsolatfelvétel ábrázolása képez majd le.
Ennél sokkal egyszerűbb mondanivalóval bír Lengyel Balázs filmje, a Lajkó – cigány az űrben. Alapötlete, hogy valójában nem egy Lajka nevű kutya, hanem egy Lajkó nevű magyar cigány járt első élőlényként az űrben. Már ez alapján borítékolható a szatirikus humor, és hogy a film nem fogja túlságosan komolyan venni magát.

Bár listánkra nem került rá, mert csak remélni tudjuk, hogy még idén be tudják mutatni, viszont mindenképp izgalmas filmnek ígérkezik Kondor Vilmos Budapest Noir című sikerregényének adaptációja. A könyv nemzetközi sikere alapján biztosan a filmváltozatból is megpróbálják kihozni a legtöbbet. Az első képkockák nagyon meggyőzőek! Ha minden igaz, ősszel kiderül, hogyan sikerült Gárdos Évának filmre vinnie a regényt.

Azok a 30-as évek!
Azok a 30-as évek, amikor még nem volt tilos dohányozni a munkahelyeken…

Képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5