HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Minek nekünk női James Bond, ha itt a Little Drummer Girl

Ilyen lenne a női Bond? Az HBO Maxon elérhető sorozat, a The Little Drummer Girl egy leleményes brit kémnő történetét meséli el az izraeli-palesztin konfliktus középpontjában, miközben mesterien ötvözi a ‘70-es évek dekadenciáját a titkosszolgálat munkájának véres valóságával. Sorozatajánló.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az AMC feldolgozásában készült John le Carré regényének adaptációja, a Kettős szerepben, avagy The Little Drummer Girl hozzánk is megérkezett az HBO Max jóvoltából. A kémregény-irodalom brit titkosszolgálatot is megjárt legendája ezúttal az izraeli-palesztin konfliktus mélységeibe kalauzol el minket egy hátborzongatóan valóságosnak tűnő fiktív történetben. A sorozat alapjául szolgáló könyv 1983-ban jelent meg először, vagyis alig néhány évvel a cselekmény eseményei után.

1979-ben járunk, az Egyesült ÁllamokAmerika és Szovjetunió közötti hidegháború késői szakaszában, az izraeli-palesztin konfliktus derekán, amikor tetőfokára hágnak az indulatok és ideológiák. A sorozat főszereplője Charlie Ross (Florence Pugh), egy fiatal, tehetséges és igazán tűzről pattant brit színésznő, akitől nem állnak olyan messze a baloldali eszmék sem. Miután egy hozzá megjelenésben és személyiségben is igen hasonló nyugat-európai lány segítségével merényletet követnek el egy izraeli nagykövet ellen, Charlie-ra hamar felfigyel a titkosszolgálat is. A küldetés célja egyszerű, beférkőzni a támadásért felelős palesztin terrorszervezet bizalmába, megtalálni annak titokzatos vezetőjét és amint lehet, kiiktatni. 

HIRDETÉS

Itt lép  be a történet másik két fontos karaktere, az eseményeket szinte bábmesterként a háttérből irányító Martin Kurtz (Michael Shannon) és a nyolcrészes minisorozat folyamán több néven is ismert Gadi Becker (Alexander Skarsgård). Habár a cselekmény szempontjából őket ismerhetjük meg protagonista szerepben, a kép ennél jóval árnyaltabb, amit már az első epizód is erősen éreztet velünk. Charlie-t ugyanis úgy szervezik be kettős ügynöknek, hogy valójában esélyt sem adnak neki a választásra.

Ebben pedig igen fontos szerepe van Skarsgård karakterének, akivel először Josephként találkozunk. Hogy ki is ő valójában, az talán már az ő számára sem teljesen világos. Egy epizódon belül ugyanis többször váltogatja a szerepeit attól függően, mit követel épp  a helyzet, vagy a Kurtz által ráruházott forgatókönyv. Mindeközben nemcsak a néző idegeivel játszik mesterien, hanem Charlie érzéseivel is, akit észrevétlenül csalogat és köt egyre inkább saját magához és az általa képviselt szervezet ideológiáihoz. Ennek ő és kimondottan főnöke igazi mestere, aki saját nézőpontját és küldetését könnyedén állítja párhuzamba Charlie szemléletmódjával.

Főhősünk világnézete így anélkül forr össze Kurtz akaratával, hogy különösebb ellenállásba ütközne.

Mindezt kiegészíti még az erőteljes érzelmi manipuláció is, ami főként Gadi oldaláról, aki egy személyben válik Charlie kezelőjévé és szeretőjévé. A karaktert némileg megmenti a néző számára, hogy ezt a két szerepet ő maga sem tudja teljesen elválasztani egymástól, ami végül ahhoz vezet, hogy egy kritikus helyzetben az esze helyett hagyja az érzelmeit dönteni. A határok ilyen módon történő elmosódása pedig jellemző az egész történet cselekményére. 

Park Chan-wook rendezőként jól érzékelteti, hogy a valóság bizony közel sem annyira fekete vagy fehér, amennyire a legtöbben hinni szeretnénk. A történet jófiúi sem riadnak ugyanis vissza a megtévesztés, az érzelmi manipuláció, az álhírek terjesztésének és a bizonyítékok befolyásolásának módszereitől. A sorozat nyomasztó légkörét fokozza, hogy nem egyszer mosódik össze a valóság azzal, amit Kurtz csapata el akar hitetni velünk és az ellenpólusként megjelenő anti-zionista terrorszervezettel. Így nézőként tulajdonképpen Charlie-val együtt veszhetünk el az események fonalában.

Kettős ügynök kettős érzésekkel

A jó és rossz oldalt nagyon nehéz meghatározni a The Little Drummer Girlben, nézőként ugyanis erősen a főszereplő világról alkotott felfogására hagyatkozhatunk. Az első részben megismert Charlie-t gyorsan elveszítjük, ahogy egyre inkább Gadi befolyása alá kerül és így tűnnek el folyamatosan saját baloldali eszméi is. Látva azonban a Kurtz és csapata által hidegvérrel, már-már számítóan érzéketlenül véghez vitt szörnyűségeket, a hitünk még Charlie előtt kezd meginogni bennük.

Tovább fokozza a kettősség érzését, amikor bepillantást kapunk a palesztin oldal nézőpontjába is. Azzal ugyan egy pillanatig sem tudunk egyetérteni, amit tesznek, a sorozat azonban könnyen és hitelesen humanizálja őket. Itt nem a szokásos rosszfiúkról van szó, akik világuralomra törnek, vagy szimplán a móka kedvéért gonoszak.

Férfiak és nők, sőt gyerekek is a helyzet áldozatai, akik az ő szempontjukból saját történetük hősei és készek az életüket is adni azokért az eszmékért, amikben hisznek.

A történet misztikumát fokozza a palesztin oldal messiásaként tisztelt Khalil karaktere, aki elbeszéléseken keresztül kíséri végig Charlie útját a sorozatban. Hús-vér valójában csak az utolsó részekben jelenik meg egy viszonylag kevésbé ismert, ám annál tehetségesebb színész, Charif Ghattas alakításában.

Számomra volt  egy pillanat, amikor erősen kérdésessé is vált, hogy Charlie személyében még valóban egy kettős ügynököt látok-e a képernyőn. Alighanem ez lehetett az a pont, amikor főszereplőnk előtt is összemosódtak karaktereinek körvonalai és végleg megszűnt Charlie Ross lenni, hogy megszülethessen a Little Drummer Girl.

Verdikt

A The Little Drummer Girl egy elgondolkodtató kémmese kiváló szereplő gárdával és rendezői munkával. Nyomasztó légköre miatt nem egy laza kikapcsolódást nyújtó sorozat, a  cselekmény és a sokszínű karakterek mégis könnyen a képernyő elé szegezik a nézőt, egyszerre akár több órára is.

Nem ad átfogó képet a cselekmény középpontjának választott izraeli-palesztin konfliktusról, de egy fiktív történettől ez talán nem is annyira elvárható. Annál mélyebb bepillantást enged azonban a két félt mozgató ideológiákba, valamint a kémkedés árnyoldalába egy ártatlan színésznő szemén keresztül, aki az utolsó rész végére teljesen elveszíti önmagát.

8 /10 raptor

The Little Drummer Girl

kémsorozat
8 epizód
Premier: 2018.10.14.
Csatorna: HBO Max

Filmrajongó könyvmoly vagyok, aki otthonosan mozog a fantasy, a sci-fi és a képregények világában ébredező érdeklődéssel a videojátékok iránt. 2017-ben kezdtem aktívan film- és sorozatkritikák írásával foglalkozni, de már a középiskola óta írogatok ide-oda.