HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Olvasáskihívás 2017

Idén is arra biztatunk mindenkit, hogy olvasson sok könyvet! Cikkünkből azt is megtudhatjátok, milyen könyveket ajánlunk.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A tavalyi 50 könyves kihívás után idén egy szűkített listával készültünk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy idén olvassunk kevesebbet. Úgy tapasztaltuk viszont – saját bőrünkön is – hogy majdnem kizárólag geek könyvekre nem szabad szűkíteni az egész éves olvasási céljainkat, mert a legtöbb olvasónknak az érdeklődése kiterjed másfajta könyvekre is, és ennek is ugyanúgy teret kell engedni. Tehát az idei kihívás olyan könyvekről szól, amelyet azok mellett ajánlunk elolvasásra, amit egyébként is terveztetek elolvasni. Lássuk a listát!

kölcsönkönyv

Olvass el idén egy olyan könyvet, melyet valaki ajánlott neked, és kölcsön kaptad, vagy könyvtárból kölcsönözted. Ez a valaki lehet egy családtagod is, barátod is, de a könyvtáros is lehet; a lényeg, hogy olvass el egy könyvet, amely mások szerint tetszene neked, és kölcsön is adják azt.

booksignal

HIRDETÉS

egynapos könyv

Olvass el egy könyvet egy nap alatt! Ez a pont arról szól, hogy egyrészt ne csak hosszabb regényekre szánjuk rá az időt. Manapság reneszánsza van a zsebkönyveknek is, és sok érdekes, geek témájú kisregényt is találhatunk a boltok polcain. Másrészt arra is ösztönzünk ebben a pontban mindenkit, hogy ebben az évben a 365 napból egy napot szentelj csak az olvasásnak: amikor más dolgod sincs egész nap, csakhogy elkezdj egy könyvet az első oldalon, és befejezd az utolsón. Azt már mindenki döntse el maga, milyen hosszú regénnyel tud megbirkózni.

idei könyv

Szinte minden olvasáskihívásban szerepel, hogy olvassunk könyvet az adott évből. Ez azért fontos, hogy egyrészt támogassuk a könyvpiacon az új megjelenéseket, másrészt hogy naprakészek legyünk, és ne csak Frank Herbert, Asimov, Tolkien, Oscar Wilde vagy Raymond Chandler történeteiben vesszünk el, hanem pillantsunk be abba is, hogy hová nőtte ki magát napjainkra egy számunkra kedves műfajunk.

adaptált könyv

Olvassunk olyan műveket, amelyeknek szeretjük a film változatát! A könyvpiac manapság villámgyorsan reagál a filmes feldolgozásokra, és kiadnak mindent, aminek az eladására a film sikere nyomán esélyt látnak. Hogyha egy filmes könyvadaptáció különösen megfogott minket, nem csak azért érdemes elolvasni az eredetit, mert újra abban a gondolatvilágban találhatjuk magunkat, még több részletet fedezve fel, hanem azért is, mert a könyv 99%-ban jobb, mint a film.

BookWasBetter
toplistás könyv

A Roboraptor tavalyi könyves toplistáján szereplő könyvek közül mindenképpen érdemes az összeset, de minimum egy könyvet elolvasnunk. Mindig nehéz viszont kiválasztani azt a legjobb 10 könyvet az adott évből, ezért ha valaki nem talál a toplistáról olyat, ami felkeltené az érdeklődését, nézzen szét a tavaly megjelent könyvkritikáink között.

életrajzi könyv

Nem kell megijedni, senkit nem akarunk arra kényszeríteni, hogy Plutarkhoszt egyáltalán kézbe vegye. De ha van egy (geek) híresség, akit mindig is kedveltél/csodáltál, csak simán érdekesnek találtad a személyiségét vagy a tavaly elhunyt sztárok hosszú sorából az ő halála viselt meg legjobban, akkor adj egy esélyt az életrajzi könyvének. Lehet, hogy dögunalmas, összetoldott-foldott fércmű lesz, de olyan momentumra biztosan rábukkansz, ami megerősít abban, hogy okkal kedvelted az adott figurát.

random könyv

Hát, ezen nem nagyon van mit cizellálni. Csak… bökj rá egy könyvre csukott szemmel! Aztán nyitott szemmel már indulhat is az olvasás. De ha ez túlzottan prózai megoldás, akkor számtalan könyves randomgenerátort találhatsz az interneten, ami segít neked a „választásban”. Ha szeretnél szűkebb körből választani, keress olyan könyvet itt, ami az egyik-másik kedvenc könyved alapján szintén esélyes, hogy tetszeni fog.

olvasatlan könyv

Mindenkinek van olyan könyve, aminek az elolvasását ősidők (vagy még régebb) óta halogatja. Teljesen mindegy, hogy az az internetes toplistákon újra és újra felbukkanó sci-fi klasszikus, vagy egy orosz realista regény, esetleg egy soha be nem fejezett kötelező olvasmány. Most itt a lehetőség arra, hogy bepótold, amit eddig csak magad előtt görgettél.

geekbooks

újraolvasandó könyv

Hiányzik az elveszett gyerekkorod? Nem vagy benne biztos, hogy helyesen emlékszel-e az egyik mondatra egy régi könyvedből? Vagy netán rádöbbentél, hogy elfelejtetted egy szeretett olvasmányod cselekményét, de teljes egészében? Ezek nem csupán a lassú, de elkerülhetetlen öregedés jelei, hanem valami még jobb kezdete: végre újraolvashatod a kedvenc könyvedet.

ismeretterjesztő könyv

Mint mondják, a jó pap holtig tanul. Ez a jó geekre is igaz kell, hogy legyen; ha érteni akarjuk egy adott sci-fi világának működését, esetleg valami ellentmondásra bukkanunk, amit nem igazán tudunk megfogalmazni, akkor segítségünkre vannak az ismeretterjesztő könyvek. Matek nem nagyon van bennük, úgyhogy teljesen közérthetőek, ráadásul még ahhoz is kiváló alap lehet, hogy egy saját projektünkhöz merítsünk belőle ötletet. Ráadásul még arra is jók, hogy valamit felfogjunk belőlük a világegyetemről, ha mást nem, hát azt, hogy piszkosul nagy.

idegennyelvű könyv/újrafordítás

Noha első blikkre úgy tűnhet, hogy egy idegen nyelv közel sem olyan fontos, mint mondjuk a káoszelmélet, de erre jópár geek alkotás rácáfol, ráadásul az is fontos, hogy a saját világunkban el tudjunk navigálni. Úgyhogy ragadjunk magunkhoz egy idegen nyelvű könyvet és essünk neki. (Az sem utolsó szempont, hogy akár még a magyar kiadást is beelőzhetjük.) Ha valaki úgy érzi, hogy nem áll olyan szinten egyetlen nyelvvel sem, hogy ennek nekiveselkedjen, akkor legalább egy frissen újrafordított magyar nyelvű könyvet olvasson el. Lehet, hogy nem lesz olyan ízes vagy archaikus, mint a korábbi fordítások, viszont garantáltan érti bárki. Sok esetben elképesztő, mit tesz egy könyvvel egy fordítás, milyen hatással lehet az egész mű hangulatára. Ezért is megéri kézbe venni azt más nyelven, vagy egy új fordítást fellapozni, és rádöbbenni, mit vett el belőle, vagy mit adott a fordítás az adott könyvhöz.

forgatókönyv/novellizáció

Aki szeret olvasni, az sem gubózhat be kizárólag az irodalom berkeibe, hiszen a határterületekkel is érdemes foglalkozni. A film az a közös pont, amit mindenki szeret, ahol minden geek találkozik: a könyvmolyok és a gamerek, a képregényfanok és az animerajongók. Ezért érdemes a kedvenc filmünkkel behatóbban is foglalkozni, és elolvasni a forgatókönyvét. Vagy ha az túl száraz lenne, a nagy stúdiók általában odafigyelnek arra, hogy korrekt iparosmunkákat rendeljenek korrekt iparos szerzőktől, akik megírják az adott film regényváltozatát.

Annak érdekében, hogy könnyen lehúzhassátok a listátokról a teljesített pontokat, mellékeljük a listát képi formában is. A kihívást pedig hamarosan a moly.hu-n is elérhetővé tesszük számotokra. Jó olvasást!

olvasáskihívás2017

 

Képek forrása: 1, 2