HIRDETÉS

HIRDETÉS

Podcast

Dr. Strangelove Bombabiztos terve a világvégére – Podcast

Failsafe-Strangelove

A heti Roboraptor podcastben Stanley Kubrick mérkőzik meg Sydney Lumettel a kubai rakétaválság árnyékában. USA kontra Szovjetúnió. Emberiség kontra atombomba. Dráma kontra szatíra. Tökéletes gépek kontra azok idióta kezelői. Dr. Strangelove kontra Bombabiztos.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Vannak filmek, amelyek elválaszthatatlanok a készítésük korától, hiszen annyira egyértelműen reagálnak és reflektálnak az akkori történésekre és zeitgestre. Vannak örökzöld filmek, amelyek mondandója olyan örökérvényű, hogy szinte meg se tudnánk róla mondani, hogy nem öt, hanem ötven évvel ezelőtt készültek. És, van az a kivételes eset, amikor a két halmaz metszi egymást. Amikor valami nagyon aktuálisból, valami egészen kortalan születik. 1964 két ilyen filmet is adott a világnak.

A kubai rakétaválsághoz és az azt körülvevő atomháborús pánikhoz ugyanis egészen páratlan módon, teljesen véletlenül, gyakorlatilag egyszerre dolgozta fel a korszak (és minden idők) két legnagyobb rendezője. Ám, ami Sydney Lumet olvasatában (Bombabiztos) a legnagyobb tragédia, az Stanley Kubrick kamerái elött már röhejes bohózat (Dr. Strangelove). Két film, amelyek épp annyira különböznek, mint amilyen hasonló az alapfelvetésük. Ám, épp ezért tökéletes kiegészítései egymásnak. A Roboraptor Podcast legújabb adásában Kubrick kultikus szatírája mérkőzik meg Lumet méltatlanul keveset emlegetett drámájával. Hogyan készülnek az ikerfilmek? Ki plagizált kiről? Van-e esélye az emberiségnek az atomfegyverek ellen? Mit kéne tennünk ahhoz, hogy ne pusztítsuk el magunkat? A hülyeség vagy a gépek okozzák majd a vesztünket? Kit vinnénk magunkkal az apokalipszis utáni barlangvilágba? Kubrick cinizmusa kontra Lumet reményteljesége. Henry Fonda vagy Peter Sellers alakít nagyobbat? Kubrick szivatja a színészeit, de mi nem bánjuk. Walther Matthau meg ránk hozta a frászt! Többek között ezekről beszélgetünk a legújabb podcastben!

HIRDETÉS

Timecode-ok:

  • 1:00: Felvezetés
  • 3:00: Beszélgetünk az ikerfilmek jelenségéről
  • 13:40: Bombabiztos vs. Doctor Strangelove, avagy hogyan tanulta meg Stanley Kubrick, hogy nem kell félni a másik bombás filmtől.
  • 18:00: Bombabiztos kibeszélő
  • 50:00 Dr. Strangelove kibeszélő

A műsort meghallgathatjátok Spotify és YouTube-lejátszási listáinkon az eddigiekkel együtt. Az adást INNEN le is tudjátok tölteni, de akár iTunes-on is feliratkozhattok, hogy biztosan ne maradjatok le semmiről!

Beszélgetnek: Hartai Dávid és Pongrácz Máté

Failsafe-Strangelove-cover-2

 

Pongrácz Máté a Budapest Corvinus Egyetem Szociológia szakán végzett. A műfaji filmek nagy kedvelője és az elfedett, obskúrus, de értékes darabok felkutatója. A szerzői trash védnöke és Zardoz hírnöke.