HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

A Szexoktatás 4. évadának búcsúüzenete az, hogy oké nem okénak lenni – Kritika

Véget ért a Netflix egyik legsikeresebb tini sorozata, a Szexoktatás. A tinédzserek testi, lelki problémáiról és a szexualitásról humorosan, informatívan és tabuk nélkül beszélő sorozat sok tekintetben hiánypótló volt. A negyedik, egyben utolsó évad elengedi kedvenc gimiseink kezét, és elindítja őket a felnőttkor felé. Érezhetően gyengébb, mint az előzőek, de így is sok fontos, eddig nem értinett témát említ. Spoilermentes kritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Szexoktatás Laurie Nunn forgatókönyvíró első nagy projektje, ami már az első évaddal nagyot robbant. Nunnt saját élményei is inspirálták a pilot megírásakor. Elmondása szerint az ő iskolájában anno semmilyen szexuális felvilágosítás nem volt. Ennek kapcsán jött aztán az ötlet: mi lenne, ha egy tini szextanácsadó lenne egy gimiben? A sztori szerint Otis (Asa Butterfield) egy visszahúzódó gimis srác, aki épp csak elkezdi felfedezni a szexualitását. Ha a pubertás kor nem lenne elég gond, ott van egyedülálló édesanyja, Jean (Gillian Anderson), aki szexterapeuta, és csak tetézi a tini problémákat. Otis azonban rájön, hogy édesanyjához hasonlóan ő is szeret másokat meghallgatni és jól tud tanácsokat adni, főleg, ha szexről van szó. Így indítja el a Moordale gimiben a saját tanácsadó vállalkozását barátjával Eric-kel (Ncuti Gatwa) és Maeve-vel (Emma Mackey).

A Szexoktatás különlegessége abban rejlik, hogy nem fél a tabu témákról nyíltan beszélni. Tele van erekcióval, mellekkel, szexjelenetekkel, ködösítés nélkül foglalkozik a szexszel és a szexuális identitással. Szereplői hús-vér emberek, akik szerethetőek, és mindenki megtalálja azt a szituációt vagy karaktert, akivel azonosulni tud. A sorozat humora remekül működik, a hangulata pedig egyedi. A poénok mellett azonban a komolyság is jól áll neki, és nem egy jelenet ríkatta már meg a nézőket. Mivel nemcsak tinik, de felnőttek problémáit is érinti a forgatókönyv, ezért a nézőközönség is széles korosztályt fed le. Ezt fejeli meg még a gyönyörű táj, hiszen a sorozatot Wales-ben, a Wye folyó völgyében forgatták.

HIRDETÉS

A 4. évadban főhőseink már nem a Moordale gimibe mennek vissza tanulni, ugyanis az előző igazgató – aki igencsak múlt századbeli elvek szerint vezette az iskolát – elűzése után megvonták az iskolától a támogatást (lásd 3. évad kritikánk). Otis, Eric és barátaik így a Cavendish gimibe iratkoznak át, ami merőben új közeg nekik. Végtelenül elfogadó és liberális szemléletével teljesen más világ, mint az előző sulijuk, ráadásul saját szextanácsadójuk is van! Otisnak így szakmai konkurenciával is szembe kell néznie és bebizonyítania, hogy ő a jobb szextanácsadó. Ha a suliváltás és az új konkurenciával való versengés nem lenne elég, ott van új távkapcsolata is Maeve-vel. Otis és Maeve az előző évad végén összejöttek, de a lány Amerikában tanul egy ösztöndíjjal. A különlét megviseli friss kapcsolatukat, és mindketten másképp próbálnak megküzdeni egymás hiányával. Jean egyedülálló anyaként neveli kislányát, Joy-t, miközben a karrierét sem akarja feladni.

Idén augusztusban Nunn egy levelet írt a fanoknak, ahol bejelentette, hogy a negyedik évad lesz az utolsó. Sokat is kellett rá várni, majdnem két évet. Ennek részben az is az oka, hogy a Maeve-t alakító Emma Mackey egyre több amerikai filmben vállalt szerepet (Halál a Níluson, Barbie), így a forgatást nehéz volt ütemezni. Több karakter nem is tért vissza, így Lily vagy Olivia, de Miss Sandsnek is búcsút intettünk. Az írók elmondása szerint az ő történetszáluk lezárult a harmadik évaddal. Az Otist játszó Asa Butterfield így közel 30 felé már tovább lépne és nem csak a tinikaraktereket játszana, Ncuti Gatwa is elfoglalt lesz, hiszen ő lesz az új doktor a Doctor Who sorozatban. Elérkezett az idő tehát a Szexoktatás lezárására.

A búcsú a sorozat hangulatához hasonlóan reményteljes, vicces de szívszorító, a fő fókuszban pedig egyértelműen a felnőtté válás és a változás volt.

A szex helyett most a romantika és lelkizés került inkább a középpontban, de a búcsúhoz ez passzolt is. Hisz a negyedik évad hangulatában jóval komorabb, mint az előzőek. Olyan komoly témákat is érint, mint a gyász, vagy a szülés utáni depresszió. A vicces, humoros jelenetek épp ezért most inkább háttérbe szorulnak, ahogy a szex is. Az évad egyértelműen már a karakterek felnövés történetére helyezi a hangsúlyt: a szereplők önmagukat és céljaikat keresik, vagy a kapcsolataikon dolgoznak. Emellett reflektál a jelenlegi társadalmi jelenségekre is. A Cavendish gimnázium a mai píszí kultúra szatírája. Zöld suli, jógaórák, hangfürdők, szelektív hulladékgyűjtés, nem bináris mosdók, és pletykamentesség. A sztori ismét érzékenyen és finom humorral világít rá világunk összetettségére és arra, hogy bizony a polkorrektség terén is át lehet esni a ló túloldalára.

Ami viszont a 4. évad gyengesége, az, hogy rengeteg témát akar érinteni. Gondolok itt az érzelmi és fizikai bántalmazásra, a másságunk elfogadására, vagy a szülés utáni depresszióra. Ezeket a problémákat jól vezeti fel a forgatókönyv, ám nem egyenlő mértékben foglalkozik velük. Mindegyik karakter kap egy-egy külön szálat, ám a nyolc epizód alatt a sorozat nem igazán tudja ezeket kibontani. A főbb szereplők története mellett nincs idő arra, hogy mindenki egyenlő figyelmet kapjon, így viszont az érintett témák felszínesek maradnak.

Jean és testvérének története például több képernyő időt kaphatott volna. A kettejük dinamikája, családi traumáik, de akár Jean depressziója is elég sok potenciált tartogatott, ami miatt érdemes lett volna mélyebben foglalkozni a karakterrel. Viv és kontrollmániás, bántalmazó pasija sem kapott elég figyelmet, és itt is hamar oldották meg a konfliktust. Mélyebben is be lehetett volna mutatni a bántalmazó személyiségét, azt, hogy milyen nehéz is kilépni egy ilyen kapcsolatból.

A Cavendish kapcsán pedig nem használja igazán ki a sorozat a benne rejlő potenciált.

A polkorrektség és toxikus pozitivitás jelenségeit erősebben, alaposabban is ki lehetett volna bontani. A liftes sztrájkon kívül nem láttuk meg igazán azt, mik a hátulütői ennek a fajta szélsőséges hozzáállásnak, és azt sem mutatta meg a Szexoktatás, hogy milyen lenne egy egészséges iskolai környezet. E kapcsán Abbi és baráti társaságának konfliktusai is súlytalanok maradtak. Nem kerültünk közel hozzájuk, nem kedveltük meg igazán őket. Az ő szerepük inkább az volt, hogy megmutassák, mi hiányzik Ericnek az Otissal való barátságából.

Eric sokat változott, és az új iskolában végre hasonló szexuális beállítottságú és érdeklődésű barátokra tett szert. Abbiék viszont Otistól igencsak különbözőek. Eric felnőttként igyekszik megoldani a konfliktust, és egyenlő arányban figyelni régi és új barátaira. Végig kiáll magáért, és gyülekezete előtti coming outtal pedig végre teljesen elfogadja saját magát. A karakterfejlődésben azonban Maeve története viszi a prímet, aki igen nagy utat járt be az első évad óta. Fejlődéstörténete szép ívet járt be, és végig drukkoltunk neki, hogy valósítsa meg álmait. Az évad végi döntése bátor és inspiráló, egyben jól megmutatja, hogy a változás sokszor fájdalmas.

Aki viszont a legkevesebbet fejlődött, az Otis. Ahogy Ericet és új társaságát kezeli, önző és gyerekes. Ruby-t kihasználja az iskolán belüli szextanácsadói hatalmi hatalmi harcaihoz, édesanyjával pedig türelmetlen. Hibáit ugyan belátja az évad végére, de bocsánatkérései súlytalannak érződnek, és mindenki gyorsan megbocsájt neki. Negatív oldalát viszont jól ellensúlyozza az, ahogy Maeve-t támogatja és végig mellette van a legnehezebb időszakában is.

A Szexoktatás 4. évadára érezhetően elfáradt. Főhőseink sokat tanultak és változtak az évadok során, itt volt az idő, hogy az írók elengedjék a kezüket. Kicsit kevesebb mellékszállal és jobban kidomborított konfliktusokkal még jobb lehetett volna ez az évad. Ennek ellenére a lezárás méltó volt a sorozathoz, és a színvonalat is végig tartotta. Fontos alkotás a Szexoktatás, remélem, a közeljövőben még születnek hozzá hasonló őszinte, vicces és tabumentes művek.

7 /10 tini raptor

Szexoktatás (4. évad)

Sex Education

dráma, vígjáték
8 epizód
Premier: 2023. szeptember 21.
Csatorna: Netflix

editor
Eleinte könyvekről írtam a magam szórakoztatására, a sorozatkritikák később jöttek. Szeretek elmerülni a könyvek, filmek és sorozatok világában, egy jó történeten napokkal később is szoktam merengeni. Mindenevő vagyok, de a sci-fi és fantasy varázsol el igazán.