HIRDETÉS

HIRDETÉS

Game

Íme egy olcsóbb, strapabíróbb Nintendo Switch-kontroller pár hasznos extra funkcióval – QRD Stellar T5 teszt

A QRD Stellar T5 egy megbízható, jópofa, még ha nem is túl extra kontroller a sima és az OLED Nintendo Switch modellekhez. Teszt.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A modern, joystickes vezérlők egyik nagy átka a hírhedt driftelés: amikor a vezérlő magától „húz” valamelyik irányba. Ez kifejezetten frusztráló lehet, főleg olyan alkotásoknál, ahol a precizitás létfontosságú. Egyrészt irritáló, hogy a karakter nem tud nyugton lenni, másrészt van, hogy kompenzálni is kell ezt a fajta húzást. A Switch klasszikus vezérlői persze a driften túl sem váltak a játékosbázis kedvencévé, ezért sem meglepő, hogy a QRD-hez hasonlóan más cégek is nekiláttak alternatívák készítéséhez. Elvégre a Joy-Conok picik és a gombok elhelyezkedése sem túl ideális. A QRD Stellar T5 Nintendo Switch kontroller egyéb extrák mellett ezt hivatott orvosolni.

A vállalat nemigen rendelkezik széles kínálattal, a teszt alanyát képző vezérlőnek egy korábbi modelljén túl egy PS4-es kontroller, valamint egy játéktermi játékpad az egyedüli, amit lehet rendelni. Furcsa például, hogy PS5-höz nincs is – egyelőre – semmilyen lehetőség. Ez persze semmilyen módon nem befolyásolja a Nintendo Switch kontroller megítélését.

HIRDETÉS

A nagyobb kontroller mérete ellenére egy kifejezetten könnyű vezérlő, aminek dizájnja az áttetszőség illúzióját kelti: mintha betekintenénk az eszközbe. Ez persze nem igaz, mert valójában az átlátszó műanyag alatt egy nonfiguratív mintájú lap vár, ami csak olyan, mintha a belső illesztést látnánk, de valójában csak egy díszítő elem.

Ennek ellenére azonban jól fest,

fekete színe pedig nem nyomja el a LED-ek fényét – ezekről később.

 A csomag része még egy töltőkábel – bár lehet a Switch-csel együtt is tölteni –, valamint egy foglalat, amire ráhelyezve a két kontrollerfelet egy hagyományosabb vezérlőt kapunk, kényelmessé téve a Switch tévés vagy kitámasztott használatához. Így, valamint a konzolra helyezve egyébként úgy tűnt, hogy valamennyivel pontosabb is a kezelése, mint külön-külön fogva a tenyerünkben – de ez valószínűleg ízlés kérdése. Cserélhetőek a bal vezérlő nyilai is: van egy laposabb és egy kidudorodó változat is, amiket jól be kell pattintani, hogy ne csusszanjanak ki. Ezek szükségessége játékonként is változhat, meg persze számít az is, hogy ki melyiket kedveli jobban. A drift-mentességet azonban nehéz tesztelni, ugyanis idő kell ahhoz, hogy kiderüljön, tényleg sikerült-e kiküszöbölni. A gyártó szerint Hall-effektusúak a joystickok, ami azt jelenti, hogy a hagyományos, analóg kontrollerekkel szemben nem az elektromos ellenállással, hanem mágnesekkel és elektromos vezetőkkel állapítják meg a mozgást. Kevésbé használódnak tehát el és precízebbek is, mivel nem a klasszikus potenciométert alkalmazzák, és alkatrészeik sem érintkeznek túl sokat. A sima változatok olcsóbbak, ezért is használják ezeket. Persze a Hall-effektusú vezérlők egyébként nem új találmány, és a szakma is alkalmazta már (például a Sega a Dreamcastnél), csak egyszerűen inkább a költséghatékonyabb utat választják a gyártók – és így kihasználhatják ezt a piaci rést az alternatív kontrollerkészítők.

A QRD Stellar T5 Nintendo Switch kontroller másik nagy előnye, hogy alaposan személyre lehet szabni, funkcionálisan és vizuálisan is. A joystickok körüli gyűrűk LED-égők, amiknél hét szín közül lehet választani, az utolsó pedig egy szivárványos opció – ami kissé sajnos tompa. A két LED-kör külön szabályozható, állítható az intenzitásuk is és akár pulzálva rotálhatnak a színek is. Ez egyébként az éjszakai, bekucorodós videojátékozásnál nézhet ki szuperül – persze annak, aki ad az ilyenre (elvégre játék közben főleg a képernyőt nézzük). Mindkét kontrolleren van egy Turbó (T) gomb: ezt lenyomva kell tartanunk, és közben kell lenyomnunk azt a joysticket, amit állítani szeretnénk. Ez kifejezetten könnyű és hatékony: egy gombnyomás a színváltáshoz, kettő a pulzáláshoz és hosszú nyomvatartás a fényerőhöz. A T5 modellnél sajnos nincs a többi gomb körül LED-fény – ezt a T3-as tudja csak. Egy hátsó gombbal a vibrálás erősségét állíthatjuk be öt fokozat között. Az alapértelmezett a 30%, az opciók pedig 50, 75 vagy 100% amellett, hogy ki is kapcsolhatjuk.

Itt is kifejezetten jó, hogy a vezérlőket külön-külön szabályozhatjuk.

 Különleges funkciója még a Turbó tényleges funkciója, azaz bizonyos gombok ismétlődő használata. A T nyomvatartásával és egy másik gomb lenyomásával beállíthatjuk, hogy folyamatosan ismételje az adott gombot: tehát folyamatosan ugráljon vagy támadjon karakterünk. Ez a grindolós kalandoknál lehet hasznos, ahol egy-egy önismétlő dolgot kiiktathatunk, hogy ne szakadjon le az ujjunk. Az ismétlődés gyorsasága is állítható, így azt is személyre szabhatjuk, hogy milyen időközönként nyomkodja: 5, 12 vagy 20 lenyomás másodpercenként.

Szintén speciális opció a Nintendo Switch kontrolleren a Makró (M), amivel pedig hosszabb sorozatokat rendelhetünk egy-egy extra, laposabb gombhoz a vezérlők hátulján. Az M gomb nyomva tartása közben bevihetjük az inputsorozatot, amit utána bármikor lejátszhatunk – ez persze lehet akár csak egy gomb is, ha kényelmesebb nekünk hátul elérni valamelyiket. Fontos, hogy a két oldal nem vegyíthető: tehát nem tudunk jobbra menni és ugrani, mert a nyilak a bal oldalon, az egyéb gombok meg a jobb oldalon vannak. A két fél tehát külön programozható, és a joystickek mozdulatait sem tudja rögzíteni. Ez szintén spéci esetekben jöhet jól, vagy ha bizonyos gombkombinációkat akarunk könnyebben elérhetővé tenni.

Annyit hozzátennék azért, hogy használati útmutató nincs a csomagban készülékhez, így külön kerestem egyet. Itt sem volt számomra minden egyértelmű, így a gyártóval felvettem a kapcsolatot, aki praktikus, rövid útmutatókat küldött. Nem tudom, hogy ezt alapjáraton miért nem lehetett egy QR-kódos eléréssel megvalósítani, de az biztos, hogy ezek kellettek igazán ahhoz, hogy megértsem az eszköz működését.

Nem bonyolult, csak a megfelelő útmutatás nélkül nem teljesen egyértelmű, hogy mit hogyan lehet elérni, és mi mit tud.

A QRD Stellar T5 Nintendo Switch kontroller egyébként használat közben is szuper, jó fogni, kényelmes és precíz. Utóbbi igaz a giroszkópra is, és azokban a játékokban, ahol lehet így is célozni vagy irányítani, remekül működik. Utazáshoz nem a legkompaktabb kissé robosztusabb kialakítása miatt, de itthoni kézi használatra ideális és hasznos. Tele van jópofa és praktikus funkciókkal egyaránt, és még olcsóbb is, mint a Nintendo saját Joy-Conjai. A driftelés hiánya pedig aztán még inkább dobhat a minőségén – ha tényleg igaz, hogy strapabíróbb. Nehéz nem ajánlani, mert az extra funkciók nélkül is egy jó kis csomag.

Egyéb termékek a gyártó honlapján: https://qrdgame.com/

Ha lecsapnál a kontrollerre, akkor a WRB10 kód felhasználásával 10% kedvezményt kapsz!