HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Nagy Katalin – A kezdetek 3. évadkritika. Ahol a sok köpönyegforgatásba már-már beleszédülünk

Nagy Katalin - A kezdetek

A Nagy Katalin – A kezdetek, ahogy hazánkban ismerhetjük az egyik leghíresebb és leghirhedtebb orosz cárnő helyenként igaz történetét, idén már harmadik évadával tért vissza a magyar HBO Max műsorára. Elle Fanning és Nicholas Hoult párosa Tony McNamara fekete humorral alaposan átszőtt sorozatában pedig még mindig egyszerre szörnyű és szórakoztató.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Nagy Katalin – A kezdetek: Avagy mi történt eddig?

A sorozat első évada javában a Covid-járvány derekán, 2020. májusában jelent meg és üdítő szórakozást hozott a karanténban megfáradt nézőknek. Népszerűségét pedig nemcsak a neves főszereplőknek, hanem izgalmas ám a valóságtól teljesen elrugaszkodott történetének, csattanós dialógusainak és sokszínű, de gyarló karaktereinek is köszönheti. A sztori ugyanis bepillantást enged Nagy Katalin (Fanning) és III. Péter (Hoult) kapcsolatának mélyébe, az udvari élet intrikáiba és persze feldolgozásra kerül benne a világtörténelem egyik legsikeresebb puccsa is. 

Elle Fanning & Nicholas Hoult - Nagy Katalin - A kezdetek

Habár helyenként felfedezhetőek benne az igazság morzsái, a Nagy Katalin – A kezdetek az orosz uralkodó réteg karikatúráját tárja elénk. Ebbe érkezik meg kívülállóként a nyugati filozófusok, Descartes és Voltaire írásain nevelkedett Katalin. A fiatal hercegnő ekkor még mit sem sejt róla, mit tartogat számára ez az idegen ország, aminek távolról nagy rajongója volt. Első tapasztalatai azonban gyorsan lerántják róla a cukormázas leplet.

HIRDETÉS

Az udvar minden tagja egyszerű ösztönlényként jelenik meg, akik közül a cár (III.Péter) a legrosszabb.

Az uralkodáson kívül igazából bármivel hajlandó lekötni a figyelmét, de ha ebben kaja, alkohol és szex is szerepet kap, az még jobb. Szinte hallani az üvegcsörömpölést, ahogy összetörnek Katalin álmai a szerető férjről, a családi idillről és az izgalmas filozófiai eszmecserékről. 

Ez tehát a kiindulópontja a történetnek, aminek első két évada nagyban fókuszál Katalin törekvéseire. Először arra, hogy megszeresse férjét és megszerettesse magát férjével, ahogy azt egy a készítők által mókásnak szánt kis listában össze is szedi. Másodszor a nők és a szolgasorban lévők taníttatására és körülményeinek javítására. Végül pedig a trón megszerzésére, miután rádöbben, hogy ha nem veszi a kezébe a dolgokat, itt bizony semmi nem lesz elintézve. 

Archie (Adam Godley) és Elizabeth néni (Belinda Bromilow)

Persze nem segítség nélkül teszi mindezt. És itt ejtenék pár szót elöljáróban a mellékszereplőkről is, akik legalább annyira érdekesek, mint a két főszereplő. Ott van például Elizabeth néni (Belinda Bromilow), aki eklektikus személyisége, extremitásoktól nem mentes szexualitása és furcsa spiritualitása mellett a cári udvar egyik legokosabb tagja, egyben Péter nagynénje és Katalin szövetségese is a puccsban. Őt egészíti ki a stratégiaalkotásban Orlo (Sacha Dahwan) és Velementov (Douglas Hodge) párosa, akik jogi és katonai oldalról támogatják a cárnőt, míg Marial (Phoebe Fox) egyszerre két kapura játszik. De Péter oldaláról is van pár érdekes karakter. Közülük is kiemelkedik Grigor (Gwilym Lee) és Georgina (Charity Wakefield) párosa, akik egyfajta édeshármasban élnek a cárral.  

Toxikus kapcsolatok túlromantizálva

A Nagy Katalin – A kezdetek szórakoztató mivolta ellenére fontos témát boncolgat. Ez pedig a toxikus kapcsolatok kérdése, amiből aztán van bőven a sorozatban. Először is ott van Péter, Grigor és Georgina hármasa, akik cseppet sem egészséges összhangban élik mindennapjaikat a cári palota falain belül. Másrészt, és ez a sorozat szempontjából még nagyobb figyelmet kap: Katalin és Péter kapcsolata. 

Már az első pillanattól kezdve szembesülünk a csúf igazsággal

Az első két évad nem is próbálja rejtegetni, mennyire mérgező is az ő együttélésük és ebben bizony mindketten vétkesek. Itt fontos azonban megjegyezni, hogy Péter a bántalmazó fél, amire viszont Katalin megegyező módon reagál és ezzel önmagát gerjesztővé válik a probléma. Ami rendkívül üdítő volt a számomra azonban az, hogy a sorozat teljes erővel beleáll a kérdésbe és szatírába csomagolva ugyan, de megmutatja a toxikus együttélés valóságát. A bántalmazó fél gyakran gondoskodásként tekint azokra a szörnyűségekre, amiket a bántalmazottal szemben tesz. Ezt pedig idővel az utóbbi is képes így felfogni. 

Elle Fanning - Nagy Katalin - A kezdetek

Szerencsére a Nagy Katalin – A kezdetek nem próbálja meg áldozat szerepben feltüntetni ezeket a karaktereket. Magyarázza ugyanis bármilyen gyermekkori trauma, vagy csupán a neveltetés a viselkedésüket, egyáltalán nincs rendben, ahogy bánnak egymással.

Napjainkban sajnos megjelent a bántalmazó kapcsolatok romantizálása a művekben (igen, rólad beszélek, Miután…). Ez főleg a fiatal felnőtteknek szánt alkotásokban igencsak veszélyes, de minimum borzolja a kedélyeket. 

A harmadik évad a saját értelmezésemben ezeknek a műveknek is odapirít. Miközben Katalin azt ecsetelgeti, hogy minden szörnyű tette ellenére mégis ráébredt, hogy szerelmes férjébe, Marial személyében megszólal a józan ész hangja. Így, ha a főhős nem is, legalább a néző magához térhet egy kicsit és kritikusabb szemmel nézheti tovább az eseményeket, amikből aztán nincs hiány. 

A You 4. évadában Joe elszabadítja a totális őrületet

Pörgünk ezerrel!

A Nagy Katalin – A kezdetekre lehet mondani bármit, de azt nem, hogy unalmas lenne. Szinte minden részben újabb fordulatra kerül sor, a sok köpönyegforgatásba pedig már-már beleszédülünk. Nincs ez másképp a harmadik évad esetében sem. Az egész egy furcsa orosz hagyománnyal kezdődik, ami akár igazi is lehet. Majd egy rendhagyó párterápiával folytatódik és nem meglepő módon egy barát váratlan árulására is sor kerül majd. Ha pedig lehet ilyet mondani, méginkább lelőtték a kupakot az írók. 

Velementov, Péter, Hugo - Nagy Katalin - A kezdetek

Tony McNamara, akit többek között A kedvenc és a Szörnyella (2021) írójaként is ismerhetünk minden lehetőséget megragad rá, hogy megcsillogtassa tehetségét. Csak úgy röpködnek a csípős megjegyzések, a folyamatos izgalom garantált és persze az orosz cári udvarban senki sincs biztonságban. Kinek a medve, kinek a golyó, kinek a fagyos tó mélye, de végezetül mégiscsak Nagy Katalin a sorozat címszereplője, amíg őt viszi a lendület, a többiek csak ágyútöltelékek. 

Összegzés

A Nagy Katalin – A kezdetek 3. évada üdítő szórakozást ígér a koranyári időszakra, de bátran fogyasszuk egész évben időjárástól függetlenül, ha egy kis kikapcsolódásra van szükségünk! Egyetlen pontot tudok levonni tőle, méghozzá egy szívfájdító haláleset miatt, ami sok szórakoztató szócsatától foszt meg minket a jövőben.

9 /10 raptorcár

Nagy Katalin - A kezdetek 3. évad

The Great - An occasionally true story

szatirikus dráma
10 epizód
3 évad
Premier: 2023.05.16
Csatorna: HBO Max

Filmrajongó könyvmoly vagyok, aki otthonosan mozog a fantasy, a sci-fi és a képregények világában ébredező érdeklődéssel a videojátékok iránt. 2017-ben kezdtem aktívan film- és sorozatkritikák írásával foglalkozni, de már a középiskola óta írogatok ide-oda.