HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Power Rangers – Energia Vadőrök

Aki a kilencvenes évek alatt töltötte a gyermekéveit, annak talán nem ismeretlen az a mese avagy sorozat, amelyet Power Rangersnek neveztek.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Aki a kilencvenes évek alatt töltötte a gyermekéveit, annak talán nem ismeretlen az a mese avagy sorozat, amelyet Power Rangersnek neveztek – és neveznek még a mai napig is egy megújult köntösben.  Az amerikai sorozat igen hosszú életűnek mondható, mivel a szórakoztatásra és az értékesítésre épülő élőszereplős gyermeksorozat, kosztümös szereplőivel, 1993 augusztus végén debütált először. A Power Rangers alapja nem más, mint a Super Santai, mely japán sorozatot az amerikai kultúra köntösébe bujtatták. A Mighty Morphin Power Rangers, az előbb említett első szériának a sikerét az alkotók leginkább az egyik legnevesebb gyermekcsatornának, a Fox Kidsnek köszönheti – hiszen kilencvenes évek alatt nagyban elősegítette a PR népszerűségét.

Saban Entertainment
Saban Entertainment

Azonban nem csak pozitív visszhanggal büszkélkedhetett a Power Rangers – rengeteg kritika érkezett azzal kapcsolatban, hogy a sorozat kártékony hatással van a gyermekekre, túlzott agressziót sugároz, a fiatalok lelki épségét veszélyezteti.  Mindezek ellenére idáig összesen 23 televíziós szezon készült el – 19 különböző tematikával, illetve pluszban még két mozifilm is. Ez utóbbihoz pedig hozzátartozik, hogy következő évben, tehát 2017-ben, a harmadik mozifilm is a vetítőtermekbe kerül.

Kicsit rátérve magára a történetre – a Power Rangers összes szériája követ egyfajta vezérfonalat. Mindegyikre jellemző, hogy egy fiatalokból álló bandát helyez a középpontba, mentoruk pedig Morph (aki egyben a névadó alak is). Szuperképességekkel rendelkeznek és a Zords – avagy olykor nagyobb méretű Megazords támadógép vezérlésére is alkalmasak. A ’harcosok’ célja ellehetetleníteni az antagonistákat, Rita Repulsával az élen. A már a hétköznapi fiatalokból ’átalakult’ főszereplők egyéni ruhaviselettel rendelkeznek: meghatározott színekben pompázó spandex egyberuhával, átlátszatlan, a ruhával azonos színű sisakkal. Az egyedi megjelenés mellett természetesen rendelkeznek más-más szupererőkkel is, köztük bármilyen emberfeletti-képességgel, legyen az mondjuk a láthatatlanság vagy a szupersebesség. Végül, de nem utolsó sorban, maga a fegyver sem hanyagolható el – egyedi és közös fegyverzettel is rendelkeznek a fiatalok. A korábban említett Zord vagy Megazord a Rangers figurák összeállása egy biztosabb győzelem érdekében.

HIRDETÉS

Saban Entertainment
Saban Entertainment

A csapatokban általában három vagy öt főkarakter tűnik fel – van, hogy később is csatlakoznak hozzájuk a széria folyamán. A harcosokat különböző szabályok korlátozzák, így például a hétköznapokban titkolniuk kell képességeiket. A fentebb már feltüntetett egyedi színekkel ellátott ruha egy szérián belül kitart egy adott karakternél – azonban csupán a vörös és a kék az a szín, amely az összes szezonban megjelenik. További színek a sárga, zöld, pink, fekete és fehér. Érdekesség, hogy a karakterek civil, hétköznapi viselete is harmonizál az Rangers-ruha színével.

Az első három szezon a Mighty Morphin Power Rangers névre hallgatott, s ezzel szeretnénk még foglalkozni a cikk hátralevő részében, mivel ezek a részek igazán nosztalgikus hangulatúak, a kilencvenes évek popkultúrájának az egyik ékköve. A szinopszis igazából annyi, hogy réges-régen Zordon, az ókori varázsló a gonosz boszorkánnyal, Rita Repulsával vívott harcot – a csata évekig elhúzódott, míg Zordon le tudta győzni Rita öt mágikus erő érméjét. A veszteségért cserébe Rita azt a büntetést eszelte ki, hogy lezárja a Holdat és csapdába csalja Zordont. Tízezer évvel később Rita alattvalói megszöktek a börtönből azért, hogy meghódítsák a Földet. Zordon végső elkeseredésében ezért hívja magához a Power Rangerst, tehát a pár fiatalból álló, amolyan felmentő sereget. Innentől pedig egy hosszadalmas, maga nemében izgalmas küzdelem követhető végig.

Összefoglalva a Power Rangers egy olyan gyermeksorozat, amit talán nem a mély mondanivalójában kell elemeznünk, hiszen nem tár elénk nagyobb igazságokat, bölcseleteket. A kilencvenes évek digitális avagy technológiai lehetőségeihez képest maga a megvalósítás sem tekinthető kritikán alulinak – habár mai szemmel nézve sokszor mégis annak tűnik. A Power Rangers egy videojátékhoz hasonló sorozat – vagy a műanyag akcióbabák tévéképernyőre vivése – feldúsítva egy kisebb dramaturgia fonallal.