Sorozat

A The Promised Neverland a legedzettebb thrillerrajongók agytekervényeit is megdolgoztatja

Kaiu Shirai és Posuka Demizu szerzőpáros 2016 augusztusában kezdte megjelentetni a The Promised Neverland című mangasorozatukat a Weekly Shonnen Jump lapjain. Arra valószínűleg egyikük se számított, hogy egy év múlva 1,5 millió példányban fogy a történetük, 2018-ra pedig az első 10 kötet eléri a 6 milliós eladást. És ahogy az lenni szokott, a népszerű mangát anime-feldolgozás követi: idén januárban indult a Promised Neverland-anime, ami a téli szezon egyik legnépszerűbb címe lett. A március végi évadzáró után pedig be is jelentették a folytatását.

A történet 2045-ben játszódik a Grace Field House nevű árvaházban. Itt él a tizenegy éves Emma, Ray és Norman 37 árvával és az őket felügyelő Anyával, Isabellával. A gyerekek élete nem is lehetne ennél szebb: jobbnál jobb ételek, puha ágyak, tiszta ruha, izgalmas játékok és gondozójuk feltétel nélküli szeretete. Az otthonban csupán egy szabályt kell betartani: nem szabad közel menni a birtokot körülölelő falhoz. Azonban egy nap Emma és Norman rájönnek, jólétüknek sötét és drága ára van.

A The Promised Neverland akkor a legélvezetesebb, ha minél kevesebbet tud a néző a történetről.

A gyerekhősök és az édenkerti környezet ne tévesszen meg senkit, ugyanis – ahogy azt egy iskolai vagy árvaházat idéző környezet alapján elvárnánk – a szereplőket nem a tízéves gyerekeket foglalkoztató témák aggasztják, és a történet se a felnőtté válás köré épül. Komolyabb spoilerezés nélkül annyit érdemes elöljáróban tudni, hogy a szereplők olyan problémákat próbálnak megoldani, melyek egy felnőttnek is komoly fejtörést okoznának, és ha ezeket az akadályokat nem tudják leküzdeni, az akár az életükbe is kerülhet.

Az erős kontrasztok végigkísérik a teljes animét. A felszínt jelentő gondtalanság szemben áll a sötét titokkal, amit a három főhős cipel magával. A kettősséget csak fokozza a Clover Works stúdió részletgazdag animációja. A mesebeli kert és erdő a japán animációs filmekhez méltóan annyira élethűek, hogy majdnem megszólalnak. A nézőnek kedve lenne meglátogatni ezeket a helyszíneket és azoknak minden szegletét bejárni. Ezzel ellentétben a szorongás érzését erősítik a szűk, sötét szobára vagy folyosóra korlátozódó jelenetek, ahol az egyetlen barátságos tárgyat a pislákoló lámpás jelenti – jobb esetben. Az erős kontraszt főleg akkor csúcsosodik ki, amikor a sorozatban halál vagy más erőszakos esemény történik. A kettősséget erősítve – a haláleseteket leszámítva – a legtöbb kegyetlen jelenet nem eldugott szobákban, hanem pont a biztonságot adó paradicsomi és színes környezetben történik, ahol a gyerekek elvileg gondtalan életüket töltik.

Habár a történet nem riad vissza a drasztikusabb fordulatoktól, a The Promised Neverland nem tocsog véres jelenetekben. A legelső rész után csak az évad fináléhoz közeledve lesz újra vér a képernyőn, de az is csupán kis mértékben.  Az anime sokkal inkább az elmék harcáról szól. Az igazi összecsapások a három legidősebb gyerek – Emma, Norman, Ray – és nevelőjük, Isabella között zajlik. Ezek többnyire stratégiai egymásnak feszülések.

Az „ami nem történt meg a néző szeme előtt, az nem biztos, hogy igaz” mondat itt nagyon is fontos kitétellé válik, mondhatni a cselekmény fő irányelvévé.

Ugyanis a felnőtt és a gyerekek közötti sakkjátszma izgalmát a kimondott vagy éppen elhallgatott információk adják. A The Promised Neverland világa és a szemben álló felek helyzete aprólékosan kidolgozott – már csak ez számtalan lehetőséget biztosít többféle, a nézőknek felkínált végkimenetelhez. De ahhoz is bőven elég, hogy meglepjen egy olyan fordulattal, amire senki se számított. Ezt az élményt külön színesíti az, hogy Isabella tettei nagyon ritkán kerülnek direkt bemutatásra, így a gyerekszereplőkkel együtt a sötétben tapogatózik a néző, csak a gyerekek spekulációira hagyatkozhat abban, hogy kitalálja a történet további alakulását. Kaiu Shirai eredeti története pedig van annyira csavaros, hogy a legedzettebb thrillerrajongókat is megdolgoztassa.

Nem túlzás kijelenteni, hogy a The Promised Neverland az eddigi év egyik legjobb animéje. Az első 12 epizódja még csak a kezdet volt, de bőven megmutatta, mennyi potenciál is rejlik a világában és a történetben. Bárkinek érdemes próbát tennie vele, még azoknak is, akik kicsit idegenkednek az anime formátumától. Egy végig izgalmas sorozatot magas kiszámíthatatlanság-faktorral és sok agyalással. 2020-ban pedig érdemes lesz visszatérni a The Promised Neverlandhez, ahol az eddig megismert Grace Field House után teljes egészében kitágul az anime világa és a tétek is egyre nagyobbak.

9 /10 raptor

Yakusoku no Neverland (1. évad)

Yakusoku no Neverland

animációs
12 epizód
Premier: 2019. január 9.

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.