Képregény

A Karom Rendje a cicakedvelők kedvenc képregénye lesz – Kritika

Kiforrott, okos szórakozás a jutalma azoknak, akik elolvassák Pádár Ádám és Szebeni Péter új képregényét, A Karom Rendjét. Képregénykritika.

A 5Panels legújabb képregényében a biztonságosnak hitt kertváros alatt a történelem során már jó párszor pórul járó, éppen ezért bosszúra szomjazó egerek a megtámadásunkat tervezik, és csak egy titokzatos, macskákból verbuvált csapat segíthet rajtunk.

Nem árul zsákbamacskát 

A 5Panels kiadó két veteránja, Pádár Ádám és Szebeni Péter legutóbb a Céltalan nevű horrorisztikus fantasy-krimivel próbáltak nagyot alkotni a hazai képregényes szcénában – véleményünk szerint sajnos inkább kevesebb, mint több sikerrel. Ugyanis bár a mi világunkban bolyongó halott lelkekkel felálló Céltalan nem volt rossz elképzelés, világépítés és történet szintjén nem volt képes megfelelően funkcionálni.

Az alkotópáros ezúttal teljesen mással állt elő: egy macskás-varázslós akció-kalanddal.

Persze azért ez a rajzfilmes, könnyedebb vonal sem teljesen új dolog tőlük (Pádár a Busókkal már belekóstolt hasonlóba), a lényeg azonban, hogy A Karom Rendje egy jóval átgondoltabb, letisztultabb – egyszóval: élvezhetőbb – munka a 5Panels párosától.

Oda karmol, ahova kell

A Karom Rendje nagyjából olyan, mintha egy random beszélő macskás-kutyás mozit kevertek volna A Gyűrűk Ura eposziságával. Vagy mintha a cirmosokkal szerepjátékoznának – de erről később. Repkednek benne a poénok, amelyek főleg macskás szóviccek (Szőr Gombócz az egyik főhős neve) és a mi világunkra tett frappáns kitekintések formájában vannak jelen (csak szőrmentén, de az influenszerek is megkapják a magukét). De közben egy komolyan vehető sztorit mesél el a száműzött egerek és a titokban az emberek védő titkos macskatársaságról. 

Ráadásul nem(csak) azt hozza, amit várnánk. Persze az első kötet főleg a szereplők bemutatásával, a gonosz tervének felvázolásával, a seregszemlével, na meg az első csatával telik. Ugyanakkor Pádárék az utolsó oldalakon nem egy sablonos mágikus harccal zárnak, hanem egy igazán meglepő, ellenségek közti beszélgetéssel. Ezután izgatottan várja az ember a folytatást.

A Karom Rendje tehát egy szelíd, de távolról sem infantilis fantasy történet. És pont ez teszi igazán vonzóvá, nem csak a kisebb olvasóknak.

Szebeni a már jól megszokott, kissé rajzfilmes, letisztult rajzait hozza, és ez a megjelenítés érzésem szerint sokkal jobban áll A Karom Rendjének. Míg a Céltalan sötét hangulatából néha kissé kilökött a plasztikus megjelenítés, ehhez a mesés fantasyhez sokkal jobban passzol a művész stílusa. Ráadásul az egész kötet míves, igényes: a dombornyomott borító, valamint a négyzet alakú kötet is nagyban megalapoz a mágikus hangulatnak.

A Karom Rendjét igazán egyedi ötletek teszik még teljesebbé.

Az inkább jópofa, semmint fárasztó humor és az összetettebb, a nagyobbaknak szóló témák mellett még egy dimenzió miatt remek ez a képregény. Ez pedig a régi, kaland-játék-kockázat könyvekből is ismerős szerepjátékos elemek beemelése. Minden szereplő bemutatásakor látjuk azok karaktertábláját, amely alapján megállapítható mire képesek, milyen erősek. Ha pedig valami történik velük a történet során, változnak a mutatóik: szintet lépnek, életerőt vesztenek, stb. Szebeniék nagy reményeket fűznek matériájukhoz. Akár – a folytatások eljövetele mellett – a fenti ötlet mentén érkezhet a következő nagy dobásuk: társasjáték a képregény alapján! Biztos vagyok benne, hogy tettek már lépéseket a témában. Már csak azért is, mert a képregény bemutatóján a könyvhöz dobókockát és figurákat is lehetett kapni. Ha pedig nem, hát ideje. 

Dorombolunk

A Karom Rendje első etapja egy igazán nagyszerű indulás, amely csak úgy dagad a jövőbeli potenciáltól. Persze a magyar képregénykiadásban mindig felmerülő kérdésünket most is fel kell tegyük. Vajon a folytatás belátható időn belül érkezhet? Szebeniék a képregényfesztiválon megrendezett kötetbemutató beszélgetésükön azonban megnyugtatták a közönséget. Már úton van a második rész – ennek pedig, látva a bemutatkozást, csakis örülni tudunk.

9 /10 raptor

A Karom Rendje

Szerző: Pádár Ádám - Szebeni Péter
Műfaj: fantasy
Kiadás: 5Panels, 2024
Rajzoló: Szebeni Péter
Oldalszám: 112

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

editor
Régóta írok mindenféle geekségről, de főleg horrorfilmekről és képregényekről. Emellett a Raptor vizuális megjelenéséért is sokat teszek (más földtörténeti korokban grafikus vagyok), így ha valami menő grafikába botlasz az oldalon, azt valószínűleg én követtem el.
×