HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Most már Gileádnak is van Rómeója és Júliája

Már nagyon közel van a második évad vége, bár ez az utolsó előtti epizódon nem igazán érződik. Nagyon úgy néz ki, hogy ebben az évadban nem fog bedőlni a gileádi diktatúra, már csak az a kérdés, hogy June megvárja-e helyben, míg mindez megtörténik, vagy ismét szökésre adja fejét. Spoileres kibeszélő A szolgálólány meséje 2. évad 12. epizódjáról.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az előző epizód végén csak annyi derült ki, hogy valakik eljöttek az otthonszülést új szintre emelő June-ért, de akkor még nem tudhattuk vajon a hatalom vagy az ellenállás érkezett-e meg. A nyitókép azonnal választ ad a kérdésre: Serena boldogan fürdeti a kisbabáját, amiért cserébe feláldozott mindent – ahogy azt az előző részben is elmondta. Minden idilli lenne, ha June teljesítené kötelességét, és elegendő anyatejet pumpálna a gyerek etetéséhez. Serena akármennyire is szeretné kilométeres távolságban tartani June-t a Nichole névre keresztelt kisbabától, a biológia nem így működik: a gyerek jelenléte nélkül hamar elapad a tejtermelés. Lydia néni unszolására sikerül rávenni Waterfordot, hogy felesége várható dührohamai ellenére is költöztesse vissza June-t a házba, a folyamatos tejellátás érdekében.

Mindeközben Emily új családhoz költözik, és bár nem túl kapós egy gyilkos hajlamú szolgálólány, aki még a gyarmatokat is megjárta, mégis egy fontos ember veszi magához. Lawrence parancsnokról egyelőre annyit tudunk, hogy nagyban hozzájárult Gileád gazdaságának kiépítéséhez. A férfit Bradley Whitford alakítja, aki legutóbb a Tűnj el!-ben hozta ránk a frászt, úgyhogy ha a castingdöntésben van bármiféle utalás, Emilynek villámgyorsan le kéne lépnie onnan. Lawrence-nek van egy feleselős Marthája és egy félbolond(?) felesége – aki szerint a férfi egy szörnyeteg – az pedig kérdéses, hogy Emilyt milyen céllal vette magához, és miért tud mindent a nő Gileád előtti életéről. A absztrakt festményekkel zsúfolt falak, a férfi közvetlen stílusa és a szabályokra tett megjegyzései azt sugallják, hogy egy lázadóval van dolgunk, de közben nem szabad megfeledkezni a szobába zárt rettegő feleségről sem.

HIRDETÉS

Nick túlélte az elfogását, és továbbra sem jutott bajba a cselekedetei miatt, ám ugyanez nem mondható el a feleségéről. Az epizód legmegdöbbentőbb fejleménye, hogy

mindannyian bocsánatkéréssel tartozunk Edennek.

Amióta megjelent a tizenöt éves, tisztességes gileádi feleségnek nevelt Eden, többször is felmerült a kérdés, hogy mikor fogja elárulni férjét, Nicket. A férfi a látszatát se próbálta kelteni annak, hogy kicsit is vonzódna a lányhoz, sőt legtöbbször hozzászólni se volt hajlandó. Eden a megjelenésekor már belengette, hogy Nick „nemi áruló” lehet, és még a szolgálólányok által írt, később Luke-hoz kerülő leveleket is megtalálta. A lány egy időzített bombának tűnt, aki bármelyik pillanatban boríthatta volna a bilit, erre kiderült, hogy attól még, hogy valaki hű a vallási tanításokhoz, nem feltétlenül gonosz ember.

Eden és az új Őrszem, Isaac kapcsolata már első találkozásukkor elkezdett bimbózni, ezt fokozta egy esti csókjelenet Waterfordék kertjében. Nem meglepő, hogy a szexualitását éppen felfedező tinédzserlány eléggé boldogtalan volt a mogorva férje mellett, az első szerelem pedig sikeresen felülírta benne a gileádi játékszabályokat. Akaratán kívül June küldte vesztébe a lányt, amikor azt találta mondani neki:

Azt hiszem, ezen a helyen ott kell megragadnod a szerelmet, ahol megtalálod.

June mit sem sejtett Eden és Isaac viszonyáról, szavai viszont súlyos következményekkel jártak: az ifjú szerelmespár megszökött, de csak ideig-óráig érezhették a szabadság ízét. Nick az utolsó utáni pillanatban végre hajlandó volt empátiával fordulni az ítéletre váró Edenhöz, de a hazugságra sarkalló szavai süket fülekre találtak. Mint kiderült, Eden azon gileádi emberek nagyon ritka csoportjába tartozik, akik a vallást nem hatalmi eszközként használják, hanem őszintén hisznek Isten szeretetében. Az Edenhöz hasonló tiszta lelkeknek nincs hely Gileádban, ezért miután Isaac-kel együtt nem hajlandók meggyónni bűneiket – mert szerintük Isten szemében nem bűnösök – nyilvánosan kivégzik őket. A sorozat nem bővelkedik önzetlen és ártatlan szereplőkben, ami érthető, hiszen a gileádi rendszerben ember embernek farkasa, a folyamatos hazudozás és manipuláció pedig az egyetlen módja a túlélésnek. Éppen ezért, a megszokottól merőben eltérő

naiv ártatlansága miatt tudott ennyire erősen hatni a gileádi köntösbe csomagolt Rómeó és Júlia-történet.

Serenát is megviselte az eset, aminek hatására átértékelte a paranoiáját, és megengedte June-nak a szoptatást. Szóval a Waterford házban minden maradt a régiben: Serena egyik epizódban el akarja tüntetni June-t, a másikban szövetségesként kezeli, és Waterford még mindig abban az illúzióban ringatja magát, hogy legalább June kedveli. Emily története viszont még szolgálhat izgalmakkal. Egyrészt Lawrence-től talán többet is megtudhatunk arról a világról, amit elvileg ő épített, másrészt az nem kizárt, hogy Emily-vel együtt kezdi bomlasztani a diktatúrát.

A sorozatról írt korábbi kibeszélőinket ITT találjátok.