Hírek

Újra megrendezik az ingyenes az Online Japán Filmfesztivált

Egy év kihagyás után a Japán Alapítvány Budapesti Iroda idén újra megrendezi online formában a JFF Online Japán Filmfesztivált.

2024. június 5. és július 3. között az ország bármelyik pontjáról, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, otthonunkban, a kanapéról ingyenes nézhetünk meg 23 kortárs japán filmet és 2 minisorozatot,

melyek között találhatunk a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és szórakoztató filmeket egyaránt.

Az idei kínálatban szerepel többek között Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című Golden Globe nyertes klasszikusa, Josino Kóhei a Japán Filmakadémia Díján az idén 10 jelölést begyűjtött és a Legjobb Új Színész Díját megnyert Csúcsanimék! című alkotása és az egyik legígéretesebb ázsiai tehetségnek tartott Koizumi Norihiro 2023-ban a Kinema Junpo Awards-on díjazott Az engem meghatározó vonalak című filmje.

Tizenkét szempár

A fesztivál ideje alatt, 2024. június 5. és június 19. között a JFF weboldalon minden nap elérhető mind a 23 film, június 19. és július 3. között pedig a 2 minisorozat, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar, angol és néhány film esetében japán felirattal.

Mire érdemes figyelned az Online Japán Filmfesztiválon?

Ha animerajongó vagy, ez a te filmed

A fesztiválra érdemes becsatlakozni, ugyanis a filmkülönlegességek mellett animés közönségnek is kedveskednek idén a fesztivál szervezői. Lesz klasszikus Kimba, a fehér oroszlán animefilm, de szintén a JFF-nek köszönhetően többek között Magyarországon is debütál Josino Kóhei filmje, a Csúcsanimék!, ami nem mellesleg a Japán Filmakadémiától idén 10 jelölést gyűjtött be, a Legjobb Új Színész Díját pedig megnyerte. A film két filmrendező „párbaján” keresztül olyan embereket mutat be, akiknek szenvedélyük az anime. Az izgalmas, drámai fordulatokkal teli film bepillantást enged az animekészítés kulisszatitkaiba is. A filmben látható anime jeleneteket a legjobb alkotók készítették, köztük a Production I.G. csapata!

A japán horror friss hangjai

A japán horrorfilmek versenyét 2021-ben indította a JFF azzal a céllal, hogy megmutassák és támogassák a japán horror friss tehetségeit. A nyertes pedig lehetőséget kap, hogy elkészítse első egészestés filmjét. Az idei fesztiválon 4 rövidfilmet láthatunk a horror műfajában: többek között ijesztő szekrény, titokzatos felső szomszéd és elkerülendő ház várja a horror rajongóit.

A Star Warst Japánban sem vetik meg

A film iránti szenvedélyt és alkotásvágyat számtalanszor feldolgozta Hollywood és a független film is. A JFF-en pedig megnézhetjük, hogyan közelítette meg a témát a japán film. A Single8 hasonlóan indul, mint bármely hasonló filmes felnövésztörténet: egy baráti társaság összeáll, hogy leforgassák saját filmjüket. Ami miatt mindenképp érdemes geekként belenézni, az a Star Wars-kötődés: ugyanis az iskolás srácok kedvencükön keresztül tanulják meg, hogy egy filmnek nem elég menőnek lennie ahhoz, hogy működjön.

A JFF Online Japán Filmfesztivál 2021. februárjában került először megrendezésre és azóta több mint 20 országba viszi el a legizgalmasabb japán filmeket.

További részletek a Japán Alapítvány honlapján.