Hirdetés

Miért szeretjük a Funko POP figurákat?

A Funko POP! figurák az elmúlt évek egyik legnépszerűbb gyűjthető játékai közé küzdötte fel magát. A kis vinyl figurák, rendkívül jellegzetes megjelenéssel rendelkeznek: nagy fej, aranyos stílus és egyszerű, ámde jól felismerhető részletek. Míg korábban elsősorban az anime és manga rajongók körében voltak keresettek, mostanra már egyre szélesebb rétegeket ragad magával a gyűjtőszenvedély, különösen amióta az európai és amerikai kontinensek film és sorozat sztárjai is bekerültek a Funko POP! kultúrába.

Innen már csak egy lépés volt, hogy a popkultúráért amúgy is rajongó geekek és nerdek körében népszerűvé váljon Darth Vader vagy Wolverine vinyl figurája. Sokak számára pedig, ezek a figurák szórakoztató és színes dekorációként szolgálnak, akár otthon, akár az irodában.

Popkultúra és Funko Pop!

A popkultúra rajongóinak világa színes és izgalmas, tele ikonikus karakterekkel és történetekkel, amelyek életünk részévé váltak.

Ebben a vibráló univerzumban a Funko POP! figurák különleges helyet foglalnak el, mint a modern gyűjtőszenvedély esszenciális kellékei.

Ezek az apró, nagyfejű vinyl figurák a popkultúra szinte minden szegletét lefedik, legyen szó klasszikus filmhősökről, képregény-ikonokról vagy videojáték-karakterekről.

A geekek és nerdek szenvedélyesen rajonganak a képregényekért, videojátékokért, sci-fi sorozatokért vagy fantasy történetekért. A Funko POP! figurák pontosan ezekből a forrásokból merítenek, így a rajongók kedvenc karaktereiket fizikai formában is birtokolhatják. Az első Funko POP! figurákat is a Comic-Con-on mutatták be, ami a geek és nerd közösség kiemelt eseménye. A rajongóknak gyakran már csak a limitált kiadású figurákért is megéri elmenni a rendezvényre.

Funko POP! – Gyűjtőszenvedély vagy dizájn elem?

A Funko POP! gyűjtői piac erősnek számít, köszönhetően a kedvező árazásnak. Sokan teljes sorozatokat gyűjtenek, nem csak kedvenc szereplőiket. A figurák pedig sokszor limitált kiadásban jelennek meg, ami még inkább növeli a gyűjtési vágyat.

Azonban a gyűjtemény értékét nem csak a limitált kiadás növelheti, hanem az is, hogy megvan-e még az eredeti csomagolása?

Vannak akik ki sem bontják a figuráikat, nehogy veszítsen az értékéből vagy megrongálódjon az évek során. Mások pedig külön polcot vagy vitrint is szentelnek nekik.

A Funko POP! jellegzetessége, hogy minden sorozatban sorszámozottak az egyes karakterek, amit a gyártó is publikál, így könnyen beazonosítható, ki hiányzik még a gyűjteményből. A Star Wars sorozatban például Darth Vader az első karakter, a 01 jelöléssel.

A Funko POP! már különböző változatokban is elérhető. A Deluxe verzióban valamilyen kiegészítővel értékesítik a figurát például autóba vagy trónra ültetik. A Funko Chase a gyűjtőket veszi célba. Ez egy úgynevezett hajszavariáns, ami az eredeti figura egy különleges változata. A különlegességét adhatja a színe, pl. fémfesték vagy csillógó bevonat, de akár a karakter pozíciója is lehet az eredetitől eltérő. A szállítmányok közé véletlenszerűen helyezik el ezeket a limitált kiadásokat, ami még inkább a hajszára (chase) ösztönzi a gyűjtőket.

A Funko Dorbz általában kisebb, mint a normál Funko POP! figurák. Henger alakú testtel és kerek, mosolygós fejük van.

A Funko-nál sem maradhat el a zsákbamacska.

A Mystery Minisnél véletlenszerűen válogatják össze a dobozok tartalmát, így sosem tudhatjuk éppen melyik karakter akad a kezünkben. Annyi segítséget azért kapunk, hogy a témát egyértelműen jelölik, ahova a karakter tartozik. A mini darabok eltérő stílusban készülnek, mint a Funko termékek és ezeknél különleges variációk sem jellemzőek.

A Funko POP! figurák azonban nem csak a gyűjtők körében népszerűek. Sokakat csak egy-egy karakter ragad magával, mások pedig dizájn elemként, lakásdekorációként tekintenek az egyedi figurákra. A tömeg szériában gyártott lakásdekorációs elemek között egy Funko POP! igazán üdítő jelenség az irodában vagy a lakásban.

Nagy fej, kicsi test – miért aránytalanok a Funko POP! figurák?

A Funko POP! figurák eredetileg a japán anime szereplőkből készültek, a figurák kialakításakor pedig sokat merítettek a “chibi” dizájnból, ami szintén a japán popkultúra része. A nagy fej és a kis test arányai gyakran “aranyos”, gyermeki megjelenést kölcsönöznek a figuráknak, így sok ember számára vonzóak és szimpatikusak. A jellegzetes aránytalan testfelépítés egyszerűbbé teszi a gyűjtők számára is, hogy azonnal felismerjék a Funko POP! sorozat egy-egy darabját.

Mivel a figurák nem csak embert, hanem állatokat vagy szörnyeket is ábrázolhatnak, ezért ez a fajta design megjelenítés univerzálisan alkalmazható bármely szereplőre, egyszerűsítve a gyártást is. Habár az arckifejezések is jóval egyszerűbbek, a nagyobb fej több helyet biztosít az arcvonásoknak, így könnyebben lehet kifejező arckifejezéseket létrehozni. Az arcvonások adják át leginkább azokat a személyiségjegyeket, ahogyan a karaktert már megismertük.

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

×