Magazin

Feketeszakáll és utódai – A popkultúra legnagyobb kalózikonjai

A 2000-es évek elején a Disney megpróbált új életet lehelni a kalóztörténetek halottnak hitt zsánerébe. Első kísérletük, a Robert Louis Stevenson klasszikus kalandregényét modernizáló A kincses bolygó csúnya kudarc lett, azonban a következő évben bemutatták a kalandparki attrakció által ihletett A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka című filmjüket, amelynek köszönhetően ismét a popkultúra előterébe kerültek a tengeri haramiák. A mozikban ugyan a Johnny Depp fémjelezte franchise-nak nem nagyon akadt vetélytársa, a tévében ugyanakkor azóta is egymást követik a kalózos sorozatok, ezek sorát gazdagítja hamarosan a Netflix újabb manga-adaptációja, a One Piece is. Az új széria megjelenése kapcsán összeszedtük a műfaj történetének legikonikusabb karaktereit.

10. Hondo Ohnaka

Az egyik legismertebb fantáziavilág, a Star Wars-univerzum karaktere Hondo Ohnaka, a weekway fajhoz tartozó űrkalóz. Karaktere a népszerű animációs sorozatban, A klónok háborújában tűnt fel, aztán később vendégszerepelt további szériákban, és a franchise több más darabjában is (könyvekben, képregényekben, játékokban), a közelmúltban pedig a Disney “Galaxy’s Edge” elnevezésű Star Wars-kalandparkjaiban „elevenedett meg”.

Mint a messzi-messzi galaxis sok más karakterét, Hondót is jól ismert figurákról mintázták: hosszú vörös kabátjában Hook kapitányt idézi, a vállán ülő kis kedvenc pedig a papagájt tartó kalózok sztereotípiáját, míg személyiségének modernebb előképeit A Karib-tenger kalózaiban találjuk. Ennek ellenére egyáltalán nem csak a korábban ismert alakok felidézéséből áll, ezért aztán mostanra már saját jogon is működik. Az ő érdekessége elsősorban abban áll, hogy mivel alapvetően megbízhatatlan személy, sosem lehet tudni nála, mikor és hogyan fogja (vagy legalábbis próbálja) átejteni a hősöket – na és persze mindig tartogat néhány humoros megjegyzést, fricskát a megjelenése.

Balról jobbra: Hondo A klónok háborúja és a Lázadók című animációs sorozatokban, valamint élethű robotfiguraként a Disney-kalandparkban.

9. Euron Greyjoy

Euron Greyjoy is, aki lényegében egy kalózkirály a George R. R. Martin által megteremtett fantáziavilágban, hiszen a Vas-szigeteken élő népe kultúrájának lényege a rablás és fosztogatás. A Greyjoy család jelmondata („Mi nem vetünk”) is arra utal, hogy nem megtermelik, hanem másoktól elveszik azt, amire szükségük van, címerállatuk pedig a valós kalózmitológiában is fontos szerepet játszó kraken.

Euron a sorozatban a csípős beszólásai és az őt alakító Pilou Asbæk játéka miatt vált feledhetetlen figurává, aki tökéletesen megtestesíti a kalózokkal kapcsolatos negatív sztereotípiákat: pénz- és hataloméhes, durva, mindennek tetejébe pedig kissé őrült is. Noha a karakter George R. R. Martin könyveiben is szerepel, az HBO adaptációjában való megjelenítése jelentősen eltér a leírtaktól. A regényekben ugyanis Euron inkább stratéga, aki tervezni szeret, és a konkrét fizikai összecsapásokat másokra bízni, míg a sorozatban egy félelmetes harcosként jelenik meg. Emellett a könyvek olvasói sokkal több példát is kapnak a férfi kegyetlenségére és gátlástalanságára, amivel elérte, hogy még a kalóztársadalom is száműzze. Ízlés kérdése, hogy ki melyik verziót preferálja, Euronnak mindenesetre ott a helye a leghírhedtebb fiktív kalózok között.

Balra Euron könyvhű ábrázolása a Fantasy Flight Games kártyajátékában, jobbra Pilou Asbæk a Trónok harcában.

8. Ubba

A “viking” kifejezés eredeti, középkori jelentése az volt, hogy “kalóz”, ami érthető, hiszen az északi pogány népek a fosztogatásaikkal és rajtaütéseikkel tartották rettegésben a keresztény országokat. Éppen ezért egy kalózokat felsoroló listán a vikingeknek is helye van. Közülük pedig Ubba, az angolokat támadó pogány sereg egyik vezetője érdemes említésre, akinek az alakja több fikcionalizált formában is ismert.

Karaktere a 18-19. században több drámában szerepelt, de a köztudatba inkább csak a közelmúltban került be, Bernard Cornwell Angolszász históriák című történelmi regényfolyamának és az ezt adaptáló tévésorozatnak, Az utolsó királyságnak, valamint a Vikingek című szériának köszönhetően. Feltűnt továbbá az Assassins Creed: Valhalla című játékban is. Ezekben a modern ábrázolásokban lényegében csak annyi közös van, hogy Ubba mindegyikben Ragnar Lothbrok fia. A videójátékban leginkább csak harcosként és vezetőként tűnik fel, Az utolsó királyságban is elég egyoldalúan, kegyetlen vezetőként ábrázolják. A Vikingekben idővel az egyik központi karakterré válik, jelleme árnyaltabb, és nem pusztán a harcnak és, a világ felfedezése is érdekli.

Balról jobbra: Jordan Patrick Smith (Vikingek), Rune Temte (Az utolsó királyság) és az Assassin’s Creed: Valhalla Ubbéja.

7. Flint kapitány

Flint kapitány Stevenson A kincses sziget című könyvének az a karaktere, akinek a személye annak ellenére rányomja a bélyegét az eseményekre, hogy már nem él. Később más szerzők tollából több előzményregényt is írtak, amelyekben az addig csak emlegetett figura már ténylegesen szerepel, de ezek nem lettek elég ismertek ahhoz, hogy bekerüljenek a köztudatba. Így Flint kapitány sokáig megmaradt egyfajta kalózlegendának, akit A kincses sziget számtalan adaptációjában emlegettek.

Amikor az új évezred divathulláma közepette újra elővették a regényt – az egyik tévés feldolgozásában nem más, mint Donald Sutherland tűnt fel kis időre Flint szerepében –, majd berobbant a regény előzményeként funkcionáló Fekete vitorlák című sorozat, amely a kapitány karakterét állította a középpontba. A négy évadot megért szériában Toby Stephens játszotta Flintet, akit ebben a történetben nem a vagyonszerzés motivál, hanem a bosszú – a széria részletesen bemutatja Flint előéletét, így a motivációjára is fény derül. De azért annak ellenére, hogy nem elsősorban a kincs érdekli, nem valamilyen tragikus antihősként jelenik meg: a Brit Birodalom erőivel elkeseredett harcot folytató Flint nem egy idealista szabadságharcos, hanem vérbeli, kegyetlen kalóz, aki bárkin és bármin átgázolva képes keresztülvinni az akaratát. Amellett, hogy a karakter nagyon jól megírt, Stephens alakítása és karizmája rengeteget hozzáadott, így a sokat emlegetett, de mindeddig leginkább csak hírből ismert kapitányból igazán ikonikus és emlékezetes kalózfigurát csinált.

Balról jobbra: Flint kapitány idegen lényként megrajzolva (A kincses bolygó), Donald Sutherland (A kincses sziget) és Toby Stephens (Fekete vitorlák).

6. Sandokan

Ha egy idealizált, hősies kalózfigurát kell elképzelnünk, Európában a többségnek valószínűleg Sandokan alakja jelenik meg lelki szemei előtt. A „maláj tigris” néven is emlegetett, brit gyarmatosítókkal hadakozó fiktív kalózvezért először Emilio Salgari olasz író regényeiben ismerhette meg a közönség, melyek azóta jó néhány adaptációt megéltek.

Készült több film és két animációs széria is Salgari művei nyomán – ezek közül az egyik állatmese volt, amelyben a főhős természetesen tigrisként jelent meg –, leghíresebb és legismertebb feldolgozása azonban kétségkívül az 1970-es évekbeli, több folytatást megélt olasz tévésorozat, amelyben Kabir Bedi indiai színész keltette életre Sandokánt. A műsor főcíméből sláger, Bediből pedig kulturális ikon lett; nálunk különösen nagy sztárrá vált, 1984-es látogatásakor a hazai rajongók tömegei várták. Ő maga a magyarországi népszerűségét azzal magyarázza, hogy az elnyomás ellen harcoló, romantikus hős alakja rezonált a diktatúrában élő emberekkel – és ebben valószínűleg igaza is van, bár tegyük hozzá, biztosan sok rajongót köszönhetett annak is, hogy jóképű. A Bedi-féle változat popularitása ellenére az olaszok most úgy gondolták, elérkezett az idő egy újabb feldolgozásra, így aztán hősünk hamarosan visszatér a képernyőre, ezúttal a török tévésztár Can Yaman alakításában.

Érdekesség Sandokánnal kapcsolatban, hogy ő maga ugyan kitalált karakter, de egy létező személy inspirálta: Carlos Cuarteroni Fernández, a spanyol haditengerészet kapitánya, aki Labuanban és Borneón szerzett tapasztalatai nyomán a rabszolgaság eltörléséért folytatott küzdelemre tette fel életét és vagyonát.

Balról jobbra: Kabir Bedi Sandokanja mellett az 1992-es spanyol állatmese-verzió főhőse és az 1998-as olasz rajzfilmsorozat Rambo-szerű maláj tigrise.

5. Jack Sparrow

Johnny Depp eljátszott néhány ikonikus karaktert karrierje során, de a legtöbb ember ma valószínűleg A Karib-tenger kalózai-filmek Jack Sparrow kapitányával azonosítja a színészt. A jellegzetes szakállt és szemfestéket viselő, raszta hajú kalóznak már a megjelenése is egyedi, de persze leginkább Depp játékának köszönhetően vált Sparrow a zsáner (és általában a filmtörténet) egyik legkülönlegesebb és legnépszerűbb figurájává.

A színpadiasan gesztikuláló, humoros, kissé zakkantnak tűnő, de minden látszat ellenére eszes, nem mellesleg kalóz létére rendre hősiesen viselkedő kapitány egyből belopta magát a közönség szívébe. Az általa fémjelzett filmsorozat mostanra pentalógiává bővült, maga Jack pedig ezeken kívül feltűnt több videojátékban, illetve kiadtak egy tizenkét kötetes könyvszériát, amely a karakter fiatalkorát meséli el (és nem lepődnénk meg, ha előbb-utóbb készülne egy adaptációja a Disney Plusra).

A Jack Sparrow-fanok számára jó hír, hogy kedvenc kalózuk hamarosan újabb filmben tér vissza, amely ugyan nem hivatalos folytatás, hanem rajongói alkotás, de az előzetes alapján a készítők nagyon eltalálták a központi karaktert. A hazai nézők számára pedig külön öröm, hogy magyar projektről van szó, amelyben a már megszokott szinkronhangokat hallhatjuk.

Balról jobbra: Johnny Depp ikonikus kalózfigurája, Jack Sparrow fiatalként az egyik előzményregény borítóján, és vendégszereplőként a Sea of Thieves játékban.

4. Long John Silver

A kincses sziget gonosztevője, Long John Silver a ravasz és rettentő kalóz mintaképe, akit egyedül az arany iránti megszállottság éltet. Noha ő alapvetően egy egyoldalú típuskarakter, annak viszont emlékezetes, ráadásul az évtizedek során több ikonikus megformálása is. A legnagyobb sikert Silver szerepében Robert Newton aratta, aki a Disney klasszikus regényadaptációját követően egy második filmben és egy tévésorozatban is a hírhedt kalóz bőrébe bújt. Utána olyan színészek játszották el a karaktert, mint Orson Welles, Anthony Quinn, Charlton Heston, Tim Curry, Lance Henriksen és Eddie Izzard. Ma ugyanakkor a nézők többsége jó eséllyel a Fekete vitorlákban szereplő Luke Arnold arcát társítja Silver figurájához, aki ebben a feldolgozásban egy fiatalabb, és némileg árnyaltabb személyként jelenik meg.

Animált változata szintén több is volt a karakternek, ezek közül talán a Reszkessetek, nem hagyom magam! című Macaulay Culkin-filmben látott verziója érdemes említésre, na és persze emlékezetes volt A kincses bolygóban való megjelenése is, abban ugyanis kiborgként ábrázolták.

Balról jobbra: Robert Newton (Kincses sziget, 1950), Orson Welles (A kincses sziget, 1972), Charlton Heston (A kincses sziget, 1990), Tim Curry (Muppet Kincses Sziget), A kincses bolygó kiborg John Silvere, Lance Henriksen (A kincses sziget kalózai), Eddie Izzard (A kincses sziget, 2012) és Luke Arnold (Fekete vitorlák).

3. Hook kapitány

Listánk újabb kalózkaraktere, Hook kapitány sok tekintetben hasonlít John Silverre. Ő is egy népszerű mű (a Pán Péter) gonoszaként vált ismertté, alapvetően a kalózokkal kapcsolatos negatív sztereotípiákat testesíti meg, és szintén több ismert megjelenítése van, az irodalmi alapanyagból ugyanis sokféle feldolgozás készült az animétől a zenés darabig. A két legismertebb verzió kétségkívül a Disney-féle rajzfilmfigura és Dustin Hoffman alakítása a Hook című mozifilmből. Ezekben a kalózkapitány alapvetően egy komikus, időnként gyerekesen viselkedő karakterként jelenik meg. A későbbiekben próbálták valamennyire komolyabbra venni a figurát – már amennyire lehetséges ez olyasvalaki esetében, akinek a nemezise egy röpködő fiatal fiú.

Ilyennek nevezhető a 2003-as filmváltozat, amelyben a leginkább gonosz szerepeiről ismert Jason Isaacs alakította Hookot, és az a 2015-ös Pán Péter tévéfilm, amelyben Stanley Tucci öltött kalózruhát és kapott kampókezet. Emellett voltak próbálkozások a karakter újraértelmezésére, például az Egyszer volt, hol nem volt sorozatban vagy a Pán című előzményfilmben, amiben a fiatal Hook tűnt fel, Garrett Hedlund alakításában. Végül is Disney is elkészítette a saját drámaibb adaptációját: ebben a Pán Péter és Wendy címet viselő filmben Jude Law-ra bízták Hook szerepét, aki ezúttal inkább tragikus figuraként jelenik meg. Nem maradtak el ugyanakkor a könnyedebb feldolgozások sem, mint például a Peter Pan Live! tévémusical (Christopher Walkennel a vörös kalózkabátban), vagy a karakter animált verziójának vendégszereplése a Shrek folytatásaiban.

Kevésbé ismert érdekesség Hook kapitánnyal kapcsolatban, hogy más franchise-okhoz is kötődik. Bár nem tűnt fel Jack Sparrow mellett a filmvásznon, a Karib-tenger kalózai univerzumának is része a karakter, ugyanis egy előzménykönyvben megemlítik. Maga a Pán Péter írója, J. M. Barrie pedig A kincses sziget történetéhez is hozzákötötte a figuráját, amikor úgy jellemezte, hogy ő volt az egyetlen személy, akitől John Silver félt.

Balról jobbra: a Disney-féle rajzold Hook kapitány mellett Dustin Hoffman (Hook), Jason Isaacy (Pán Péter, 2003), Colin O’Donoghue (Egyszer volt, hol nem volt), Garrett Hedlund (Pán), Christopher Walken (Peter Pan Live!), Stanley Tucci (Pán Péter, 2015) és Jude Law (Pán Péter és Wendy).

2. Nemo kapitány

Bár talán elsőre furcsán hathat a Jules Verne által kitalált Nemo kapitány említése listánkon, a Nautilus nevű tengeralattjáró embergyűlölő parancsnoka bizony kalóznak számít, hiszen a tengeri nagyhatalmak hadihajóira támad. Bár eredendően benne is megvan a gyarmatosítással szembeni ellenérzés, ő nem olyan romantikus hős, mint Sandokan, hanem inkább egy megkeseredett ember, aki a tenger mélyére menekül az általa megvetett világ elől. A karakter a popkultúra legismertebb alakjai közé tartozik, viszont nem éppen úgy él a köztudatban, ahogyan Verne megalkotta, ugyanis az adaptációk és feldolgozások többségében nem egy indiai herceg, általában európaiként ábrázolják.

Természetesen az ismertebb feldolgozások között találunk Disney-filmet, amelyben James Mason angol színész játszotta el a kapitányt, akit a későbbiekben olyanok követtek a szerepben, mint Michael Caine, Ben Cross és Patrick Stewart. Az irodalmi verzióhoz közelebbi megjelenítés volt az 1973-as Rejtelmes sziget című film Nemója, Omar Sharif megformálásában, valamint az Alan Moore képregényét feldolgozó A szövetség, amelyben Naseeruddin Shah keltette életre a karaktert, illetve az Egyszer volt, hol nem volt sorozat Faran Tahirral a szerepben. Megemlíthetjük még a Nadia című animét, amely történetében jelentősen eltér ugyan Verne műveitől, de abban követi az eredeti változatot, hogy Némó kapitányt barna bőrűként jeleníti meg. Ezt a sort pedig hamarosan folytatja a következő, Disney Plusra készülő adaptáció, Shazad Latif főszereplésével. 

Balról jobbra: James Mason (Némó kapitány, 1954), Omar Sharif (Rejtelmes sziget, 1973), Nemo ábrázolása a Nadia című animében, Michael Caine (Nemo kapitány és a víz alatti város, 1997), Ben Cross (Nemo kapitány, 1997), Naseeruddin Shah (A szövetség), Patrick Stewart (A rejtelmes sziget, 2005), Faran Tahir (Egyszer volt, hol nem volt).

1. Feketeszakáll

Edward Teach, közismert becenevén Feketeszakáll a történelem legismertebb, félelmetes megjelenéséről hírhedt kalóza volt, és alakja sok mindenkit megihletett, így aztán jó néhány irodalmi és mozgóképes alkotásban is megjelent többé-kevésbé fikcionalizált változatban. Az egyik nagy hatású ábrázolását Tim Powers Ismeretlen vizeken című fantasyregényében olvashatjuk, amely A Karib-tenger kalózai filmsorozat azonos című részét ihlette (miközben, ironikus módon az írót eredetileg a Disneyland Karib-tenger kalózai témájú attrakciója inspirálta). De a karakter megjelenik a Percy Jackson-regényfolyamban is (erősen misztikus módon újragondolva), a cikkünk apropójául szolgáló One Piece manga-változatának pedig az egyik kiemelten fontos figurája Feketeszakáll.

Mozivásznon is feltűnt néhányszor: 1952-ben készült egy róla szóló film, amelyben a már John Silver megformálójaként is emlegetett Robert Newton játszotta, míg a közelmúltban Hugh Jackmant láthatta Feketeszakállként a közönség, a Pánban. Legemlékezetesebb és legismertebb filmes mefjelenésének azonban a negyedik A Karib-tenger kalózai mozifilmben látott verziója nevezhető, Ian McShane alakításában.

A televízióban pedig igazán nagy karriert futott be Teach. Több különböző műsorban vendégszerepelt – köztük az Egyszer volt, hol nem voltban, Charles Mesure alakításában –, és két széria, valamint egy tévéfilm is készült róla (ezekben John Malkovich, James Purefoy és Angus Macfadyen keltették életre), emellett fontos karakter volt a Fekete vitorlákban (abban a nemrég elhunyt Ray Stevenson formálta meg), jelenleg pedig A zászlónk halált jelent című vígjátéksorozatban láthatjuk, Taika Waititi által újraértelmezve, és persze a One Piece anime-adaptációjában.

Balról jobbra: Robert Newton (Blackbeard, the Pirate), Feketeszakáll a One Piece-ben, James Purefoy (Feketeszakáll: Egy karibi kalóz kalandjai), Angus Macfadyen (Feketeszakáll és a Karib-tenger kalózai), Ian McShane (A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken), Hugh Jackman (Pán) , Ray Stevenson (Fekete vitorlák) és Taika Waititi (A zászlónk halált jelent).

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

editor
Film- és médiaelméleti tanulmányaim vége felé, a 2010-es évek elején kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Noha vannak témák meg stílusok, amiket különösen kedvelek, és nem feltétlen mondanám magam mindenevőnek, azért viszonylag széles az érdeklődésem. Tőlem telhetően igyekszem az előzetes elvárásokat félretenni, de legalábbis nem az alapján megítélni semmit, hogy ezeknek megfelelt-e. Adaptációk esetében nem tartom elengedhetetlennek az alapanyaghoz való feltétlen hűséget, és igyekszem a helyén kezelni mindent, amiről írok.
×