HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Az üveghagyma zseniálisan becsomagolt krimi egy rettentő ostoba gyilkosról – kritika

Rian Johnson eszes nyomozója, Benoit Blanc ismét egy izgalmas gyilkosság nyomába ered! Azaz nem egészen. A gyilkosság, aminek felderítésére megbízást kap, még nem történt meg. Egy különc milliárdos meghívja barátait és Blancot görög magánszigetére. De nemcsak pihenni, hanem játékra is invitálja őket: meg kell fejteniük, ki és miért fogja megölni őt. Rian Johnson fogott egy klasszikus Agatha Christie történetet, megfűszerezte egy jó adag iróniával, majd lépten-nyomon becsapta nemcsak a szereplőket, de a nézőket is. Tőrbe ejtve – Az üveghagyma spoilermentes kritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Rejtélyes meghívások, egy elszigetelt sziget és gyilkosság? Ismerős valahonnan? Az üveghagyma kezdete kísértetiesen hasonlít Agatha Christie Tíz kicsi néger c. nagysikerű regényéhez, de itt ki is merül a hasonlóság. A forgatókönyvíró és rendező, Rian Johnson tisztelettel közelít a klasszikus krimik műfajához, ám szeret újat vinni a hagyományos történetvezetésbe. Fogott egy whodoit könyvhöz hasonlító alapsztorit, sokszínű karaktereket sorakoztatott fel, majd a sztori felénél meglepte a nézőit egy fordulattal. Utána pedig folyamatosan dobálja nemcsak a vörös heringeket, de a döbbenetes felfedezéseket is.

HIRDETÉS

Az üveghagyma története szerint 2020. májusában, a Covid-19 kellős közepén négy jó barát egy rejtélyes dobozt kap, amelyben különféle feladványok vannak. A titkok pedig egy meghívót rejtenek, amely a zseniális Miles Brontól (Edward Norton) érkezett. A házigazda napsütötte és fényűző szigetén várja barátait egy kis pihenésre, no és egy gyilkosság köré épülő játékra. Amire azonban senki sem számított, hogy Benoit Blanc is meghívást kap a partira. A zseniális nyomozó pedig hamar felméri a kis társaság közti feszültségeket.

Ott van Birdie Jay (Kate Hudson), a szép, de üresfejű modell, aki őszinteségi rohamaival képes a saját imidzsét is lerombolni. Asszisztense, Ped (Jessica Henwick) kétségbeesetten próbálja megakadályozni munkaadóját a szociális öngyilkosságtól. Lionel (Leslie Odom Jr.) egy nagymenő tudós, aki Miles projektjeit hajtja végre, Claire (Kathyrn Hahn) pedig sikeres politikus. Duke (David Bautista) és párja, Whiskey (Madelyn Cline) a Twitchen igyekeznek minél több követőt szerezni, leginkább feminista ellenes dumákkal. A csapathoz csatlakozik még a szépséges és titkozatos Andi (Janelle Monáe), Miles egykori üzlettársa, akit a férfi egy botrányos pereskedést követően tett tönkre.

A sokszínű társaság tagjai látszólag különbözőek, ám valami mégis összetartja őket.

No de nem valami nagy eszme vagy a világ megváltását célzó ambíciók: a pénz. És ahogyan az lenni szokott, a pénz nemcsak hatalmat ad, de tönkre is teszi az emberek életét és önérzetét. Valamennyi karakter esetében megtudjuk a történet előrehaladtával, milyen titkot rejteget, és miért van valójában a szigeten.

Az eklektikus társaság tagjai közül Kate Hudson ironikus módon saját magát játssza, Janelle Monáe pedig egy üdítő színfolt a színészek közt. Daniel Craig most is remekel a ravasz és kicsit lökött Benoit Blanc szerepében. Edward Norton pedig rendkívül szórakoztató a gazdag tudós szerepében. Cameókat is kapunk, egy-egy jelenet erejéig Ethan Hawke, Hugh Grant és Serena Williams is feltűnik.

A forgatókönyv lassan, a szálakat és karaktereket alaposan kibontva halad előre. Az üveghagyma felütésében az első filmtől eltérően még nincs hulla, csupán az az utalás van elrejtve, hogy a házigazdát meg fogják gyilkolni. Játék lesz-e vagy tényleg történni fog egy gyilkosság első éjszaka? Rian Johnson egy hagyományos whodoit filmhez hűen zseniálisan hinti el az utalásokat és teremti meg a feszültséget, ám Blanc – aki minden,csak nem egy tradicionális nyomozó – ismét felforgatja az események menetét.

A forgatókönyv a Tőrbe ejtve sztorijához hasonlóan formabontó módon kutyulja meg a történetvezetést.

Olyan érzésünk van, hogy a film követné a klasszikus krimik felépítését, ám Benoit Blanc nem akarja felvenni az eseményeket csendben figyelő, mindig úriember detektív szerepét. Nem azt teszi, amit várnánk tőle, simán elrontja a milliomosok játékát, hazudik és összeesküvést sző. A néző elhiszi, amit lát a képernyőn, ám a készítők meglepő fordulatok során tömik be a film egyes pontjain a korábban észre nem vett lyukakat a bizonyos fánk közepén.

Az üveghagyma beszippantja a nézőket, a feszültség végig ott vibrál a levegőben. A humor és irónia jól működik, az író ismét viccet csinál a klasszikus krimi elemekből. A Fibonacci sorozatos feladvány már nem nagy szám, a rejtelmes sziget mégsem teljesen lakatlan. Miles zseniális rejtvényeit pedig rendre széttrolkodja Blanc. A Tőrbe ejtvéhez képest Az üveghagyma gyilkosa viszont nem egy dörzsölt tettes, hanem egy magát ügyesen leplező, de a felszín alatt ostoba személy. Egyszerre mulatságos és csavaros az ügy megoldása, mi pedig fogjuk a fejünket, és azon tűnődünk, hogyan verhettek át ilyen zseniálisan minket.

Rian Johnson története okos és képes újat mutatni a bűnügyi történetek műfajában.

Az üveghagyma sztorija egy ügyesen becsomagolt rejtély, ahol a hagyma rétegei alatt ott lapul a megdöbbentő, mulatságos és fájdalmas igazság. Benoit Blanc emlékezetes és szerethető karakter, a film pedig mind a modern, mind a klasszikus krimi rajongóinak tartogat finomságokat – de legalábbis egy adag pikáns chiliszószt.

10 /10 Mona Lisa raptor

Tőrbe ejtve - Az üveghagyma

Glass Onion: A Knives Out mystery

krimi vígjáték
Játékidő: 140 perc
Premier: 2022.december 23.
Rendező: Rian Johnson
Csatorna: Netflix

editor
Eleinte könyvekről írtam a magam szórakoztatására, a sorozatkritikák később jöttek. Szeretek elmerülni a könyvek, filmek és sorozatok világában, egy jó történeten napokkal később is szoktam merengeni. Mindenevő vagyok, de a sci-fi és fantasy varázsol el igazán.