HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Szerelem és halál kritika – A háziasszony bekattant, apunak egy szót se!

Az HBO Max sorozata, a Szerelem és halál Candy Montgomery texasi háziasszony igaz történetét meséli el. Mi vezetett odáig, hogy két házas ember rövid viszonyának a végén az egyikük házastársa meghalt? 41 baltacsapás által?! David E. Kelley most is a rá jellemző alapossággal és igényességgel mutatja be a történteket, de a hitelesség mellett a “hogyan” és “miért” kérdéseken is elmereng. A színészgárda nagyszerű, Elisabeth Olsen a főszerepben pedig fantasztikus. Enyhén spoileres kritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Candy Montgomerynek (Elisabeth Olsen) látszólag mindene megvan az életben: kedves férj, két szépséges gyerkőc, gyönyörű kertes ház Dallas egyik külvárosában. Candy csinos és népszerű is a kis közösségben, valamint a helyi metodista egyház tevékeny tagja. A fiatal nő ugyanakkor többre vágyik. Életét üresnek érzi, a férjével inkább csak egymás mellett élnek, és unatkozik. Egy nap ezért megkérdezi egyik barátnője férjét, Allan Gore-t (Jesse Plemons), hogy nincs kedve-e egy viszonyhoz? Candy és Allen rövid viszonya azonban nem marad teljesen titokban, pláne miután Allan feleségét, Bettyt vérbe fagyva találják házuk mosókonyhájában. Brutálisan megcsonkítva.

Nemcsak az HBO Max dolgozta fel Candy Montgomery megdöbbentő történetét. A Hulu is készített róla sorozatot Candy címmel, ahol a főhőst Jessica Biel alakította. A Candy tavaly jött ki; a sorozatot hamarabb kezdték el forgatni és fejezték is be, mint a Szerelem és halált. A két sorozat közt történetmesélés szempontjából van különbség: a Szerelem és halál a Candyvel ellentétben lineárisan meséli el a történteket, illetve törekszik az események a pontos és hiteles bemutatására.

HIRDETÉS

David E. Kelleyt, (Hatalmas kis hazugságok, Egy botrány anatómiája) a Szerelem és halál íróját és producerét nemcsak az igaz történet abszurd volta izgatta. Szerette volna feltérképezni, megörökíteni, hogyan történhetett egy ilyen brutális gyilkosság, és miért. A sorozathoz alapanyagként elsősorban John Bloom és Jim Atkinson könyvét, az “Evidence of Love: A True Story of Passion and Death in the Suburbs” -t és a Texas Monthly gyilkosságról készített kétrészes riportját használta fel. A sorozatnál tanácsadóként dolgozott Candy egykori védője, Robert Udashen is. Elisabeth Olsen elmondása szerint az igazi Candy-t (aki jelenleg már 70 körül van) nem keresték fel, nem kérdezték a történtekről. Candy nem ad interjúkat, a világról, médiától elzárkózva próbálta meg újrakezdeni az életét, és ezt a Szerelem és halál stábja is tiszteletben tartotta. Innentől enyhén spoileres rész következik!

Viszonyból iszony

A Szerelem és halál nagy hangsúlyt fektet a főhőse lelki világának bemutatására. Candy a sorozatban egy határozott és elszánt nő, aki többre vágyik. A külsőségekre sokat ad, és számít neki, mit gondolnak róla a kisváros közösségében. Csinos, népszerű és látszólag mindene megvan. Mégis, unalomból – vagy talán azért is, hogy figyelmet kapjon – kezd viszonyba barátnője férjével.

A történet eleje – habár a pilot már előrevetít néhány véres részletet – egy kisvárosi szerelmi drámaként kezdődik, majd a közepén egyszer csak átvált vérfagyasztó krimibe.

A Szerelem és halál Candy szemszögéből mutatja be a történteket, a kamera is sokszor közel fókuszál rá, így olyan érzésünk van, mintha be tudnánk pillantani a nő fejébe. A közeli kameraállások egyébként maga a gyilkosság bemutatásakor is hatásosak; gyomorforgató nézni, ahogy a két, egykori barátnő egymásnak esik. (az epizód rendezője, Lesli Linka Glatter szerint az egyik legnehezebb munkája volt a jelenet rendezése). Candy meggyőzi magát egy fajta igazságról, és végig kitart mellette. A Szerelem és halál készítői tudatosan az ő elbeszélése szerint mutatták be az eseményeket, ám törekedtek az objektivitásra is. A bírósági tárgyalásokat végig nézve nem lehetünk teljesen biztosak abban, mi is történhetett 1980. június 13-án. Két ember közül egy halott, a másik pedig tudja mi történt. Vagy tudni véli azt.

A sorozat ugyanakkor nem ítélkezik, nem rág a néző szájába semmit. Elmesél egy igaz történetet egyfajta szemszögből. Annak eldöntését, hogy valóban mi történhetett és az esküdtszék döntése helyes volt-e vagy sem, már ránk bízza. Az biztos, hogy akármi történt is, a 41 baltacsapás mindenképpen túlzó és brutális volt.Legyen szó önvédelemről, vagy gyilkosságról, a Szerelem és halál nem szépít: Candy megölt egy embert. Ennek következményeivel élete végig együtt kell élnie.

Kisvárosi arcok

A Szerelem és halál Candy karakterén kívül is tele van izgalmas, összetett karakterekkel. Ott van a tutyimutyi, de kedves Allan, vagy Don Crowder (Tom Pelphrey), Candy későbbi ügyvédje. Crowder -bár elmondása szerint nem büntetőjogász – hihetetlen elszántsággal védi a barátját, és már-már komikumba hajlóan megy neki az ügyet tárgyaló bírónak. Rafinált és kitartó – Candy sokat köszönhetett neki. Betty Gore-ról (Lily Rabe) nem tudunk meg túl sokat: szorongó, depresszióra hajlamos és labilis személyként ábrázolja a történet. Candy teljes ellentéte. Barátságtalan, boldogtalan és korántsem olyan népszerű vagy szép, mint barátnője.

A Szerelem és halál színészgárdája előtt le a kalappal.

Elisabeth Olsen játéka nagyszerű, szinte átváltozik Candyvé. Alakításában igazán megismerhetjük a háziasszonyt, minden erényével és hibájával. Jessie Plemons sem marad el sokkal tőle, bár ő a történet második felére kissé háttérbe húzódik. Candy férje, Pat szerepében Patrick Fugit-t is érdemes megemlíteni. Pattel azt hiszem, mindannyian együtt érzünk a sztori során. Fugit játéka remekül eleveníti meg azt a szívfájdalmat és sokkot, ahogy a férjnek az utolsó epizódokban leesik az igazság, majd megtudja, mit is tett a felesége.

Verdikt

A Szerelem és halál egy rendkívül igényesen, alaposan felépített sorozat. Igyekszik hű maradni a történtekhez, de – nyilván dramatizálás szempontjából – Candy Montgomery lelki világát is igyekszik feltérképezni a saját értelmezése szerint. Feszült, az emberi lélek legmélyét bemutató, emlékezetes true crime sorozat.

10 /10 kattant raptor

Szerelem és halál

Love and Death

true crime minisorozat
7 epizód
Premier: 2023. április 27.
Csatorna: HBO Max

editor
Eleinte könyvekről írtam a magam szórakoztatására, a sorozatkritikák később jöttek. Szeretek elmerülni a könyvek, filmek és sorozatok világában, egy jó történeten napokkal később is szoktam merengeni. Mindenevő vagyok, de a sci-fi és fantasy varázsol el igazán.