HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

A hitleri rémálom és az interdimenzionális TV uralja a Rick és Morty új köteteit

2013-ban, amikor Justin Roiland és Dan Harmon elkészítették a Rick és Morty pilot epizódját, bizonyára senki, még az alkotók sem gondolták volna, hogy az animációs sorozatok műfajának aktuálisan legmeghatározóbb darabjai közé kerülhet be a széria. És nem csak az animációs sorozatokra gyakoroltak nagy hatást, hanem az amerikai reklámiparban is komoly változásokat hoztak – napjainkban rengeteg cég verseng azért, hogy Rick és Morty tematikájú reklámjaik legyenek, utoljára épp a Wendy’s amerikai gyorsétteremlánc robbantotta fel az internetet sorozat-tematikus reklámjával. 2020-ban pedig már a negyedik évad is elkészült a sorozatból, és az amerikai kiadóval, az Adult Swimmel nemrég kötött szerződés szerint még legalább 5-6 évad fog érkezni. Amíg pedig várunk a berendelt évadokra, addig érdemes fellapozni a képregényeket, mert rengeteg új információval és még annál is több őrült kalanddal szolgálhatnak.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ám nem csak a sorozat-béli történetekkel lehet nyomon követni az őrült tudós, Rick Sanchez és unokája, Morty kalandjait. Idehaza a Pesti könyv gondozásában megjelent képregénykötetek ugyanis messzemenően kiegészítik a sorozat multiverzumának történetét, az új kockások alapján pedig arra is lehet következtetni, hogy a köteteknek egyre nagyobb szerepe lesz a Rick és Morty kánon alakulásában. Az alkotók közül eddig kevesen nyilatkoztak a képregények szerepéről a hivatalos kánonban, ám ezekből kiderült, hogy a Magyarországon eddig elérhető hat kötet hivatalos részének tekinthető a Rick és Morty univerzumnak, mindössze annyi az eltérés, hogy míg

a sorozat a C-137-es Földről származó Rick és Morty kalandjait követi végig, addig a képregények a C-132-es párhuzamos univerzumból származókét.

A sorozat első évadának hatodik részében viszont ellepik a Földet a kronenberg lények, melynek következményeként a földi Rick és Morty meghalnak. Az ő helyüket veszi át a párhuzamos univerzumból érkező nagyapa és unoka, ám pontos információ nincs arról, hogy mely dimenzióból érkeztek, így nem kizárt, hogy a képregényes (C-132-es Földről származó) karakterek lépnek a helyükbe. Amellett, hogy a sorozatban tovább visznek olyan mellékszálakat, amiket már megpedzegettek a sorozatban, a képregények is sokszor utalnak vissza a sorozatbeli történésekre, nem véletlen, hogy a széria fanatikusai a képregényeket beszerezve jutnak plusz információkhoz a sorozatbeli történet lehetséges folytatását illetően.

HIRDETÉS

A Rick és Morty az animáció hiányában sem okoz csalódást

A Rick és Morty sorozat alapvetően nem tér el drasztikusan a vígjáték-sorozatok bevett kliséitől és szereplőtípusaitól, tehát az egyértelmű archetípusok itt is felismerhetőek. A sorozat leginkább azzal tudott meglepetést okozni a nézőknek, hogy rendkívül éles nyelvűen tud megnyilatkozni olyan aktuális témákról, amelyek megosztják akár a nézőközönséget is. Ezekben pedig a képregény is ugyanilyen első rangú megnyilatkozásokat tesz: mint amikor Rick elkezdi sértegetni a különböző oltásellenes mozgalmakat, ami a koronavírus-járvány idején még inkább aktuális. Amellett pedig, hogy fontos közéleti kérdésekben is állást foglal, vagy éppen csak beletörli a lábát az adott témába, a populáris kultúrából vett utalások végeláthatatlanja is a sorozat humorvilágának meghatározó része. Ezen túl a képregény-kötetekben és a sorozatban is egyaránt gátlástalanul lopnak egyes kultfilmek vagy épp sorozatok történetéből. Ám mivel karikaturisztikusan közelítik meg a témát, a közönség rezonál vele, és nem tűnik elcsépeltnek.

Ugyan az egyes képregénykötetek általában nem foglalnak magukban összefüggő történeteket, a korábban már bemutatott negyedik, és az ötödik kötet közt vannak komoly összefüggések. A negyedik kötet ugyanis felvezeti a párhuzamos univerzumból származó Jerryk feltűnését a Földön, amit az ötödik kötetben tovább is visznek. Felbukkan ugyanis az úgy nevezett Gonosz Jerry, aki szintén egy párhuzamos univerzumból – annak elnökeként – érkezve arra vágyik, hogy átvegye az igazi Jerry helyét a C-132-es valóságban. A szerepek ekkor a fejük tetejére állnak, ugyanis hamarosan Jerry rettegésben tartja majd a városukat és a családot is, és sokáig úgy tűnt, nem talál legyőzőre.

Abból is látszik, hogy a sorozat és a képregények között van valami féle kohézió, hogy ahogyan a negyedik évad során, úgy a kötetben is felbukkan egy Jerry, aki komoly hatalommal bír, ezzel pedig nem kizárt, hogy egy jövőbeli konfliktusnak kívánnak megágyazni az alkotók.

Nyilvánvaló, hogy ezalatt a kötet alatt sem maradunk popkulturális utalások nélkül, ugyanis egy komplett történetet szentelnek arra, hogy megteremtsék a Ragyogás című film atmoszféráját. Visszahozzák továbbá a sorozat egyik méltán népszerűvé vált karakterét, Pici Ricket is, akiről kiderül, hogy a Terminátorhoz hasonlóan azért küldték vissza egy párhuzamos univerzumból, hogy leszámoljon Rick Sanchezzel, és megszerezze annak kutatásait. Banalitás terén tehát itt sem szenvedett hiányt a kötet.

Az igazán nagy dobás viszont csak a kötet hatodik részében jön el.

A történet szerint Beth és Jerry éppen azon vitáznak, hogy elengedjék-e lányukat, Summert egy nyári fesztiválra. Jerry vehemensen kampányol amellett, hogy ne engedjék el, amiért Summer dühében „lehitlerezi” az apját. Morty ennek kapcsán elkezd érdeklődni Hitler iránt, csak úgy, ahogyan Jerry is. Rick Sanchez ezért épít egy kütyüt, amivel le tudják tesztelni, kinek hány százalék esélye van arra, hogy potenciális Hitlerré váljon.

Rick és Morty elkezdik körbe utazni a párhuzamos univerzumok végtelenjét, melynek során rátálalnak több olyan bolygóra is, amelyet közel száz százalékos Hitler-hasonmások népesítenek be. Morty kötelességének érzi azt, hogy megszabadítsa a veszélyben lévő bolygókat a Hitlerek terjeszkedésétől, ezért vérengzésbe kezd. Nem csak a történet szürrealitása miatt volt ez az egész kötet – még inkább az eddigi kötetek – legjobb története, hanem amiatt is, hogy rövid kiszólásokkal, de rendkívül informatív módon mutatták be a véreskezű diktátor életpályáját, a második világháború történetét és a fasiszta ideológia mögött húzódó gondolatiságot is.

A sorozat egyébként nem most játszik el először a náci diktátor szerepével, korábban, a párhuzamos dimenziók közti utazgatás során bemutatták Kígyó Hitlert és Abredolf Linclert is – utóbbi Abraham Lincoln és Adolf Hitler keveréke.

Ami viszont óriási ziccer volt, mégis kihagyták az alkotók az, hogy a fent említett kütyüvel nem nézték meg, mekkora annak a valószínűsége, hogy Mortyból Hitler váljon. Már csak azért is érdekes ez a kérdés, mert a sorozat egyik központi története a Citadellában játszódik, ahol is a Rickek Tanácsa felett Gonosz Morty gyakorol diktatórikus hatalmat.

A negyedik évad ugyan csak egy szűk jelenet erejéig, de újra bemutatta Gonosz Morty ténykedését, ezzel szemben a képregényekben erre még utalást is alig-alig láthattunk.

A Rick és Morty képregénykötetei tehát továbbra is abszolút magas minőséget képviselnek, ami vizualitásban nyilvánvaló okokból nem tudja felvenni a versenyt a sorozat látványával, a fő történetek rajzstílus terén mégis megállják a helyüket az átlag képregénykötetek ellenében – igaz, a rövid történetek esetében ez már kevésbé mondható el.

Narratíváját tekintve a Rick és Morty kötetek mindig is polgárpukkasztóak voltak és lesznek, de szerencsére nem azért, mert indokolatlanul durrogtatják benne a káromkodásokat és a blődségeket, hanem éppen azért, mert a történet mögött rejlő gondolatiságot a humor szarkasztikus formája tudja igazán átadni. Már csak azért is érdemes elolvasni az eddig megjelent képregényes köteteket, mert a sorozat következő évadaihoz is rendkívül sok kiegészítő információval szolgálhat, valamint lehet hogy éppen a képregények hasábjain bontakoznak majd ki olyan történetek, amik a jövőbeni évadokban akár meghatározó történetszállá is válhatnak. A kötetek mind a sorozattal párhuzamosan, mind pedig két évad közötti szünetre kiváló olvasmánynak bizonyultak, ugyanis minden megvan benne, ami naggyá tette a sorozatot. Wubba lubba dub dub!

8 /10 raptor

Rick és Morty 5-6.

Rick and Morty

Szerző: Kyle Starks és mások
Műfaj: sci-fi
Kiadás: Pesti Könyv, 2020
Rajzoló: CJ Cannon és mások
Fordító: Rusznyák Csaba
Oldalszám: egyaránt 128

editor
Kiskorom óta feketeöves Star Wars-fanatikus vagyok, újabban pedig kiábrándult Marvel-rajongó. Élek-halok a háromórás eposzokért, Scorsesetől Nolanig bármi jöhet, mégis a felnőtt animációs sorozatok műfajában érzem magam a leginkább otthonosan.