Hírek

Szegény párák, Előző életek és sok más izgalmas fesztiválfilm költözik Miskolcra 2023-ban

Szeptember 1. és 9. között a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon az év legnagyobb filmjeivel találkozhat a közönség. A tizenhét nemzetközi versenyfilm között megtaláljuk többek között Cannes, Velence, Sundance, Berlin és Karlovy Vary legnagyobb dobásait, valamint egy magyar alkotás világpremierjét.

A Miskolcon megrendezett Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál az elmúlt hónapok fesztiválfilmjeivel csábít mindenkit ősszel. A nagyjátékfilmek versenyprogramját ma hirdették ki a fesztivál szervezői, melyek közt bőven találni izgalmas alkotásokat – legyen művészfilm vagy különleges zsánerfilm.

Zsánerrajongóknak ajánljuk

A Cinefest mindig kedveskedik a geekeknek is, és ez idén sincs másképpen.

Szegény párák

Yorgos Lanthimos sztárokkal teli legújabb szenzációját Magyarországon forgatták, és egyenesen a CineFesttel párhuzamosan zajló 2023-as velencei versenyprogramból érkezik Miskolcra. Az amerikai Szegény párák Bella Baxter (Emma Stone) hihetetlen történetét mutatja be, akit a zseniális Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) hozott vissza az életbe. Bella egy dörzsölt és kicsapongó életet élő ügyvéd (Mark Ruffalo) segítségével megszökik az öntörvényű tudóstól, hogy kontinenseken átívelő varázslatos utazás részese legyen. A film előzetesét itt nézhetitek meg.

Állat királyság

Idén Cannes-ban az Egy Bizonyos Tekintet (Un Certain Regard) versenyprogram nyitófilmje volt az Állat királyság. A közeljövőben a lakosság egy része ember-állat hibriddé mutálódott. Közéjük tartozik François és 16 éves fia, Émile (a kiváló Romain Duris és Paul Kircher), akik Párizsból egy vidéki kisvárosba mennek, ahol központot hoztak létre a „Mások” számára. A lenyűgöző látványvilág és az intimitás természetes elegyet alkot ebben az érzelmekkel teli francia filmben.

Mesterjátszma

Tóth Barnabás az Oscar-nevezett Akik maradtak után visszatér a CineFestre. A rendező legújabb, Mesterjátszma című filmjét Stefan Zweig Sakknovellája ihlette, de a cselekményt 1956-ra, az utolsó menekültvonatra helyezte át, hitchcocki feszültséget teremtve. A film főszereplői többek között Váradi Gergely, Varga-Járó Sára, Hajduk Károly, Mácsai Pál és Péterfy Bori.

Várva várt filmek

A zsánerfilmek mellett igyekeznek elhozni a filmfesztiválok legjobbjait. Kritikai hírnevet szerzett alkotásokból így idén sem lesz hiány.

Előző életek

A 2023-as év legnagyobb kritikus- és közönség kedvenc romantikus filmje, az amerikai Előző életek szívszorító történet az életre szóló döntésekről, kihagyott lehetőségekről és az igaz szerelemről. Nora és Hae-sung gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, de a kislány elköltözése szétválasztotta őket egymástól. Húsz évvel később újra egymásra találnak. A Sundance Filmfesztivál és a Berlinale versenyprogramjában bemutatott film a Rolling Stone szerint „a legjobb film, amit idén csak láthatsz”. A film előzetesét itt nézhetitek meg.

Vörös szobák

A Karlovy Varyban bemutatott Vörös szobák az év leginnovatívabb és leginkább zavarba ejtő mozgóképe. Ludovic Chevaliert három kiskorú lány brutális meggyilkolásával vádolják. A legtöbb emberrel ellentétben Kelly-Anne-t lenyűgözi a férfi, a megszállottjává válik, részt vesz a tárgyalásán. A valóság és a képzelet közötti határ egyre inkább elmosódik számára.

Áldozat

A Velencében vetített szlovák-cseh Áldozat izgalmas dráma egy nőről, aki a család és a helyes út között vergődve keresi az igazságot. Amikor az ukrán bevándorló Irina fiát megtámadják, az egész város szolidaritást vállal a családdal, és elítéli roma szomszédjaikat, akik állítólag elkövették a bűncselekményt. Hamarosan azonban egy másfajta igazság kezd kirajzolódni.

Rigó, rigó, Szederinda

A Cannes Filmkészítők Kéthete programjából érkező Rigó, rigó, Szederinda romantikus dráma, amelynek a művészi érzékenysége a grúz filmművészet jelentős hagyományaiból táplálkozik. Az alkotás szokatlan könnyedséggel és humoros távolságtartással nyúl az emancipáció és a társadalmi normáknak való ellenszegülés jogának áthallásos témáihoz.

Politikai témák

Fényes jövő

Giovanni, az ismert olasz filmrendező éppen politikai filmet készül forgatni arról, hogy milyen hatással volt az Olasz Kommunista Pártra a Szovjetunió 1956-os magyarországi inváziója. Csakhogy a válságban lévő házassága, a csőd szélén álló társproducere és a rohamosan változó filmipar közepette úgy tűnik, hogy minden ellene dolgozik. A Cannes-i versenyprogramból érkezett Fényes jövő egyik szerepét Anger Zsolt alakítja.

Frames “Il Sol Dell’Avvenire”
Nanni Mretti Director
Michele D’Attanasio Cinematographer

 

Libertate ’89 – Nagyszeben

Az 1989-es forradalom kaotikus napjaiban Nagyszeben városában megtámadnak egy rendőrőrsöt, amely véres összecsapássá fajul. Az ostromtól kétségbeesetten menekülni próbáló Viorel rendőrkapitányt elfogja a hadsereg, és terrorizmussal vádolják. Tudor Giurgiu korábban már járt a CineFesten a Miért én? című filmjével, most pedig egy magyar koprodukcióban készült, erőteljes történelmi mozival jelentkezik Libertate ’89 – Nagyszeben címmel, amelynek világpremierje Szarajevóban volt.

A Goldman ügy

A 2023-as Cannes-i Filmkészítők Kéthete (Quinzaine des cinéastes) nyitófilmje, egyben az év egyik legjelentősebb alkotása A Goldman ügy. 1976-ban Pierre Goldman második pere megosztotta Franciaországot. A szélsőbaloldali aktivistát négy rablás elkövetésével vádolták, amelyek közül az egyik két halálos áldozatot követelt. Goldman végig tagadta, hogy utóbbi ügyhöz bármi köze lett volna. Ennek a bírósági huzavonának a megfilmesítésével Cédric Kahn francia rendező erőteljesen lép be a tárgyalótermi drámák kényes műfajába.

Rólunk, emberekről

A keményebb témák mellett vígjátékok és romantikus filmek is tarkítják a Cinefest idei kínálatát.

Ízek és szenvedélyek

1885-öt írunk, a híres gourmand Dodin (Benoit Magimel) újabb és újabb kulináris ihletet kap, amit rendszeresen hűséges szakácsnője, Eugénie (Juliette Binoche) vált valóra. Tökéletesen kiegyensúlyozott ételeik ezernyi gesztusnál is többet árulnak el az egymás iránti érzelmeikről, ám egy lánykérés a nő függetlenségét fenyegeti. A szerelem legtisztább formáját megmutató Ízek és szenvedélyek Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezés díját.

Édes kelet

A Cannes-i Filmkészítők Kéthete programban bemutatott Édes keletben a középiskolás Lillian (a feltörekvő sztár Talia Ryder) drámai körülmények között hagyja ott az osztálykirándulást – és látszólag régi önmagát is. Innentől kezdve azzá válik, akit a céltalan vándorlásai során megismert emberek épp meglátnak benne. A film egyik sztárja a CineFest egyik korábbi vendége, Simon Rex.

Részlet az Édes kelet c. filmből

A szerelem természetében

A szerelem természetében Sophia tíz éve megbízható párkapcsolatban él Xavierrel. Amikor új nyaralójuk felújításával megbízzák az ezermester Sylvaint, a nő világa felfordul, és szenvedélyes kapcsolatban találja magát a férfival. Hogyan fogadja a kétkezi munkást a minden rezdülésével felsőbbrendűséget sugalló nagyvárosi közeg? A finom humorral és erotikával átszőtt kanadai romantikus film először Cannes Egy Bizonyos Tekintet versenyszekciójában vette le a lábáról közönségét.

Tökéletes napok

A legendás Wim Wenders új alkotása, a Tökéletes napok emberi mese a mai Tokióból. Hirayama élete bár nehéznek, unalmasnak, sőt néha megalázónak tűnhet, a rutin mégis minden napot keretbe foglal, a parkban való elmélkedés, az olvasás és a zenehallgatás pedig megadja a napi örömöt is. A főszereplő Kōji Yakusho Cannes-ban megérdemelten kapta meg a legjobb alakításért járó díjat.

Hulló levelek

A Hulló levelek című finn mélabús romantikus vígjátékban egy építőipari munkás és egy szupermarket dolgozójának élete lepukkant karaokebárban keresztezi egymást. Aki Kaurismäki, a jellegzetes rendezői stílusáról és szélsőségesen száraz humoráról ismert élő legenda 12 év után a legjobb formájában tért vissza Cannes-ba, ahol a zsűri díját nyerte.

Jelenet a Hulló levelek c. filmből

Blaga leckéi

Blaga hetvenéves, nemrég megözvegyült volt tanárnő, szilárd erkölcsi elvekkel. Amikor telefonos csalók megszerzik tőle a férje sírjára félretett pénzét, erkölcsi iránytűje lassan kezd elveszíteni a helyes utat. A bolgár Blaga leckéi Karlovy Varyban a legjobb film és a legjobb színésznő díját nyerte.

Embermesék

A cannes-i Egy Bizonyos Tekintet programból érkező, iráni Embermesék az élet minden területéről jövő hétköznapi embereket követ, akik a különböző társadalmi intézmények – az iskolai tanároktól a bürokratákig – által rájuk rótt kulturális, vallási és intézményi korlátok között lavíroznak. Ezek a humoros és megható életképek az emberek nehézségeken győzedelmeskedő szellemiségét és elszántságát mutatják be.

A Cinefest szerverzőinek ígérete szerint az elkövetkező hetekben fény derül az egyes filmek pontos vetítési időpontjaira, a többi szekció programjára, valamint hamarosan az elővételes jegyvásárlás is megkezdődik.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 1. és 9. között rendezik meg Miskolcon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük