Film

Mission: Impossible 7 kritika – Gondoltad volna, hogy ezt még lehet fokozni?

Mission: Impossible 7 - Leszámolás - Első rész

Éveket vártunk rá, de jobbkor aligha jöhetett volna a Mission: Impossible legújabb felvonása. A Leszámolás alcímre hallgató hetedik rész középpontjában ugyanis ezúttal nem ellenséges titkos ügynökök, hanem egy elszabadult AI áll. A szokásos módon azonban most sincs hiány gravitációt meghazudtoló, már-már komikus akciójelenetekből, izgalomból és persze színészi tehetségből sem. Ilyen volt a Mission: Impossible 7!

A Mission: Impossible olyan erősen összefonódott Tom Cruise nevével az elmúlt huszonhét évben, hogy nélküle már elképzelni sem tudjuk az IMF (Impossible Mission Force) jövőjét. Pedig előbb-utóbb kénytelenek leszünk. A Mission: Impossible 7 egyfelől szerelmeslevél Ethan Huntnak, másfelől azonban erősen érezni benne a változás szeleit. Ez pedig nemcsak az antagonista szerepében feltűnő, sci-fibe illő mesterséges intelligenciának, az Entitásnak köszönhető.

Mit kell tudni a sztoriról?

Christopher McQuarrie filmje a jól ismert önmegsemmisítő üzenettel kezdődik és szinte véget nem érő üldözéssel, szó- és ökölcsatákkal valamint egy rejtélyes gonosztevővel folytatódik. A Mission: Impossible – Leszámolás – Első rész július 23-tól látható a mozikban! A küldetés persze a világ megmentése. Ehhez azonban egy szokatlan kulcs két felének a megtalálásán keresztül vezet az út, amiről senki nem tudja, hogy mit nyit pontosan, de mindenki áhítozik rá. Egy szóval: a szokásos.

A Mission: Impossible 7 középpontjában egy öntudatra ébredt szuper AI áll, amit a film további részében egyszerűen Entitásként neveznek. Ez a jellemvonásaiban kissé Ultronra (Bosszúállók: Ultron kora) hajazó mesterséges intelligencia nem ismert motivációtól vezérelve befolyásolja a hírek áramlását, irányítja és megváltoztatja az események lefolyását és persze nem más a fő célpontja, mint Ethan Hunt. Annak érdekében, hogy korlátlan hatalmát megzabolázzák és persze magukévá tegyék pedig a világ összes nagyhatalma fejest ugrik a versenybe.

Mission: Impossible 7

Ennek megfelelően a történet Oroszországtól a Közel-Keleten át egészen Európáig ível, míg Amerika egyfajta csendes gyilkosként ólálkodik a háttérben. Annak ellenére, hogy az Entitás eredete és célja ismeretlen, ez pedig jópárszor el is hangzik a film során, a Mission: Impossible 7 nagyon sok időt tölt a magyarázkodással. A szereplők a fejüket kapkodó nézőre gondolva olykor minden cselekedetüket igyekeznek megmagyarázni és összekötni a számos cselekményszálat és karaktert, akiket nem mindig egyszerű észben tartani a közel két és fél óra során. A szüntelen akciójelenetek, frappáns szócsaták és a múlt időnként feltűnő kísértetei mellett azonban nincs idő az unatkozásra.

Cruise mellett visszatértek a korábbi részekből már ismerős arcok is, úgy mint Simon Pegg (Benji Dunn), Ving Rhames (Luther Stickell), Rebecca Ferguson (Ilsa Faust) és a Mission: Impossible – Utóhatásban feltűnt Vanessa Kirby (Alanna Mitsopolis). Pár új, de annál tehetségesebb játékos is belépett azonban a képbe Hayley Atwell (Grace), Pom Klementieff (Paris) és Esai Morales (Gabriel) szerepében.

Hogy ki és melyik oldalon áll a kulcsokért folyó versenyben, ahogy az már lenni szokott, most is az utolsó pillanatig kérdéses, de mi így szeretjük.

Öreg ember nem vénember

A 62 éves Tom Cruise-on, aki az 59 éves Ethan Huntot játssza ugyan alig látszik az idő múlása, mégis egyre inkább érezzük, hogy készen áll átadni a stafétát a fiatalabb generációnak. A film időről időre utal rá, hogy főhőse bizony már az IMF ügynökök régebbi generációjának tagja. Még a női főszereplőként feltűnő Hayley Atwell (Grace) karaktere is gyorsan simul bele a pártfogolt szerepébe. Még Cruise kifinomult sármja, korát meghazudtoló fizikuma vagy halált megvető bátorsága ellenére sem fordul át romantikussá a kapcsolatuk. Ennek fő oka persze, hogy Hunt korábbi partnere, Ilsa Faust is központi szerepben tűnik fel a filmben. A két titkosügynök dinamikája pedig túlmutat a fizikai vonzódás határain és sokkal érettebb, bizalmasabb, mint amit eddig láthattunk, a puszta barátságnál mégis jóval több.

Atwell pedig nagyon jól illik ebbe a kompániába. Karaktere, az ügyes kezű tolvaj, Grace a legtöbb slamasztikából önerőből is képes kihúzni magát. Egyszerre szórakoztató és ad új perspektívát azonban a film világáról, mennyire kiszolgáltatott a Hunt számára mindennaposnak számító helyzetekben. Amikor előkerülnek a szilikon maszkok, a sci-fibe illő kütyük és nemcsak a rosszfiúk, hanem a rendőrök elől is menekülni kell, még mindig Hunt az ász.

Hayley Atwell - Grace & Tom Cruise -Ethan

Amíg a korábbi filmekben nagy hangsúlyt kaptak Cruise karakterének romantikus viszonyai a női főhőssel, addig itt határozott a változás.

Hunt sokszor atyáskodó mentor szerepében jelenik meg a fiatalabb szereplők mellett. Hol példa útján, hol motiváló szavakkal segíti őket, hogy életben maradjanak vagy legalábbis megtegyék a következő lépést az ismeretlen felé. Ez Grace-szel szemben különösen erős, de Ilsa, Paris és az őt üldöző ügynökök is kapnak olykor belőle.

A személyes kapcsolatokon túl persze akcióból sincs hiány. A Mission: Impossible 7 145 percnyi szüntelen puskaropogás, macska-egér játszma, autós üldözés, rave party, sikátorban rohanás és persze nyaktörő Tom Cruise mutatványok tömege. Szinte már kötelező, hogy minden Mission: Impossible filmben legyen egy halált megvető kaszkadőr jelenet. Míg az előző részben a HALO ugrás töltötte be ezt a szerepet, ebben a motoros ejtőernyőzés vitte a pálmát, amit Cruise szokásához híven maga hajtott végre. Az expozíciót szolgáló beszélgetéseknél így a néző szinte fellélegzik, hogy aztán újabb hajszába vethesse bele magát a főhősök oldalán.

A 15 legőrültebb autós üldözés

Beszéljünk egy kicsit a rosszfiúkról is!

A főhösöknél talán még izgalmasabbak a film gonosztevői. Az Entitás ugyanis emberi segítség híján nehezen szállhatna szembe Hunttal és összeszokott csapatával. Itt jön a képbe A galaxis őrzőiből ismert Pom Klementieff szociopata bérgyilkosa és a Nehézfiúk, valamint a La Bamba sztárja, Esai Morales, aki az Entitás sötét messiásaként jelenik meg a színen.

Amellett, hogy mindkét színész rendkívül tehetséges, karaktereik is sokszínűek és izgalmasak, még ha viszonylag kevés időt is töltenek a mozivásznon. Gabriel (Morales) például fantomként tűnik fel Ethan múltjából, akivel a folytatásban bezárulhat a kör, ami az IMF útjára indította Huntot. Legalább annyira karizmatikus, mint főhősünk, sármját azonban előszeretettel használja megtévesztésre és megfélemlítésre, a gyilkolás pedig könnyű, esti kikapcsolódás a számára. Klementieff karaktere vele szemben a kaotikus gonoszt testesíti meg. Ő a fegyver Gabriel kezében, aki már-már túlságosan is élvezi a munkáját.

Rajtuk kívül visszatért még Vanessa Kirby (Alanna Mitsopolis), vagy más nevén a Fehér Özvegy, aki információ és fegyverkereskedőként tűnt fel a Mission: Impossible 6-ban. Minden rátermettsége ellenére azonban ezúttal csak a túlélésre játszik a nagyvadak között. Természetesen a klasszikus M:I-s ellenfelek is megjelennek a Huntot üldöző ügynökök (Cary Elwes és Greg Tarzan Davis) szerepében, akik többnyire fél lépéssel vannak lemaradva a szuperkémek játékában. Mégis hozzájárulnak ahhoz az érzéshez, hogy az egész világ a főhősünk ellen van.

Esai Morales - Gabriel & Tom Cruise - Ethan Hunt - Mission: Impossible 7

Végül ezek a karakterek egy adrenalinnal fűtött, vonat tetején harcoló, a világ pusztulásáért vagy megmentéséért folyó csatában szállnak szembe egymással. Hogy ki lesz a győztes? Majd a második részből kiderül!

Verdikt

A Mission: Impossible 7 tökéletes folytatása a már jól ismert szériának. Az alapok ugyanazok, mint minden esetben. Ethan és kis csapata hamar magukra marad a nagyhatalmak csatájában, aminek következtében nemcsak a rosszfiúkkal, de saját nemzetük ügynökeivel is meg kell küzdeniük. A fordulatos események, a gravitációt meghazudtoló kaszkadőrmutatványok és látványos akciójelenetek azonban hetedjére is kiváló szórakozást biztosítanak.

10 /10 kémraptor

Mission: Impossible - Leszámolás - Első rész

Mission: Impossible - Dead Reckogning - Part One

akciófilm
Játékidő: 145 perc
Premier: 2023.07.13
Rendező: Christopher McQuarrie

Filmrajongó könyvmoly vagyok, aki otthonosan mozog a fantasy, a sci-fi és a képregények világában ébredező érdeklődéssel a videojátékok iránt. 2017-ben kezdtem aktívan film- és sorozatkritikák írásával foglalkozni, de már a középiskola óta írogatok ide-oda.