HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Kapcsoljuk Westerost: GoT 6×6 – Nem ütött nagyot, de fontos részen vagyunk túl

Elsőre töltelékrésznek tűnhet a hatodik évad hatodik epizódja, de ez csak a látszat.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Talán mondani sem kell, a cikk a sorozat eddigi részeinek ismerete nélkül élvezhetetlen, így csak azok olvassák tovább, akiket nem zavarnak a SPOILEREK.

A Vér a véremből alcímű epizódra sokan mondhatják okkal, hogy nem volt elég izgalmas, ami abban a formában igaz is, hogy az előző rész katarzisának (RIP Hodor) nyomába sem érhet, de igenis kellenek az ilyen epizódok is, hogy kellőképpen felvezessék az évad további részeinek igazán nagy dobását.

HIRDETÉS

Tadamm, Benjen Stark lett Hidegkéz!

A rész igazán fontos történése Benjen Stark visszatérése Hidegkézként, de talán sokan azért sem érezték hatalmas húzásnak a megérkeztét, mert az internetek népe már jó ideje beszélt erről a konteóról, s láss csodát, a dolog igazolódott is. A Brannel folytatott beszélgetése viszont végérvényesen elhelyezi a fiút a westerosi sakktáblán, azok után, hogy ő az új háromszemű holló, elég valószínű, hogy a mindent eldöntő Mások elleni csatában Brannek kell összecsapnia az Éjkirállyal. Ami mondjuk rossz előjel, hiszen gondoljunk arra, hogyan is járt az előző…

Több helyütt megemlítik azt is, hogy az odvas fa alatt játszódó események azt is predesztinálják, hogy a Mások elleni harc nemcsak a Falon innen és túl, hanem Bran elméjében is zajlik majd (akár tragikus végkifejlettel). Kérdés még az is, hogy Brannék meddig menekülhetnek, hiszen a karján ott van az Éjkirály markerje (s ezt mellesleg sem Meera, sem Benjen nem tudja). Érdekes még kiemelni Brann flashbackjét, amelyben egy villanás erejéig maga a piromán őrült király is feltűnik.

Sam és Szegfű felesleges kalandozásai

Biztos vagyok benne, hogy a kötetek adaptálása során a forgatókönyvírók folyamatosan szenvedtek attól, hogy nem képesek mindent beleszuszakolni a sorozatepizódokba, pláne, hogy a regényekben van számos olyan történetszál, ami ugyan színesíti, de sokban nem viszi előre a történetfolyamot. Most, hogy már túl vagyunk a hatodik évad felén, s a szezonból összesen 4 epizód van hátra (valamint 6+6 rész az egész sorozatból a 7. és 8 évadokban) már nem lehet töltelékrészeket rakosgatni a történetfolyamba, tartanunk kell valami lezárás irányába.

Vagyis az, hogy Sam és Szegfű előbb egy lovaskocsiban szenved a szép zöld gyepen merengve, majd amikor megérkeznek a szülői házba, ott pedig a hús pácolásának milyenségéről beszélgetnek, az is előre kell, hogy mozdítsa a cselekményt. Egyelőre csak annyira, hogy Sam magához ragadja családja valyriai acélból készült kardját, s elhúznak onnan. Szinte biztosak lehetünk abban, hogy ennek a fegyvernek is lesz még szerepe a Mások elleni harcban, hiszen a Sárkánykőn kívül ez az egyetlen eszköz, amivel igazán kárt lehetne tenni az élőhalottakban.

Fingorászós Shakespeare dráma Aryával vol. 2

Valószínűsíthető volt, hogy az eddig is öntörvényűségéről híres Arya nem lesz Senki, hanem majd felhasználja az assassin-képzőben szerzett tudását a SRS-ben (Stark Revenge Squadron) Jonnal és Sansával kiegészülve. Nem kaptunk persze egyértelmű utalást arra, ez megtörténik, de az, hogy végülis harmadszor is ellenszegült a parancsnak, determinál dolgokat. Sőt, bedobok még egy konteót. Mint emlékezetes, anno nem láttuk, hogy Véreb valóban meghalt volna, én nem tartom kizártnak, hogy újra összefussanak… Első körben viszont az a valószínűbb, hogy Arya beáll a fingorászós meta-Trónok harca darabot előadó vándorszínészek közé és így indul észak felé.

4

A Lennisterek szopóágon

Tommen szépen beintett mindenkinek és lepaktált a Főverébbel, aki ezáltal még nagyobb hatalomra tett szert, s most már nemcsak Királyvárban, hanem úgy tűnik Westeros-szerte azáltal, hogy az uralkodó legitimálta pozíciójában. Jamie kegyvesztettsége kicsit gyorsan zajlott le, de legalább ő is elhagyja a várost és belekóstol újra abba, hogy milyen parás a helyzet Királyváron kívül (a gifen is látható magánszáma mondjuk menő volt). Cersei viszont valamiért úgy érzi, nyeregben van, pedig nagyon nem. Eléggé érik már, hogy a tavalyi walk of shame után idén már a halála is befigyelhet.

Westeros legutáltabb famíliája

Egy rövid jelenet erejéig láthattuk a Frey-házat is, akik anno a vörös nász estéjén szépen elpusztították a Starkokat, ráadásul azzal, hogy ezt most fel is emlegették, sanszos, hogy a vendetta is eléri őket, de előtte újra belefolynak a háborús állapotba. Érdekes, hogy Edmure-t viszont életben hagyták, nem mintha stratégiailag fontos lenne a szerepe…

gif3

Danerys ♥ Drogon

A már számolatlan címmel rendelkező királynő végre megtalálta kedvenc sárkányát, ráadásul egy erős buzdító szöveg kíséretében be is mutatta a dothraki bagázsnak az atombombáját, Drogont. Immár újra felemlegették, hogy át kéne kelni a sekély tengeren, amihez cirka 1000 hajó kellene. A Greyjoyok történetesen bírhatnak ennyivel, kérdés, hogy vajon melyik frakció lesz az, amelyik segít ebben? Theon és Yara, avagy a trónbitorló királyölő, Euron?

Got1

Ha további véleményre és konteóra vagy kíváncsi, nézd meg tegnapi kibeszélő műsorunkat, a Kapcsoljuk Westerost! Arányi Zsuzsival, a VOX mozimagazin újságírójával:

administrator
Az első moziélményem a Gyilkos paradicsomok támadása volt, amitől gyerekként annyira rettegtem, hogy évekig nem is tévéztem utána. Lemaradásomat napi filmnézéssel kompenzálom, amikről nem szégyellek a 24.hu online hasábjain írni. Egyetemen tanítok, ahol a jövő firkásznemzedékét oktatom olyan fogásokra, miként kell Pumped Gabós mélyinterjúkat készíteni. Mellékállásban a legkirályabb hazai geek oldal, a Roboraptor szerzője vagyok, félek a zöld hernyóktól és a bohócoktól, akarok egy monociklit.