HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Öt éve épül Bécsben a popkultúra Mekkája

A Vienna Comic Con ötödik alkalommal várta  a geekeket Ausztriából, de igazából a világ minden tájáról. A line-upon rengeteg volt a világsztár, többen voltak cosplayben, mint nem, rekordmennyiségű látogató és merch-paradicsom fogadott minket.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Öt évvel ezelőtt, az első VIECC megszervezésekor ez még egy álom volt, és sok munkával mára valóra vált. 2019 ezért nagyon különös évünk volt, és bízom benne, hogy erről a hétvégéről a rajongók még sokáig fognak beszélni!

– mondta Florian Schermann, a rendezvényért felelő egyik menedzsere. Van is mire büszkének lenni: a 2019. november 23-24-én tartott VIECC Comic Con mögött álló csapat öt év alatt olyan kaliberű sztárokat hívott el Közép-Kelet Európába, mint Sean Austin, Steven Seagal vagy Frank Miller. Talán éppen emiatt idén először minden jegy elkelt a conra, és 20%-kal nőtt a látogatók száma a tavalyi évhez képest. Nagy szó ez egy viszonylag fiatal esemény történetében.

Készül a VIECC-videó – Fotó: Zsótér Indi Dániel

Az itt látható kiállítók, vásár és érdekes panelbeszélgetések végigjárása után bennem is egy profin szervezett,  izgalmas és színes esemény benyomását keltette a VIECC. Van honnan profizmust meríteni: az eseményt szervező helyi Reed Exhibitions mögött az 1970 óta létező San Diego-i és a 2006-ban indult New York-i Comic Con szervezői állnak. A Messe Wien rendezvényközpont grandiózus mérete tökéletes helyszínnek bizonyult, már csak azért is mert a környező országokon kívül, még messzebbről is jöttek a geekek, pl. Oroszországból. Idén 32 ezren látogatták meg a VIECC-et.

HIRDETÉS

A két tágas, a kiállítóknak otthon adó csarnokokban és a széles folyosókon kényelmesen elfértünk ennyien. A hazai conokhoz/börzékhez szokott látogatónak a bécsi rendezvény első pillanatra letaglózóan hatalmasnak tűnhet. Az is. Ám a helyszín kialakítása remek, így a zavarba ejtő méretek, a tömeg és a kisebb plázányi árus ellenére is csak ritkán éreztük túlzsúfoltnak, vagy nyomasztónak.

A magányosan ácsorgó fiú azt se tudja a forgatagban, hogy kivel free hug-oljon – Fotó: Zsótér Indi Dániel

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a geek közösség minden tagja megtalálja itt a számítását. Az egyik csarnokban külön termet alakítottak ki a számítógépes játékok szerelmeseinek, ahol VR-os vagy hagyományos püfölős játékokban próbálhatták ki magukat az idelátogatók, vagy élő meccseket izgulhattak végig egy ring köré kialakított nézőtéren. De láttunk fénykard párbajt, és élő kividics mérkőzést is. Igaz előbbi bájosan esetlen, utóbbi pedig (a kicsi játéktér) miatt meglehetősen kaotikusnak tűnt a laikus szemlélőnek.

Hihetetlen, hogy a PC, gender, liberál propaganda már egy egyszerű fénykardbemutatón is ledominálja a pasikat – Fotó: Zsótér Indi Dániel

Külön részleget kaptak a cosplay szerelmesei, ahol a műfaj legprofibb nemzetközi és hazai (osztrák) művelőivel, mint Annie the Duck-kal vagy Anissa Cosplay-jel találkozhattak a rajongók. A paróka és kiegészítő workshopok mellett külön jópofa volt a cosplayerek számára fenntartott SOS stoppoló sarok és a hatalmas varrógép és cérnaválaszték. Nem mellesleg a VIECC-en rendezik meg az FM4 által bemutatott Cosplay bajnokságot. Nem kisebb a tétje a jelmezversenynek, mint kijutni a Cosplay Chicago C2E2 Cosplay Crown Championships versenyére.

Az idei verseny győztese a Cseh Köztársaságból érkezett Rozari volt, aki Philippa Eilhartot formálta meg a The Witcher 3-ból.A kreatív geekek között a legimpozánsabb mégis a helyi „művészetek völgye” volt. A csarnok közepét festők, ruha és ékszertervezők vették be, akik munkáitól többször is elállt a szavunk. A profi alkotásokból természetesen vásárolni is lehetett, de az alkotók egy-egy dicséretnek is nagyon örültek.

Menő merített papírra festett képek – Fotó: Zsótér Indi Dániel

A cosplay és a rajzolók mellett külön csarnok adott helyet a merch és képregényvásárnak. Az itthon is jól ismert Funko pop figurák, filmes bögrék és pólók mellett rengeteg animés cuccot és különleges képregényeket lehetett bezsebelni némi euróért – utóbbinak a németül tudók örülhettek igazán, de számos pultnál lehetett angol nyelvű kiadványokhoz is jutni. A délutáni órákban kifejezetten kényelmesen és nyugodtan lehet vásárolni és nézelődni, főleg mert – ellenben általában a magyar börzékkel, ahol az utolsó órákban már látványosan pakolni kezd mindenki – a kiállítók az utolsó pillanatig nyitva tartanak. Noha az amerikai conokkal szemben Bécsben (még) nem képviseltetik magukat hivatalosan a nagy filmstúdiók és képregénykiadók (a helyi osztrák könyvkereskedést, a Morwanát, és a német képregénykiadót, a Carlsen Comicsot leszámítva), ám azokhoz hasonlóan a VIECC sem egy képregényes, hanem egy össz(geek)művészeti rendezvény. Ennek megfelelően az árusok és kiállítók kínálatában a figuráktól és videójátékoktól elkezdve a filmes merchandise legkülönfélébb formáin át egészen a hentai témájú pólókig és K-pop lemezekig szinte mindent megtalálunk, ami minimálisan is geek lehet.

Minden jóízlésű geek nagymama vitrinjében ott van a helye ezeknek a tányéroknak – Fotó: Zsótér Indi Dániel

A képregény-rajongóknak talán kicsit csalódás lehet, hogy az angol és német nyelvű füzetek pusztán kisebb részét teszik ki a vásártér kínálatának (figura árusból nagyságrendileg több van), ám így is elképesztően sok mindenből válogathatnak a gyűjtők. A Marvel és DC legfrissebb újdonságai és az impozáns gyűjtői kiadványoktól kezdve egészen olyan különlegességekig, mint Mr.T képregénysorozatának első füzetének aláírt és bőrkötéses kiadványa, amiért nagyon fáj is a szívünk, hogy otthagytuk.

Pongrácz Máté kollégánk, miután tudatosult benne, hogy most nem veheti meg a bőrkötéses Mr. T-képregényt – Fotó: Zsótér Indi Dániel

A vásári forgatag szinte eltörpül az itt tartott kerekasztal-beszélgetések mellett. A VIECC szervezői évről évre megpróbálnak ismert nemzetközi hírességeket elhozni, de közben saját büszkeségeiket is bemutatni. Az elmúlt pár évben járt itt például John Rhys-Davies a Gyűrűk Urából, Kristian Nairn, vagyis Hodor, és a BBC Sherlock-sorozatának Moriarty-ja, Andrew Scott. A szervezők célja mindig túlszárnyalni az előző évek programsorát, ami idén sikerült is! Filmsztárok közül ismét mostanában befutott arcokat sikerült elhozni, köztük Jack Dylan Grazert (AZ, Shazam!) vagy Alex Kingstont (Doctor Who, Vészhelyzet), vagy épp igazi legendákat, köztük a hamisíthatatlan Steven Segalt és a képregények megreformálóját, Frank Millert. A con headliner vendégeit külön konferenciateremben hallgathatta meg a nagyérdemű, a beszélgetés végén pedig lehetőség volt szemtől szembe kérdéseket is feltenni.

A legnagyobb élő harcos, Steven Seagal – Fotó: Zsótér Indi Dániel

A nagytermes beszélgetések mellett a helyi osztrák, svájci és német alkotókkal egy kisebb színpadnál lehetett találkozni. Ennek a résznek főleg írók és képregényrajzolók voltak a sztárjai. Olyan arcok tűntek fel itt, mint Thomas Brezina, a Fiúk kizárva könyvsorozat szerzője, a T. S. Ogel nevű sci-fi írópáros, fekete humorukról híres német webcomic páros, a War and Peas, vagy a Disneynél dolgozó Ulrich Schröder. Az itteni képregényrajzolók nagyon barátságosan és közvetlenül viselkedtek, egy cigiszünet alkalmából volt szerencsénk megismerni Chris Scheuert és Wolfgang Uranitsch-t, akik megajándékozták a szerkesztőséget a Reiche Ernie című gótikus horror képregénnyel.  Kifejezetten felemelő érzés volt megtapasztalni, hogy a rendezvény gigantikus mérete ellenére, még mindig megtalálható benne a képregényfesztiválok eredeti lényege: az alkotó és a rajongó szinte baráti, közvetlen találkozása.

Persze az ember általában a nagy nevek miatt megy, ami nem csoda, hiszen Frank Millert látni a legtöbbünknek egyszer adatik meg egy életben, ám mi mindenkit biztatunk arra, hogy ha egyszer kimegy, akkor töltsön el egy kis időt a helyi alkotók standjainál is. Nem csak mert ők valóban lelkesen fogadnak és hálásak az érdeklődésért, hanem mert olyan képregény-érdekességekre is bukkanhat az ember, amire máshol nem.

A VIECC az a geek életérzés, amire vágyakozunk, amikor a San Diego-i vagy a New York-i comic con képeit böngésszük. Egy olyan, kétnapos, folyamatos ingerkeltés, amire minden geek vágyik. Évről évre több program és egyre ismertebb és érdekesebb vendégek, ezt látva pedig magabiztosan kijelenthetjük, hogy bőven lehet ebből egy Közép-Kelet Európai Comic Con, amire boldogan járhatunk szabadjára engedni geek énünket.

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.