HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hírek

Ilyen indie gyöngyszemeket aligha találsz ennyire összesűrítve, mint az elmúlt napokban

A Summer Game Fest 2022 akciódús játékai után a független szcéna változatos mókái következtek a Day of the Devs és a Devolver Digital prezentációi alatt. Előbbi 10. évfordulóját ünnepelte, míg utóbbi folytatta szatirikus előadását. A hétvégén pedig még több show várta a különlegességek és kuriózumok szerelmeseit.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Day of the Devs

Time Flies

A Time Flies egy különleges minimalista alkotás, amiben légyként kell mindenféle dolgot teljesítened a bakancslistádon. A játékidődet az határozza meg, hogy mennyi a várható élettartama a rovarnak az országban, amit kiválasztasz. Egyszer mindenki meghal, és a cél, hogy kezdjünk valamit azzal az idővel, ami a rendelkezésünkre áll. A játék 2023-ban jön Nintendo Switchre, PlayStationre és PC-re.

Planet of Lana

Bájos kalandnak ígérkezik a Planet of Lana a Thunderfultól és a Whisfully Studiostól. Az Inside-ra hajazó játékmenethez egy világos, színes világ társul, és egy szeretnivaló kis lény, aki segíti hősünket, a címadó Lanát, hogy megtalálja a robothadsereg által elrabolt testvérét. A móka még idén kapható lesz Xboxra és PC-re.

HIRDETÉS

Choo-Choo Charles

Ha többször is eszedbe jutott már, hogy Thomas, a gőzmozdony nyomasztó, nem vagy egyedül. A Two Star Games Choo-Choo Charles című tébolyában pedig testközelből tapasztalhatod meg, milyen egy őrül, pókvonat hibrid, ami az életedre vadászik. Az elképzelést Stephen King Setét torony sorozatának hasonló nevű karaktere ihlette. A túlélős játékban fejlesztened kell saját vonatodat, hogy végül megküzdj ezzel a förmedvénnyel, ami le akar vadászni téged. A játék PC-re készül.

Escape Academy

Az iam8bit, a Skybound Games és a Coin Crew Games leginkább úgy jellemzi játékának központi akadémiáját, mint a Roxfortot, csak szabadulószoba-tanoncoknak. Különféle helyekről kell kijutni az Escape Academyben, amiket ráadásul olyanok terveztek, akik valódi szabadulószobákat készítettek. Kizárólag gógyinkra kell hagyatkoznunk, reflexekre vagy más jellegű ügyességre nem lesz szükség. A móka július 14-én érkezik minden főbb platformra, és Xbox Game Passzel is le lehet majd kapni már az első naptól kezdve.

A Little to the Left

 

Imádnivaló különlegességnek ígérkezik az A Little to the Left, egy logikai alkotás a háztartási dolgok elrendezéséről. Ezek a hétköznapi eszközök mind érdekes és jópofa kihívásokat rejtenek, amikhez a megoldás az, hogy megfelelően pakoljuk, rendezzük és rendszerezzük őket. Persze néha jön a cica, és minden tönkretesz. A játék még idén kapható lesz PC-re és Nintendo Switchre.

Bear and Breakfast

Nyugis menedzseléssel kecsegtet az Armor Games Studios és a romániai Gummy Cat Bear and Breakfast című játéka, ahol egy medveként kell üzemeltetni egy emberek által látogatott bed and breakfast panziót az erdő közepén. Közben fel is kell fedezni az erdőt és megoldani különböző helyeket, de mindezt úgy, hogy a program nem siettet egyáltalán. Az alkotás július 28-án jön PC-re és Nintendo Switchre.

Animal Well

Szürreális pixel horrorral várja a merészeket az Animal Well a Shared Memorytól, ahol összetett feladványokat teljesítve kell életben maradni egy rémisztő, bizarr lényekkel teli világban. Minden eszköznek haszna lesz, sőt, több funkciója is, és az összes kihívás megfejtése közösségi együttműködést és akár több évet is igénybe vehet a fejlesztő szerint. PlayStation 5-re és PC-re készül.

Naiad

Vízi nimfaként lubickolva és felfedezve lehet bejárni a folyókat és tavakat a Naiadban, amit az egy személyből álló HiWarp készít. Az alkotásban az állatok és a növények is segítségünkre lehetnek, miközben megismerhetjük a természetet körülöttünk – és azt, ami kárt okoz benne. A tervek szerint még idén megjelenik a móka PS-re és PC-re.

Roots of Pacha

Lehengerlő farm- és életszimulátornak ígérkezik a Roots of Pacha, amely egy prehisztorikus civilizáció és társadalom felépítését bízza a játékosra. A Crytivo és a Soda Den Harvest Moon és a Stardew Valley ihlette játékában növényeket és állatokat kell találni majd honosítani, feltalálni dolgokat és részt venni mindenféle különös élményben. A világát Jean M. Auel A Barlangi Medve népe ihlette. A tervek szerint még idén kapható lesz PC-re.

Desta: The Memories Between

A mesteri Monument Valleyt létrehozó ustwo games projektje a Desta: The Memories Between, egy roguelike, körökre osztott taktikai játék. A címadó, húszas éveiben járó főhősről szól, aki apja halála után megy vissza szülőfalujába. Itt megtalál egy labdát, amit együtt dobáltak anno, elalszik, és átkerül egy álomvilágba, ahol élete nehéz beszélgetésein kell túltennie magát úgy, hogy a labdával old meg feladatokat. A platformok és a megjelenési dátum még nem ismert, de több vezérlő is látható a bejelentő videóban.

Schim

A gyerekkori kitalált szabályok ihlették meg Nils Slijkerman és Ewoud van der Werf párosát, ugyanis a Schimben csak az árnyékok között lehet közlekedni. Minden árnyéknak van egy névadó lénye, a miénk azonban elvesztette gazdáját, és a cél visszajutni hozzá. Útközben segíteni lehet másokon, és bebarangolni ezt a különleges képi világú terepet. A játék a főbb platformokra készül.

Fox and Frog Travelers: The Demon of Adashino Island

Bájos cukiságnak indulhat a Yokaze és a Rias Fox and Frog Travelers: The Demon of Adashino Island című projektje, de hamar nyomasztóvá válik, miután címadó párosunk elkezd bóklászni Adashino szigetén. A játékot az Asobu közössége támogatja, aminek a lényege, hogy japán független fejlesztőket karolnak fel: segítenek nekik kapcsolatokat építeni és fordítanak nekik, hogy a globális piacra is eljuthassanak. Pár év múlva jelenik meg különböző platformokra, amik közül eddig a PC és a Nintendo Switch a biztos.

Goodbye World

A Flyhigh Works és Yo Fujii alkotása egy narratív kaland két független játékfejlesztőről, akik közül az egyik szégyenlős, a másik extrovertált. Fujii első projektjét, a Goodbye Worldöt a Ghost World, a The Beginner’s Guide és a Mother 3 ihlettee, és a videojátékok készítéséről szól. A pixeles képi világ a Super NES és a Game Boy Advance stílusát idézi. Még idén kapható lesz PC-re, és ezt is az Asobu gondozza.

Birth

Madison Karrh és a Wings point-and-click logikai játéka szürreális, egyszerre elbűvölő és nyomasztó stílussal dolgozza fel azt, hogy milyen egyedül élni egy nagyvárosban. A cél egy lényt létrehozni, ami majd társaságként szolgál, ehhez pedig a környezetben, mások lakásaiban, könyvtárakban, múzeumokban és egyéb épületekben kell csontokra és szervekre vadászni. A kuriózum 2022 őszén jön PC-re.

How to Say Goodbye

Narratív logikai játék a How to Say Goodbye Florian Veltmantól és Baptiste Prtefaix-től, ahol egy csapat szellemnek kell segíteni rájönni, hogy kik ők, és megérteni, hogy miért nem távoztak a világból haláluk után. A pályát egyfajta Rubik-kockaként átrendezve kell megoldani a feladatokat egy mesekönyvek ihlette világban. Mobilokra és PC-re is beröppen még 2022-ben.

Little Nemo and the Guardians of Slumberland

A Little Nemo and the Guardians of Slumberland bemutatása egy zenei produkcióval egybekötve zajlott, ugyanis Peter Berkman az Anamanaguchitól zenéje demonstrálta, miközben láthattunk játékmenetet. A bájos platformer folytatása az 1990-es, NES-re kiadott Little Nemo: The Dream Masternek, elkészítéséhez pedig 65 ezer dollárt szeretne összeszedni a Kickstarteren a Die Soft, ami egy fejlesztőből áll. Ha minden jól megy, 2023 végén kerülhet piacra PC-re és Nintendo Switchre.

Annapurna Interactive Showcase 2022

A finálé végül nem is egy játék volt, hanem egy újabb műsor bejelentése: július 28-án lesz az Annapurna Interactive Showcase 2022, ahol új leleplezések, friss bejelentések és egyéb érdekességek lesznek. A tavalyi műsoron például dátumot kapott a Solar Ash (bár később eltolták), lerántották a leplet a The Outer Wilds kiegészítőjéről, az Echoes of the Eye-ról, illetve elárulták, hogy jön Steamre a The Pathless.

Devolver Digital 2022 – Devolver Marketing Countdown to Marketing

Az egyik legvagányabb kiadó ismét az egyik legvagányabb műsort nyomta le ötletes módon mutatva be új játékokat, közben pedig kigúnyolva a videojáték-ipar jelenlegi helyzetét és potenciális irányát. A folytatólagos narratívát eszement fordulatokkal megpakoló előadásokat érdemes végignézni, ebben a fejezetben pedig még a legendás Suda51 is főszerepet kapott.

Cult of the Lamb

A Massive Monster bájos, de sötét alkotásában egy báránnyal kell szektát alapítani, hogy visszafizesd annak az idegennek a tartozásodat, aki megmentett a pusztulástól. Gyarapítani kell a nyájadat, kiirtani a hitetleneket és terjeszteni az igét a hamis próféták vidékén ebben a roguelite kalandban. Végre kiderült, hogy augusztus 11-én érkezik minden főbb platformra, PC-n pedig már szedhető is a demo.

Anger Foot

Van, amikor idegesen csak szétrúgnál mindent, ami az utadban áll. Most erre már játék is lesz: Anger Foot a címe. Pörgős, basszustól dübörgő ajtó- és seggrúgdosás vár a Free Lives játékában. PC-re jön valamikor jövőre.

Card Shark

Ugyan már kapható PC-re és Nintendo Switchre is, villantott egy kicsit a Nerial Card Shark című mókájában, ahol kártyázni kell – de leginkább csalni.

The Plucky Squire

Az All Possible Future imádnivaló kalandjában egy lovagot iránytunk, aki képes mesekönyve lapjairól kilépni a nagyvilágba, így 2D-ből 3D-s lesz a történet. Minden főbb platformon elérhető lesz majd 2023-ban.

Skate Story

Realisztikus, de mégis szürreális gördeszkázás vár a Skate Storyban Sam Engtől, ahol egy üvegből és fájdalomból összeálló démont kell irányítani. Lényünk akkor szabadulhat fel, ha eljut a Holdig és felemészti. Az érdekesség 2023-ban gördül be PC-re.

Ha mindez a kellemes, ötletes, őrült vagy épp félelmetes kínálat nem lett volna elég, a hétvégén még több show volt. A Tribe Games Spotlight a játékok bemutatása mellett az alkotók megismerésére is időt szentel, míg a Freedom Games Showcase-en a kiadó alkotásai szerepeltek. A Guerrilla Collective 3 a címadó csoportba tömörülő kiadók kínálatát sorakoztatta fel, a Wholesome Directen imádnivaló, kedves, kellemes vagy gyöngéd projektek szerepeltek, a Future of Play pedig még több érdekes kalandot prezentált. Több mint 100 független játékról van szó, így ha buksz a témára, bőven van miből szemezgetni.

The Last of Ustól az Aliensig volt minden a Summer Game Fest 2022-n, mint a búcsúban