HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

Régen minden jobb volt! Még a szuperhősök is!

Ha a 19. század könyvkiadásában feltalálták volna a crossover-t, Jules Verne, Sir Arthur Conan Doyle és Robert Stevenson biztos összeállt volna, hogy megírják a kor nagybetűs Viktoriánus Regényét, legnépszerűbb karaktereik főszerepeltetésével. A könyvkiadás viszont másként fejlődött, és végül a 20. század legvégén, 1999-ben Alan Moore és Kevin O’Neill állt össze, hogy létrehozza a viktoránus kori irodalom nagy találkozóját: a Különleges Úriemberek Szövetségét. Képregénykritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Számos kiadónál megfordult Alan Moore legérdekesebb időszakának terméke, a Különleges Úriemberek Szövetsége. 1999 és 2008 között Jim Lee meghívására dolgozott a WildStormnál, az America’s Best Comics alkiadóban – itt készült el a Különleges Úriemberek Szövetsége. Az alaptörténet 2 kötetet és egy önállóan értelmezhető történetet, a Black Dossie-t élt meg, és ezen kívül egy spin-off trilógiát, a Nemo-t. Később az első kötet alapján készült filmadaptáció 2003-ban Sean Connery főszereplésével.

A legelső kötet eseményei 1898-ban, a századforduló küszöbén kezdődnek. Angliát nagy veszély fenyegeti, és ezt csak igazán rátermett hősök akadályozhatják meg. Miss Mina Harker felkérésére összeállnak a kor legnagyobb irodalmi sztárjai: Nemo Kapitány, Allan Quatermain, dr. Henry Jekyll és gonosz énje, Mr. Hyde, és a Láthatatlan Ember. Feladatuk megfékezni Dr. Fu Manchu machinációit, ami egész London vesztét okozhatja.

HIRDETÉS

Szuperhős képregények felől közelítve Moore és O’Neill viktoriánus képregénye egyfajta irodalmi Bosszúállók vagy Igazság Ligája sztoriként is értelmezhető.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

A mindent fenyegető veszély érdekében össze kell hívni a csapatot. Ennek megfelelően az első három fejezet a szereplők toborzásáról szól. Mina Murray egy Campion Bond nevű férfi kérésére keres fel különböző, viktoriánus korabeli regényekből ismert figurákat. Legelső útja Allan Quatermainhoz visz Egyiptomba, akit Moore eredetileg Henry Rider Haggard Salamon király kincse című kalandregényből kölcsönzött. Később egy elég húzós helyzetben feltűnik Dakkar herceg, vagyis Jules Verne egyik emblematikus szereplője, Nemo kapitány. Végül az amúgy sem átlagos csapathoz csatlakozik dr. Henry Jekyll/Mr. Hyde, aki az alakulat Hulkja is lehetne akár, majd a Láthatatlan ember, aki az egyik leggenyóbb (szuper)hős gonosz, akit valaha megrajzoltak.

 A képregény a kor kaland- és gótikus regényeit idézi meg, és azok szellemiségét figurázza ki.

A történetet erősen átszövi a viktoriánus korra jellemző imperialista öntudat és a Viktoriánus erkölcs magasztos tisztelete. A kor jellegzetességeivel karöltve jelenik meg az akkori popkultúra, a már említett kaland és gótikus regények. A legelső fejezetek tisztán a 19. századi újságokban közölt folytatásos sztorik stílusát idézik: egzotikus helyek, tisztes úriemberek és úri hölgyek, meglepőbbnél meglepőbb fordulatok, majd végül a boldog happy end. Mr. M megjelenésével azonban egyszerre vesz izgalmas fordulatot, és válik igazán intelligenssé az elbeszélés. Ezzel Moore bizonyítja írói kvalitásait, megmutatja, képes bármilyen korábbi szerzőt hűen imitálni, – ez esetben Sir Arthur Conan Doyle-ét – sőt átvenni írói gondolkodásukat, és azt kreatívan felhasználni saját világában.

A történet igazi erősségét is a századfordulós Anglia kreatív megidézése adja. Kevin O’Neill rajzai, a fejezetek borítói, a kötet végén megjelenő illusztrált elbeszélés, és persze a fiatal olvasókat védő figyelmeztetések egy egyszerre bizarr és nevetséges világot teremtenek a mai olvasó számára. Annak pedig, aki behatóan ismeri az egész hátterét adó 1900-as éveket, igazi easter egg bányát is kap bónusznak.

A Különleges Úriemberek Szövetsége egy izgalmas koncepció mentén építkező szuperhős történet. Nosztalgiázó kaland a klasszikus szórakoztató irodalom szerelmeseinek, és igazi irodalmi kuriózum a viktoriánus, és romantika kori irodalom szakértőinek, de a Sir Arthur Conan Doyle és Jules Verne crossoverről álmodók is megtalálják a maguk számítását.

Habár a most megjelent első kötet önmagában is élvezhető történet, azonban olyan kérdések maradtak nyitva, melyek vannak annyira izgalmasak, hogy választ érdemeljenek. Remélhetőleg, a sorozat további részei is megjelennek magyarul.

8 /10 raptor

Különleges Úriemberek Szövetsége 1.

The League of Extraordinary Gentlemen

Szerző: Alan Moore
Műfaj: fantasy
Kiadás: Fumax kiadó, 2019
Rajzoló: Kevin O'Neill
Fordító: Kodaj Dániel
Oldalszám: 208

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.