HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

A Vámpírakadémia átka: a rossz adaptáció nyomában – 1. évad kritika

A SkyShowtime immár megérkezett Magyarországra is, és elérhető rajta a tavaly ősszel debütáló Peacock sorozat, a Vámpírakadémia. Richelle Mead nagysikerű YA könyvsorozatán valószínűleg átok ül: aki megpróbálja adaptálni akár filmen, akár sorozaton, az pofára esik. Na jó, ez túlzás, mondjuk úgy, hogy felemás lesz a végeredmény. Marguerite MacIntyre és Julie Plec egy nagyszabású, elmondásuk szerint a Bridgertont és az Éhezők viadalát megidéző – és a 2014-es adaptációt felülmúló – fantasy sorozatot szeretett volna készíteni a Vámpírakadémia első regénye alapján. Sajnos az eredmény egy hullámzó színvonalú, sok helyen unalmas és bugyuta évad lett. Pedig voltak benne jó ötletek. Spoilermentes évadkritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Vámpírakadémia Richelle Mead amerikai írónő hat kötetből álló ifjúsági regénysorozata, melynek központjában két barátnő, Lissa és Rose áll. Lissa Dragomir mora, azaz az emberi vérre csak mérsékelten vágyakozó, arisztokrata vámpírcsalád utolsó sarja. Rose ellenben félig ember, félig vámpír – azaz dhampyr – és arra rendeltetett, hogy a morák, jelen esetben Lissa testőre legyen. A fiatalok a morák zárt, védett világban élnek, amit a dhampyr testőrök és mágia védelmez a városfalon kívül vadászó élőhalott vámpírok, a strigák ellen.

VAMPIRE ACADEMY — “Darkness” Episode 109 — Pictured: (l-r) Daniela Nieves as Lissa Dragomir, Sisi Stinger as Rose Hathaway — (Photo by: Jose Haro/Peacock)

A regény alapján 2014-ben készített filmet Mark Waters (Bajos csajok, Nem férek a bőrödbe), Zoey Deutsch és Lucy Fry főszereplésével, de a mozikban csúnyán elhasalt. Az alapvetően könnyed és vicces hangvételű film nehezen találta meg, kikhez szólna és milyen stílusban. A Vámpírakadémia sorozat a filmmel ellentétben a történet drámaibb és komorabb megvalósítására törekedett. Nagyrészt sikerült neki, de sajnos több olyan szál is akadt, ahol a karakterek közti feszültségek vagy fordulatok súlytalanok maradtak.

A sorozat a Dragomir család tragédiájával indít: a fiatal Lissa (Daniela Nieves) elveszíti szüleit és testvérét egy szörnyű balesetben. Csodával határos módon egyedül ő, és barátnője, Rose (Sisi Stringer) élik túl. Néhány hét elteltével Lissa visszatér a Szent Vlagyimir iskolába, ahol új védelmezőt kap, a komor és képzett Dimitrijt (Kieran Moore). Rose eközben testőrnek tanul, és igyekszik tartani első helyét a tanoncok listáján.  A morák 200 éves uralkodója saját gyermek híján trónörököst keres a királyi családok sarjai közt. Elindul a versengés a családok közt a trónért, amelyre Lissa is esélyes. Szerelmek, barátságok szövődnek és szakadnak meg. Eközben a falakon túli strigák támadásai egyre szervezettebbek és kegyetlenebbek lesznek.

HIRDETÉS

Julie Plec (Roswell, Új-Mexikó, Vámpírnaplók, A sötétség kora) és Marguerite MacIntyre (A nulláról kezdve) sorozatkészítők által jegyzett Vámpírakadémia 1.évada az első regény előzményeit mesélné el. Azt, mi vezetett odáig, hogy a két barátnő elszökik a Szent Vlagyimir suliból. Hamar kiderül azonban, hogy a későbbi regények történetéből is hoznak be karaktereket és történetszálakat az írók. Emiatt kissé kusza lett az évad története, és nyilvánvalóvá vált, hogy a sorozat csak alapanyagként tekint a könyvekre, amikből kedvükre szemezgettek az írók.

VAMPIRE ACADEMY — „Death Watch” Episode 103 — Pictured: (l-r) — (Photo by: Jose Haro/Peacock)
Talán ez a legnagyobb baj a sorozattal: nem tudja eldönteni, hogy egy, a regényekhez hű adaptáció, vagy Mead könyvei világát kibővítő, önálló alkotás akar-e lenni.

A sorozat – és a regények – történetének középpontja a két, más-más társadalmi háttérrel rendelkező lány barátsága és a köztük lévő különleges kötelék. Az írók viszont behoztak még számos új karaktert is az évadba, a regénybeli mellékszereplőknek pedig több játékidőt adtak. Sajnos ez azt eredményezte, hogy a túl sok mellékszál miatt a fő történet akadozva haladt előre, és némelyik epizód szörnyen unalmas lett. Az első négy rész legtöbb párbeszéde szinte csak expozícióból áll. A tini vámpírok és dhampyrok szerelmi drámáin túl ráadásul ott van a mora világ uralmáért folytatott harc is. Az írók túl sok mindennel akartak foglalkozni, és emiatt egyik történetszál se lett kiemelkedő, vagy izgalmas.

A két főhős, Rose és Lissa dinamikája és karakterfejlődése adja a fő katalizátorát a történetnek. Lissa folyamatosan fedezi fel különleges képességeit és dolgozza fel gyászát, de a trónért folytatott küzdelemben csak ide-oda rángatják. A sztori nagy kihagyott ziccere pedig, hogy nem mutatják meg a készítők, mi is a különleges, gyógyító képességeinek az ára. Az, hogy Rose azt mondja neki, hogy emo hangulatot érez felőle, vagy fekete lesz a lány szeme, sajna nem elég egy hihető karakterábrázoláshoz. Az első regény ezt drámaibban mutatta meg, ahol a lány sokszor saját magára is veszélyt jelentett.

Rose a könyvben egy szabályokra gyakran fittyet hányó, de magabiztos és bátor lány. A filmben inkább a vagány, és humoros oldalát emelték ki, de ez jól is működött Zoey Deutsch alakításában. Sisi Stinger is remek Rose, viszont az ő fejlődése kapcsán voltak logikai bukfencek. A szabályok megszegése egy dolog, de Rose a sztori előrehaladtával rendszeresen veszélybe sodorja a barátait és igazából mindenkit maga körül. Meggondolatlan és impulzív döntéseinek semmi következménye nincs, sőt, a sztori végén simán rábízzák Lissa védelmét. Én az évadban történtek után a macskámat se bíznám erre a lányra. És nem azért, mert nem jó harcos, hanem egyszerűen nem érett még meg erre a feladatra.

VAMPIRE ACADEMY — “Ascension” Episode 110 — Pictured: (l-r) — (Photo by: Jose Haro/Peacock)

Dimitrij szerepére jó választás volt Kieron Moore, aki a regényhez hasonlóan itt is egy bölcs és félelmetes dhampyr harcos. A Rose-hoz fűződő érzelmei és a testőri hivatása közt őrlődő fiatal férfi dilemmáit remekül bemutatják az írók, és néha komolyan sajnáltam a srácot. Rose minden őrült tervébe berángatta, hogy utána Dimitrij viselje a lány tetteiért is a felelősséget.

A zsúfolt sztori története sokszor hullámzott, néha totál unalomba fulladt, viszont a közepére összekapta magát, és tudott izgalmas és félelmetes is lenni.

A dhampyrok helyzete, Rose és társai első találkozása a halállal, összecsapásaik a strigákkal mind remek elemei voltak a sztorinak. A trónért folytatott cselszövések viszont fantáziátlanok és bugyuták lettek, a morák pedig saját maguk paródiái a Vámpírakadémia végére.

Sajnos ez a hektikusság és felületesség vezethetett oda, hogy a Peacock kaszálta a sorozatot, így – egyelőre úgy tűnik – nem lesz több évad. Mead könyvsorozata és a vámpírok univerzuma ugyanakkor tele van izgalmas elemekkel, sztorikkal. A Vámpírakadémia is pendített meg érdekes problémákat – gondolok itt a mora társadalom problémáira, a dhampyrok sorsára, vagy az emberek és vámpírok kapcsolatára. Aki elmerülne ebben a különleges világban – új évad híján – annak ajánlom a könyveket.

6 /10 vérszajha raptor

Vámpírakadémia (1. évad)

Vampire Academy

fantasy horror
10 epizód
Premier: 2022. szeptember 15.
Csatorna: SkyShowtime

editor
Eleinte könyvekről írtam a magam szórakoztatására, a sorozatkritikák később jöttek. Szeretek elmerülni a könyvek, filmek és sorozatok világában, egy jó történeten napokkal később is szoktam merengeni. Mindenevő vagyok, de a sci-fi és fantasy varázsol el igazán.