HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

A You 4. évadában Joe elszabadítja a totális őrületet

A Netflix, annak érdekében, hogy tovább tarthassa műsoron egyes sorozatait, képes arra, hogy szétbontson egy teljes évadot. Nem történt ez másként a You negyedik évadával sem. És bár a második felére nem kellett olyan sokat várni, igazából tök fölösleges volt ez az időhúzás. Tekintve, hogy az első fele után nem a legnagyobb lelkesedéssel ül neki az ember a folytatásnak, már ha egyáltalán nekiül. Lássuk, megkapja-e végre Joe a neki kijáró büntetést. Spoileres kritika. 

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A félévad azzal ért véget, hogy kiderült Rhys (Ed Speelers) a Gazdagzabáló gyilkos, Joe pedig hőssé válik a többiek szemében. Nem lesz ez másként a második felvonásban sem. Lady Phoebe-t túszul ejti egy riporternő, aki azt képzeli, hogy ők valójában barátok. Ennek köszönhetően Joe ismét a hős megmentő szerepében tetszeleghet. Ezek után Phoebe-t durván kezdi felemészteni a PTSD (poszttraumás stressz szindróma), amit egyedül Kate nem néz jó szemmel, ellenben a nyomi kis pasijával, ugyanis Adam anyagi problémákkal küzd, ezért a végletekig kihasználja szerencsétlen lányt. A többi pénzes szereplő teljesen háttérbe szorul a történet szempontjából. Azon kívül, hogy az előzményekben mindenki gyanúba keverhető volt a népesebb szereplőgárda által és volt kikből gyilkolászni, semmi további szerepük nincs a dolgok alakulásában. 

Joe-ban elhatalmasodik a kétségbeesés, miközben Rhys egyre vadabb dolgokat művel vele. Szabad bejárása van a lakásába, ami miatt rejtett kamera használatához folyamodik, hogy leleplezze a gyilkos hírességet. De egy valamivel nem számol. Rhys elmondja neki, hogy Marienne sosem jutott el a kislányához arról a bizonyos állomásról, azt azonban nem árulja el, hogy hol tartja fogva. Mindeközben Kate egyre jobban megnyílik neki és elmondja, hogy egyfajta csodagyerekként dolgozott annak idején az apja cégénél, aki kihasználta őt. Olyan dolgot tett, amelyet sosem fog tudni megbocsátani magának, emiatt is menekül annyira elszántan apja kontrollja alól. Meg is van tehát a közös pont, ami akaratlanul is összeköti őket, a múlt elől való folyamatos menekülés. Joe ennek köszönhetően egyre inkább kötődik a nőhöz, aki folyamatosan bizonyítja neki, hogy kitart mellette. 

HIRDETÉS

Időközben az okos és nyughatatlan diáklány, Nadia nyomozásba kezd Joe után. A lakásán megtalál egy elrejtett kulcsot, amely örökre megváltoztatja nemcsak az ő életét, de a sorozat végkifejletét is.

A lány addig kutat, amíg fel nem fedezi a rejtekhelyet, ahol Marienne sínylődik az első évad óta jól ismert üvegkalitkában. Ennél résznél esélyes, hogy többen is felpattantak ültükből egy “mégis hogy a fenébe került Londonba az a bizonyos…?”. Még ha vett is egy ugyanolyat, mennyi pénz kell ahhoz, hogy lefizess minden embert a hallgatásáért? Kicsit sem gyanús, hogy egy elhagyott, föld alatti járatokkal teli koszos helyen kell felépíteni egy steril kalitkát? Már megszokhattuk, hogy a sorozat tele van ilyen apró hiteltelenségekkel, amikről talán azt gondolják a szerzők, hogy úgysem arra figyel a néző, jól van az úgy. Nem meglepő, hogy szerencsétlen Nadia sem tudja egészen feldolgozni a látottakat, de elhatározza, hogy segíteni fog a kalitkában étlen-szomjan sínylődő nőnek. 

Innentől durván felpörögnek a dolgok, Rhys folyamatos visszaemlékezésekkel zökkenti ki Joe-t az általa felépíttet tagadásból. A legdurvább mégsem az, hogy kiderül, Rhys és Joe sosem találkoztak, hanem ahogyan ezt az egész folyamatot visszavetítik.

Joe folyamatos tagadása, és az a sok maszlag, amivel önmagát próbálja felmenteni minden szörnyű tette alól, teljesen meghasította a tudatát. Minden elfolytott indulatát, ezzel együtt lelki és szellemi felszabadulását egy olyan ember képére teremtette meg, akit közel érzett magához. Teljes megszállottként figyelte a közszereplő és politikai babérokra törő Rhyst, miközben Marienne-t fogva tartotta. Penn Badgley elképesztően alakítja az általa megformált karakter minden egyes mozzanatát. A totális őrület elhatalmasodása Joe elméjében ijesztően hitelessé válik általa. De nemcsak ez emeli a sorozat fényét, hanem a megoldás is, amivel a csapdába esett és magára hagyott Marianne napjait mutatják be. Az, ahogyan magatehetetlenül járkál a zárkájában, ahogy a mindennapi kelés-fekvés beszabályozottá válik a mesterséges világítástól, ahogy próbál az egyetlen személybe kapaszkodni akiért még érdemes élni. Egy mesébe öltöztetve gondol saját helyzetére, miközben a lánya iránt érzett szeretete erőt ad neki, hogy megőrizze a józan eszét. 

Joe a tagadás mestere, még annak ellenére is próbálja meggyőzni magát gyermeki igazáról, amikor eszébe jut, hova hurcolta el Marienne-t és minden tette egyszerre valóságossá válik. Eközben Kate apja igyekszik rávenni a lányát, hogy vegye át tőle a csilliárdokat termelő vállalatát, ami Joe-t szintén hergeli. Miután időközben Marienne is tovaszáll pszichopatánk életéből, nem marad más célja csak hogy Kate jólétét megvédje. A nő védelmében mindent lehet- elvet követve, teljesen átkapcsol egyfajta gyilkológépbe. Amikor az utolsó dolgot is kihúzta a listájáról, Joe elhatározza, hogy mindennek véget vet. Nagyon jól elkészített jelenet, ahogy kvázi saját magával veszekszik egy hídon, majd sötét oldalának végleges leszámolásaként jelképesen a vízbe löki Rhys-t. Ebben pedig az a legszebb pillanat, amikor Joe valamilyen szinten rájön arra, hogy azért vesztette el az eszét, mert nem bírt megbirkózni azzal a tudattal, hogy bárhogyan is akarja, soha nem lesz képes normális kapcsolatot kialakítani senkivel. És bár önmagát is leveti a hídról, nincs olyan szerencsénk, hogy az isteni igazságszolgáltatás utolérje őt. Ráadásul Kate által immár ő is a ”hatalmasok” közt folytathatja ámokfutását, kezdve azzal, hogy a fiatal Nadiát nem kímélve ússza meg a valódi Rhys meggyilkolását. 

A You 4. évadában egyedül Phoebe nyert feloldozást, aki a totális idegösszeomlás után végre kiteljesedhetett egy szeretetteljes munkában. Joe pszichopata története itt még korántsem ér véget, az ötödik évad várhatóan még az eddigieknél is betegebb lesz, ám ezúttal reménykedhetünk benne, hogy a róka eszén végre túljárhat egy kiszabadult madárka. 

7 /10 tudathasadásos raptor

Te 4.évad/ 2. félévad

You

thriller
5 epizód
Premier: 2023. március 9.
Csatorna: Netflix

Fantasy és dinoszaurusz rajongó könyvmoly vagyok. Előszeretettel olvasom kádban és csak olyan képregényeket gyűjtök amelyekben tetszik a rajz. Célom, hogy zseniálisan megírt könyveket tukmáljak az emberiségre. Szeretek érdekes interjúkat készíteni, szóval azokat is olvassátok el!