Hirdetés

Hogyan válassz bluetooth hangszórót?

Az életünk szerves része a zenehallgatás, a hírek, a podcastok hallgatása, videók lejátszása. Ezt gyakran tesszük a legmobilisabb eszközeinken, azaz a mobiltelefonunkon, tabletünkön, laptopunkon. A füles sokszor kényelmetlen, még akkor is, ha vezetéknélküli, arra pedig csak otthon van lehetőségünk, hogy a szuper 5.1-es, vagy „sokpontegyes” rendszeren élvezzük a kedvenc műsorainkat és zenéinket. Hiába a precízen belőtt térhangzás, ha ki kell mozdulni a lakásból, a hangrendszer nem jön velünk. A telefonok, tabletek, laptopok hangereje pedig önmagában nagyon kevés, és a minőség sokszor bizony hagy maga után némi kívánnivalót. Ezt a piac is felismerte, és egyre jobb, egyre nagyobb teljesítményű minőségi hangszóróval lepi meg az erre igényt mutató közönséget.

Hogyan működik egy bluetooth hangszóró?

A bluetooth hangszóró olyan vezeték nélküli hangsugárzó, amely bluetooth technológiát használ a hangátvitelhez. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag nélkülözi a hagyományos audio kábelek használatát, helyettük vezeték nélküli kapcsolatot teremt az okostelefonokkal, táblagépekkel, laptopokkal vagy más bluetooth képes eszközökkel. Ez lehetővé teszi, hogy zenehallgatás közben szabadon mozoghassunk, és ne kelljen szenvedni a különféle kábelekkel. Használatuk egyszerű, könnyen párosíthatóak a már meglévő eszközeinkkel. Ezek a kütyük tölthetőek, nem igényelnek hálózati áramforrást a működéshez, azaz abszolút mobilisak.

Méretük gyakran akkora, hogy gond nélkül bedobhatjuk a hátizsákba, ha például egy szalonnasütésbe torkolló túra során ezzel dobnánk fel a hangulatot.

Akár telefonbeszélgetésre is használhatjuk (amennyiben van benne mikrofon), és a kerti munka is jobban megy, ha szól közben a zene. Nemcsak a szabadban vehetjük hasznát, beltéren is praktikus. A lakásoknak, házaknak vannak olyan pontjai, amelyek nincsenek behangszórózva. A konyha például általában ilyen. Ha zenei kíséretre főznénk, vagy mosogatnánk, akkor csak lerakjuk a telefon mellé, és jöhet a „buli”.

Bizonyos típusokhoz nem is kell telefon, kedvenc számaink szólhatnak akár pendrive-ról vagy memóriakártyáról is.

A paraméterekről

Ha már megérlelődött bennünk a gondolat, hogy beruházzunk egy ilyen eszközbe, érdemes néhány jellemzőt figyelembe venni, és belőni, hogy pontosan milyen igényeinknek kell, hogy megfeleljen.

  • A teljesítményt watt-ban adják meg, azaz minél nagyobb számot látunk, annál nagyobb hangerőt tudunk kinyerni belőle.
  • A kompatibilitás, valamint a csatlakozók száma és típusa (például USB, AUX, kártyaolvasó) is fontos lehet, hiszen előfordulhat, hogy nem kizárólag csak bluetoothon keresztül a telefonról használnánk.
  • A beépített akkumulátor kapacitása is fontos tényező lehet. Ezt a leírásokban általában megadják, hiszen nem mindegy, hogy egy töltéssel két órát tudjuk használni, vagy akár tízet. Érdemes megnézni a töltési időt is a választás során.
  • Vannak olyan típusok, amiket különféle extrákkal vérteznek fel. Ha a kellemes őszi estéket némi fényjátékkal is fel szeretnénk dobni, választhatunk RGB-s bluetooth hangszórót. Vízparton, strandon, peca közben, vízitúrán fontos lehet a vízállóság is. Ha szeretnénk ilyen környezetben használni, válasszunk vízálló hangszórót! Extraként megemlíthető még a power bank funkció is, vagyis, igen, a hangszóról tölthetjük a telefonunkat, ami különösen jól jöhet szabadtéri eseményeken.
  • A kinézet is szempont lehet. Ha mondjuk praktikus és egyben vicces ajándéknak szánjuk, léteznek egészen extrém külsővel bíró bluetooth hangszórók is!

Természetesen ebben a kategóriában is van komoly, prémium kategória. Ezeket a típusokat a fenti tulajdonságok összessége teszi kiemelkedővé. Előfordul, hogy a hatalmas akksit, a gigászi teljesítményt és a sok extrát egy gombócba gyúrják – így jönnek létre az olyan különleges hangmonstrumok, mint a Blitzwolf BW-WA3. Ezen az eszközön tizenkét órán keresztül kiváló minőségű Hi-Fi hangzással düböröghetnek a kedvenc számaink, a maga 100 Wattos teljesítménye mellett. Ez azért már elég hosszú buli! Emellett IPX5 vízálló, számos csatlakoztatási lehetőséggel, külön mélysugárzókkal, RGB fénnyel is el van látva. Mindez 1 561 gramm tömeggel párosul, amit ugyan nem kényelmes zsebben cipelni, de még mindig kifejezetten mobilis. A hangvezérlést is támogatja (kompatibilis például a Siri hangsegéddel), így még akár „beszélgethetünk” is vele.

Ha gyors, zavartalan adatáramlást és hosszú üzemidőt szeretnénk, akkor fontos a kompatibilitás a saját eszközparkunkkal.

A bluetooth technológia működik visszafelé. Két eszközt gond nélkül tudunk párosítani, de le kell mondanunk a Bluetooth 5 által nyújtott előnyökről, ha régebbi, bluetooth 4-es eszközhöz csatlakoztatjuk. A Bluetooth 5-öt úgy tervezték, hogy kevesebb energiát használjon, ezáltal tovább képes fenntartani a vezeték nélküli kapcsolatot a lemerülés veszélye nélkül. A Bluetooth 4.0 azonban több energiát fogyaszt, tehát a készülék akksija akkor sem fogja tovább húzni, ha a párosított eszköz az újabb Bluetooth verziót használja. A Bluetooth 5 kétszer gyorsabb a Bluetooth 4-nél, ugyanakkor a nagyobb sebességet sem fogjuk tudni kihasználni, ha az okostelefonunk csak a Bluetooth 4-et támogatja. A lényeg, hogy nagyot szóljon!