HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Szemét dolgok kritika – Fritsi Péter ifjúsági regénye ismét Baranya megye misztikus erdeibe kalauzol

Fritsi Péter ifjúsági regénye, a Szemét dolgok egy szerethető és hangulatos misztikus regény a kamaszkor nehézségeiről és a barátságról. Pörgős, olvasmányos, izgalmas, a lezárása pedig megmarad a realitások talaján – annak ellenére, hogy a sztori tele van különös lényekkel. Fritsi Péter nem mellesleg azt is megmutatja, hogy a horror mellett ifjúsági történetek írásában is jó. Spoilermentes kritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Nemcsak az ifjúsági regényhez ért

Fristi Péter első regényét Alexis Bramhook álnéven, 2008-ban írta. A Harc Atlantiszért története horror, fantasy és kalandregény műfaji jegyeit vegyítette, helyszíne pedig Komló volt (ahol az író is él.) Egy hosszabb szünet után, 2019-ben először e-könyvben, majd idén nyomtatásban jelent meg a következő regénye, a Székkészítő. A sztori szintén Komlón játszódik, a 90-es években, és egy rendkívül izgalmas folk-horror. Az író a magyar és helyi mondákat, hiedelmeket ötletesen beépítette a sztoriba és meglocsolta egy adag boszorkánysággal is. A történet az elejétől kezdve beszippantja az olvasót, és végig fenntartja a figyelmet. Hátborzongató, fokozatosan emeli a tétet, a jelenetek sokszor filmbe illőek és pörgősek. A regényről a blogomon írtam hosszabban.

Fristi Péterre pedig érdemes odafigyelni. Jó stílusa van, a történetei pörgősek, olvasmányosak és szórakoztatóak, leírásai szemléletesek. Ért a feszültség teremtéshez és ügyesen bonyolítja a történetek szálait. Történeteiben jól elegyedik a valós élet és a fantasztikum. Ötletei egyediek, a sztorik lezárása pedig realisztikus, vagy épp tragikus. A regényekben szereplő különös lények és a boszorkányok pedig kellően félelmetesek: a külsejük leírása nem túl részletes, természetfeletti lényük így még titokzatosabb és ijesztőbb marad.

HIRDETÉS

Misztikus lények Baranyában

Az idén novemberben megjelent Szemét dolgok szintén Baranya megyében játszódik, egy fiktív kisfaluban, Sároskúton. Főhőse Trixy, egy 13 éves lány. A nyári szünet egyhangú napjait egy váratlan esemény zavarja meg: Redzsy, Trixy egykori barátnője eltűnik. A rendőrök nagy erővel keresik a lányt, és ugyan megszakadt a barátnők kapcsolata, de Trixy is elkezd nyomozni. A rejtély felgöngyölítésében segít neki kutyája, Mazsi és Medi, egy helyi srác. A nyomok a közeli erdőbe vezetnek. Mi történhetett? Miért hívta Redzsy Trixyt hajnalban? Kik a titokzatos lények az erdőben?

A sztori során végig Trixyt követjük, az ő gondolatait, érzéseit ismerjük meg részletesen. Az olvasó vele együtt fedezi fel a falu közelében lévő misztikus világot és derít fényt a barátnője eltűnésére. Kapunk flaschbackeket is, amelyeken keresztül megtudjuk, miért is szakadt meg a két lány közti barátság, és Trixy motivációit és vívódásait is jobban megismerjük ez által. A Szemét dolgok fordulata nem szájbarágós és nem kiszámítható. Jól illeszkedik a cselekménybe, és valóban hordoz értékeket és üzenetet a fiatalabb korosztály számára is: a csúfolás nem oké, az őszinte kapcsolatok értékesebbek, mint a felszínes iskolai barátságok és a természet védelme pedig fontos.

A Szemét dolgok hozza a Székkészítő hangulatát. Ugyan ifjúsági regény, amely a főhőse felnövés-története, ám a sztorit az író egy misztikus, sokszor a horror hangulatát is idéző történetbe csomagolja. Mivel fiataloknak szól, korántsem olyan ijesztő, de a rejtély benne mégis kellően izgalmas, végig fenntartja az olvasó figyelmét. A horrort kevésbé kedvelők vagy a műfajjal ismerkedők is nyugodtan olvashatják.

Remek ízelítőt ad a horror világából, épp csak megborzolja az olvasó idegeit.

A Szemét dolgokban fokozatosan emelkedik a feszültség és a tét, és a karakterek nem egyszer kerülnek szorult helyzetbe. Az író nem kíméli a főhőseit és nem is egyszer hajszál híján menekülnek meg a haláltól vagy komoly sérülésektől. A hátborzongató jelenetek feszültek és fordulatosak. I A misztikus lények leírása sejtelmes és félelmetes, és az erdei lényekkel való összecsapás akciódús. A főhősnek és segítőinek végig drukkolunk, és Trixyvel együtt minket is egyszerre vonz és ijeszt meg az erdő titka.

A realitást és a fantasztikumot is jól vegyíti: a regény kriminek indul, ám hamarosan feltűnnek benne a titokzatos erdei lények is. A nyomozós szál sokáig erőteljesebb, de a vége felé összefutnak a szálak, és fény derül az erdő rejtélyére is. A finom humor is jól működik benne, és a sztori jól egyensúlyoz a komor és a lazább, viccesebb részek közt.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Szerethető karakterek

A Szemét dolgok főhőse szerethető és talpraesett, jelleme jól kidolgozott. Trixy átlagos kamaszlány, kamaszkori problémákkal és bár néha impulzív, de korához képest érett. A problémái hasonlóak az ifjúsági regények karakteréhez: kiközösítés, szülők válása, a gimnázium elkezdése – na és a fiúk. Sok helyzetben a regény főhőse és barátja, Medi jóval talpraesettebbek és találékonyabbak, mint a felnőttek – vagy a rendőrség. Ami azonban különlegessé teszi a Szemét dolgokat, az az hogy Trixy történetét és a sztori tanulságát az író egy adag misztikumba csomagolja. A természetfeletti lények és az erdő szála is a lány fejlődését mozdítják előre és úgy tálalja a tanulságot, hogy az nem lesz szájbarágós.

Felnőttként is tudunk kapcsolódni a főhőshöz, legyen szó akár az iskolai csúfolásról, családi feszültségekről, akár a barátokban való csalódásról. A Szemét dolgok hangulata jól megidézi a gyerekkori nyarakat, a szülőkkel való csatákat és a saját magunk keresését. Együtt érzünk vele, és drukkolunk neki, és csodálatra méltó az is, hogy barátnője korábbi árulása ellenére mégis lelkiismeretesen próbálja megtalálni. Az erdő rejtélye pedig nemcsak a fiatalok, de az idősebb korosztály fantáziáját is megragadja, ahogy a feszült jelenetek is izgalmasak felnőttként olvasva.

A könyv borítóját – akárcsak a Székkészítő esetében – Gerst Panni készítette. Ötletes, remekül játszik a színekkel és hangulatosan jeleníti meg a regény főbb elemeit. A Szemét dolgok ugyan vékonyka, de igényes a kötése, puhatáblás és könnyen forgatható. Érződik mögötte az alapos tervezés és az igényesség, mind a borítót, mind a fülszövegeket és a szöveggondozást illetően. Nincsenek benne elgépelések, elírások, vagy hibák a betűméret pedig kellemessé teszi az olvasást.

Verdikt

A Szemét dolgok egy hangulatos és izgalmas ifjúsági regény.

Pörgős, a karakterek szerethetőek, a sztori egyedi és nem kiszámítható. Nemcsak a fiatalok, de a felnőttek számára is tartogat izgalmakat és tanulságokat. Fritsi Péter következő regénye jövőre érkezik – érdemes lesz figyelni rá. Addig is, aki borzongani szeretne, annak ajánlom a Székkészítőt, aki pedig egy könnyedebb, szórakoztató olvasmányra vágyik, a Szemét dolgokat.

10 /10 öko raptor

Szemét dolgok

Szerző: Fritsi Péter
Műfaj: ifjúsági, misztikus
Kiadás: Szülőföld Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 120

editor
Eleinte könyvekről írtam a magam szórakoztatására, a sorozatkritikák később jöttek. Szeretek elmerülni a könyvek, filmek és sorozatok világában, egy jó történeten napokkal később is szoktam merengeni. Mindenevő vagyok, de a sci-fi és fantasy varázsol el igazán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük