HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Jóbarátok-klónok, amiket érdemes bevizsgálni

A hamarosan érkező reunion miatt mától a Jóbarátok mind a 10 évada elérhető az HBO GO kínálatában. A hat barát, Ross, Chandler, Rachel, Monica, Phoebe és Joey élete azonban nemcsak a tévénézőkre, hanem a sorozatgyártásra is óriási hatással volt, hiszen egy időben sorra érkeztek a Jóbarátok formuláját (egymással lakó cimborák, egy törzshely, párkapcsolati és munkahelyi témák, stb.) másoló, a széria sikerét kihasználni kívánó tartalmak. Mostani összeállításunkban olyan Jóbarátok-utánérzéseket vonultatunk fel, amelyekre megéri időt szánni. Az Agymenők vagy az Így jártam anyátokkal hiányzása miatt azonban ne ragadjatok klaviatúrát – eme nagysikerű produkciók szerepeltetése helyett igyekeztünk olyan alkotásokról értekezni, amelyeket kevesebben ismerhetnek.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Cold Feet (1997-)

Emlékeztek még Ross második feleségére, Emilyre? Az őt alakító Helen Baxendale a ‘90-es években egy másik sorozatban, a britek Jóbarátokjának nevezett Cold Feet-ben is szerepet kapott, méghozzá az egyik főszerep találta meg. A Cold Feet igen kalandos történelmet tudhat magáénak, hiszen a sorozatot az ötödik évaddal, 2003-ban egyszer már befejezték, 2016-ban azonban visszatért a széria, és hamarosan bemutatják a 10. szezont. Ha valami, akkor a brit széria igazán megérdemelte ezt az elképesztő comeback-et, a Cold Feet ugyanis már a kezdetektől fogva igyekezett a saját útját járni. Saját baráti hatosfogatának története – legyen szó akár betegségekről vagy mondjuk megcsalásról – sokkal drámaibb, sötétebb hangvételt üt meg, mint a testvérsorozat, miközben persze humoros pillanatokkal is operál.

Azok a 70-es évek show (That ‘70s Show, 1998-2006)

Noha az Azok a 70-es évek show is hat barát életet követi figyelemmel, nem fiatal harmincasok, hanem tinédzserek a főszereplők, akik ráadásul nem is a ‘90-es években élnek; történetüket a ‘70-es évek derekától kezdődően az évtized végéig követhetjük figyelemmel. A sorozat alaposan ki is használja ezt a popkultúra szempontjából is sarkalatos évtizedet, hiszen egy folyton folyvást visszatérő elem, a tinik álmodozásainak köszönhetően számos mű megidéződik – van például Csillagok háborúja-centrikus epizód is. Az Azok a 70-es évek show egyszerre szórakoztató felnövéstörténet, remek korkép és egy felhőtlen szórakozást kínáló sitcom, amely nem félt néha kísérletezni, és amelyben olyan nevek első karrierlépéseit követhetjük figyelemmel, mint Ashton Kutcher, Mila Kunis vagy Topher Grace.

HIRDETÉS

Páran párban (Coupling, 2000-2004)

A másik angol Jóbarátok, a Páran párban finoman szólva sem nevezhető komornak vagy depresszívnek. A zseniális Steven Moffat (Ki vagy, doki?, Sherlock) sorozatában három lány és három fiú törzshelyükön, egy lakóhelyükhöz közeli pubban beszélik át a szerelemmel és szex-szel kapcsolatos kérdéseiket. A mindössze csak négy évadot (28 részt) megélt alkotás tipikus abszurd angol humora, meredek altesti poénjai, sikamlós témái, megbolygatott időkezelése, a valóság és a fantázia egybemosása, valamint a Jóbarátok figuráinál jóval őrültebb karakterei révén hamar megtalálta a maga közönségét – készült is belőle egy amerikai remake, amiről azonban – nem meglepő módon – inkább hallgatnak, hiszen se a karakterek, se a helyzetek terén nem tudott olyan jól mulattatni, mint az eredeti verzió.

Egy kapcsolat szabályai (Rules of Engagement, 2007-2013)

Hihetetlen, de az Egy kapcsolat szabályai középpontjában nem hat, hanem csak öt barát áll. Egy sokat látott házaspár megismerkedik egy friss párral – ez biztosítja a sorozat fő témáját és humorforrását, a párkapcsolatok kiismerhetetlen útvesztőit. A széria legnagyobb ütőkártyája azonban a nagydumás csajozógép fickó karaktere, a Joey-nál cseppet sem szofisztikáltabb Rusty, akit a régebben a Saturday Night Live-ban nagyot menő, mostanság azonban már csak fonnyadt Adam Sandler-filmekben (Az újrakezdés, A másik Missy) feltűnő David Spade fantasztikusan kelt életre. Sajnálatos módon a Jóbarátokkal ellentétben az Egy kapcsolat szabályai eléggé leeresztett a végére, de azért így is a jobb rip-off-ok táborát erősíti.

Happy Endings – Fuss el véle! (Happy Endings, 2011-2013)

A Happy Endings – Fuss el véle! egy pillanatra sem titkolja, honnan szerzi szellemi munícióit. Bár a new york-i díszleteket lecserélték Chicagóra, ugyancsak faék jellemű, de nagyon is kedvelhető karaktereket ismerhetünk meg: a szórakozott Brad-et és feleségét, a hajcsár Jane-t, az örök facérságot fogadó Penny-t, a meleg Joey-ként is aposztrofálható Maxet, valamint a bombanő Alex-et és párját, az anyuci kedvencét, Dave-et – utóbbiak hol fasírtban, hol jóban vannak egymással (ismerős ez valahonnan, ugye?). Egyszerű, kedves, nagyobb húzónevek nélkül felállt kis sorozat ez, ami ugyan nem vállalt olyan baromi sokat, de amit igen, azt viszonylag elfogadható szinten szállította. A címmel ellentétben azonban nem zárult jól a széria, ugyanis három évad után kaszát kapott. Tavaly a stáb újra összeállt a karanténban, hogy egy soha nem látott, új epizódot előadva enyhítsenek a rajongók szomorkodásán.

Új lány (New Girl, 2011-2018)

A barátjával frissen szakított Jess (Zooey Deschanel – 500 nap nyár, Az igenember) beköltözik egy lakásba három férfi, Nick, Schmidt és Winston mellé – ez tulajdonképpen a Jóbarátok nyitánya, ahol annyi a különbség, hogy Rachel egy nemileg vegyes társasághoz költözött be. Az Új lány eleinte a szórakozott, de aranyos “girl next door” (szomszéd lány) karakter Zooey Deschanel one-man showjának tűnt (a főszerep mellett produceri és zeneszerzői feladatokat is vállalt), de aztán a kezdetben kevésbé jól eltalált srácok szép lassan felfejlődtek mellé, a habókos tónusba pedig idővel drámai felhangok is kerültek, így aztán talán nem meglepő, hogy – bár egyre rosszabbodó nézettségi számok mellett – a sorozat képes volt hét évadon át futni.

editor
Régóta írok mindenféle geekségről, de főleg horrorfilmekről és képregényekről. Emellett a Raptor vizuális megjelenéséért is sokat teszek (más földtörténeti korokban grafikus vagyok), így ha valami menő grafikába botlasz az oldalon, azt valószínűleg én követtem el.