Sorozat

Tökyó lett a Tokyo Vice 2. évada – Évadkritika

A Tokyo Vice 2. évadának magas elvárásokhoz kellett felérnie, hiszen 2022-ben is igen magasra tette a lécet, és ezzel együtt a széria felé támasztott nézői és kritikusi elvárásokat. A 90-es évek Tokiójában a yakuza után szimatoló amerikai oknyomozó-újságíró története az elmúlt évek nagybetűs high concept sorozata, aminél csak remélni lehetett, hogy ennél nem ad lejjebb. Szerencsére így lett. Kritika.

Feszült cliffhangerrel ért véget a Tokyo Vice első évada: Jake-et (Ansel Elgort) utolérte a Japánba visszatért yakuzavezér, Tozawa (Tanida Ayumi), és csapata helybenhagyta, ahogyan a szintén a japán alvilágban dolgozó barátját, Satót (Kasamatsu Sho). Mindezt mert előkerült egy terhelő erejű, a japán politika felsőbb köreibe vezető videófelvételt. A „figyelmeztető üzenet” mindenkit visszavonulásra kényszerített: Jake a yakuza legújabb ügyei helyett sokkal inkább lokális témák felé fordul szerkesztője, Eimi (Kikuchi Rinko) és Katagiri nyomozó (Ken Watanabe) tanácsára. A nyomozó is követi saját tanácsát, ugyanis családja biztonsága érdekében a yakuza ügyeket aktatologatására és aggódó nyugdíjasok telefonhívásaira cseréli. Az alvilági figuráktól visszavonulva Samantha (Rachel Keller) is megalapította a régóta vágyott klubját az újrakezdés reményében. De Tokióban semmi sem haladhat a maga csendes medrében.

Forrás: Warner

Akinek egyszer köze volt a yakuzához, az sosem szabadul tőle

Lehetne ez is a Tokyo Vice 2. évad tételmondata, ugyanis hiába vonulnak vissza egy időre a szereplők, eddigi kapcsolataikat nem tudják hátrahagyni. Így bár feldaraboltnak érződik a cselekmény, hiszen minden eddig megismert karaktert külön szálon mozgatnak, az aktuális szezon pont ezzel a széttörtséggel képes tartani korábbi vállalásait: megmutatni, hogy a korrupció és az azt éltető szervezett bűnözés nem irtható ki az emberek életéből, ha egyszer mindez beépült. Bárhová is lépnek a Tokyo Vice karakterei, nem tudják kikerülni a yakuzát vagy a hozzájuk köthető üzelmeket. Mindez úgy tűnhet, csak a cselekmény előregörgetéséért történik, de közben átadja azt az érzetet, amiért felszámolhatatlannak tűnhet egy maffiarendszer. A szereplőknek pedig a bűn legyőzhetetlenségén kell lyukat ütniük.

Forrás: Warner

Kisebb lángon, de a szabad sajtó működésének lényegét is megidézi ennek mentén a sorozat. Katagiri és Jake ezúttal a háttérben dolgozó nyomozóduóként szöknek Tozawa nyomába, még ha külön utakon is teszik. Pont az utóbbi – a nyomozói és az oknyomozó újságírás – egybefonódása majd különválása mutatja meg, hogy mi lenne a lényege a szabad sajtónak: beszélni, rámutatni valamire, hogy aztán eszkalálódjon rá a társadalmi megoldás. A Tokyo Vice 2. évad ezt továbbra is reálisan, mindenféle hősi pátosztól mentesen teszi. A jó oldalnak is ugyanolyan szervezettnek kell lennie az igazságért, mint a bűnözőknek a saját magukért. A két főszereplő által bejárt utak és praktikusság szülte megoldásaik arra is rávilágítanak, hogy az igazság csak úgy nem derül ki, mert igazából senkinek sem érdeke, és olykor jobb a háttérből, elcsendesedve figyelni, hiszen abból nyerhetünk többet. Utóbbi szakaszban válik a sorozat főszereplője, Jake egyszerre befogadott japánná és felnőtté. Fejlődéstörténete most sem tiszta, és bőven tele van nem szimpatikus tettekkel, de közben mégis a szenvedélye (oknyomozás Japánban) teszi jobb emberré azáltal, hogy elsajátítja annak más megközelítését, módszereit.

Így válik az 1. évadban megismert fiú a mindig okvetlenkedő és türelmetlen amerikaiból egy megfontolt, bölcs döntéseket hozó japán.

A Tokyo Vice 2. évad emeli a téteket és az áldozatok számát

Az előző évad sem volt híján az izgalomnak, de kezdésként sokkal inkább az építkezés jellemezte. Az utóbbi érthetően kevésbé hangsúlyos, hiszen egy már kész világba helyeződik az előző ügy folytatása. Ami pedig semmit sem vesztett eddigi minőségéből, sőt csak emelte a téteket. Az évad eleji lefékezés után a cselekmény fokozatosan építkezik és egyenlő marokkal adagolja a nagyra nőtt főszereplőgárda minden eseményét, így nem érződik az, hogy elveszne a fókusz, vagy egyes részek nagyon belassulnának. Évadfinálénál érződik egy-egy kevésbé lényeges nézőpontszereplőnél, hogy a vártnál rövidebbre kerekítették a történetét, de a teljes lezárásra való koncentrálás miatt érthető írói döntés ez.

Forrás: Warner

A Tokyo Vice 2. évadát átívelő szál – Tozawa elfogása – is tud haladni a többfelé bontott figyelem ellenére, sőt folyamatosan hozzájárulnak a megoldáshoz. Minden apró és lényeges felfedezés, elejtett szó sokat ad hozzá a várható, garantáltan nagyot szóló fordulatokhoz. A teljesebb képhez nem mellesleg ajánlott újrázni az 1. évadot, ugyanis még onnan is bőven jönnek vissza infók, az új részekben pedig nem szánnak sok időt a nézői emlékezet felfrissítésére. Ebből a szempontból

a Tokyo Vice 2. évad inkább közvetlen folytatásként értelmezhető, semmint önálló szezonként, ami igazán a korábbiakkal együtt működik.

Ezt jelzi még az is, hogy az írók minden szálat lezárnak (bevédve magukat egy lehetséges kasza esetére), csak egy-két levegőben maradt kérdést hagynak egy lehetséges folytatásra (amire eddig úgy tűnik, jó esély is van). A végeredmény egy egységes, teljes körű történet, ami izgalmasan vezet végig a megoldásig annak szereplőivel együtt. Az élményt pedig csak tovább emelik a még mindig remek színészi játékok, a kevés amerikai gyártású sorozatra jellemző autentikusság és az odaadás a japán környezetért, ami a díszletekben, a kulturális ábrázolásban is visszaköszön. Utóbbit Japán meg is hálálta a 2. évad forgatása alatt, ugyanis a rendőrség olyan helyekre adott forgatási engedélyt a Tokyo Vice stábjának, ahová korábban egyetlen külföldi produkciónak se.

Forrás: Warner

Verdikt – A Tokyo Vice még mindig jó

A Tokyo Vice 2. évadára is maradt az a magas minőségű neo-noir/thriller sorozat, amiért 2022-ben meg lehetett szeretni, vagy amit maga az HBO-brand fémjelez. A megszokott jó sorozat mivolta mellett emelni is tudja az izgalmait, amellyel hétről hétre egyre merészebb, váratlan fordulatokat szállított. Mindezt úgy, hogy az írók keze közül ritkán esett ki a cselekmény irányítása.

9 /10 raptor

Tokyo Vice 2. évad

Tokyo Vice

thriller-krimi
10 epizód
2 évad
Premier: 2024. február 8.
Csatorna: HBO Max

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.