Hírek

Trailer és egyéb PR-fogások nélkül debütál Mijazaki Hajao utolsó filmje

Több, mint egy hónap múlva debütál a japán mozikban Mijazaki Hajao utolsó filmje. A jeles eseményt azonban sem előzetes, sem egyéb PR tevékenység nem kíséri. Nem véletlenül.

A hamarosan visszavonuló Ghibli rendező, Mijazaki Hajao utolsó filmje, a How Do You Live? július 14-én debütál a japán mozikban. A film producere, Suzuki Tosio a japán Bungei Shunjunak adott interjújában – amely angol nyelvű fordítása elérhető a The Hollywood Reporteren – fejtette ki, hogy nem terveznek különösebb médiavisszahangot generálni utolsó Mijazaki-film köré.

Se előzetes, se TV reklámok, se újsághirdetések. Legbelül úgy hiszem, a mozirajongók pont erre vágynak.

Suzuki bővebben is kifejtette, miért döntöttek az anti-marketing mellett: szembe akartak helyezkedni a hollywood-i marketinggépezet túltelítő hatása ellen fellépni. Egy meg nem nevezett film kapcsán mondta a producer:

Ha megnézed az összes kiadott előzetest, tudni is fogod, mi fog történni az adott filmben. Hogyan éreznek ezzel kapcsoloatban a moziba járók? Biztos, hogy vannak olyanok, akik ezután meg sem akarják nézni az adott filmet.

A How Do You Live?-ről így nincs is sok hivatalos információ. Mijazaki 2016 óta fejleszti az animét, a konkrét munkát csak 2019-ben egy közeli alkotótársa, Vincent Maraval erősítette meg.2022 végén pedig a Studio Ghibli hivatalos amerikai felületén megerősítették a hírt és bejelentették a premierdátumot. Az animefilm Josino Genzaburo azonos című, 1937-ben megjelent regényét veszi alapul, de nem teljesen adaptálja, sőt a filmnek saját története lesz. A könyv mellesleg Mijazaki gyerekkori kedvence.

Jelen információnk szerint nem tudni, mikor mutatják be Magyarországon az utolsó Mijazaki filmet.