Hírek

Magyar filmet is versenyzik a Torontói Filmfesztivál legjobbjai címért

Most pénteken vált nyilvánossá a világ egyik legrangosabb seregszemléje, a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programja. A válogatás Discovery szekciójában – egyedüli magyar alkotásként – helyet kapott Moldovai Katalin első nagyjátékfilmje, az Elfogy a levegő – adta hírül a film magyar forgalmazója, a Mozinet.

Az Elfogy a levegőt megtörtént események inspirálták. A film főszereplője, Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine testi-lelki kapcsolatáról szóló film ajánlása miatt. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi.

Elfogy a levegő előzetes:

A nemzetközi filmekre fókuszáló torontói Discovery program korábban olyan alkotók filmjeinek adott helyet, mint Yorgos Lanthimos, Jafar Panahi, Steve McQueen, Michael Haneke, Christopher Nolan, Lav Diaz, Barry Jenkins, Alfonso Cuarón, Maren Ade, Joachim Trier, David Gordon Green, Pablo Larraín és Jean-Marc Vallée. Az Elfogy a levegő producere, Muhi András állítja:

Csak öt olyan filmfesztivál létezik a világon, amelyek meghívására azonnal odaadnám bármelyik filmemet. Toronto az egyik.

Moldovai Katalin első mozifilmje, az Elfogy a levegő a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, a Magma Cinema, Spot Film, Salamandra Film és Digital Fiction Studios gyártásában valósult meg. Főszereplői Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András, Moldovai Katalin, forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin, rendezője Moldovai Katalin. A filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, zenéjét Cári Tibor szerezte.

Az Elfogy a levegő  (12) november 2-től lesz látható országosan a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.