HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hírek

A Te fiókodban lapul az év sci-fi vagy fantasynovellája? Van egy pályázat, amire beküldheted

A GABO kiadó idén is meghirdeti Az év science fiction és fantasynovellái pályázatát.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az év magyar science fiction és fantasynovellái antológiasorozat 2018-ban indult, abból a tapasztalatból kiindulva, hogy a fantasztikus kispróza népszerűsége az olvasók körében is megnőtt, és hogy nem lehetséges egészséges és írói fejlődésre teret adó fantasztikus irodalmi élet gazdag és több platformon zajló novellakiadás nélkül. Ehhez a GABO az antológiasorozatával maga is hozzájárult: a kezdetek óta 82 novella jelent meg köteteiben 48 ismert és új szerzőtől. A kötetek a Márai-program segítségével határon túli könyvtárakba is eljutottak, valamint a megújult Zsoldos Péter-díj jelöltjei és nyertesei  között számos 2019-ben, 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben antológiáinkban megjelent novella megtalálható. Idén pedig több, antológiáinkban novellával szereplő szerző regénye is megjelenik a GABO kiadónál.

A GABO SFF idei novellapályázatára szintén fantasy, science fiction, horror és weird novellákat várnak. A kiadó szerkesztői által legjobbnak ítélt művek 2023 őszén fognak megjelenni.

A pályamunkákat az info@gabo.hu címre várja a kiadó.

A kiadói kollega, aki nem vesz részt az értékelésben, nyilvántartást vezet a pályázók adatairól, és a novellákat anonimizálva küldi tovább az elbírálást végző szerkesztőknek. Eredményhirdetés 2023 augusztusában várható. Amennyiben a pályázat elbírálásakor a szerkesztők nem találnak elég novellát, hogy megtöltsenek egy kötetet, utólag pályázaton kívül íródott műveket is beleválogatnak az antológiába.

HIRDETÉS

Ami pedig a pályázati kritériumokat illeti, azok évek óta változatlanok, de érdemes felkeresni a 2018-as pályázat utáni kiadói blogbejegyzést:

Mi nem divatnovellákat keresünk, nem kell igazodni trendekhez, nem érdekel minket a jól ismert régi. Olyan fantasztikus novellákat szeretnénk látni, amelyeket nem tudna más megírni, csak az adott szerző, az ő saját, egyéni látásmódjával és érzékenységével, amelyek épp emiatt újak és különlegesek.

Határidő: 2023. június 12. éjfél

Terjedelmi korlát: 10 000 – 40 000 leütés

Honorárium: megjelenés esetén bruttó 35 000 Ft

Megjelenés: 2023 ősz

Formai követelmények: A novellákat RTF vagy DOC formátumban várjuk, a  fájl neve tartalmazza a szerző nevét és a novella címét. A fájlban szintén fel kell tüntetni a szerző nevét és elérhetőségét. A szöveg legyen sorkizárt, a sortávolság szimpla vagy másfeles, kiemelésre bold vagy kurzív használható, hacsak a novella nem tartalmaz rendhagyó formai megoldásokat.

Beküldés: elektronikusan az info@gabo.hu címre, az e-mail tárgymezőjébe kerüljön bele a “pályázat” szó, pl. Tárgy: PÁLYÁZAT: Gipsz Jakab: Novella címe. A kísérőlevélben a könnyebb adminisztráció érdekében szerepeljen a pályázó neve, emailcíme és a novella címe.

Tematikai megkötés: science fiction, fantasy, horror, weird

Kikötések: Magyar nyelven sem nyomtatott, sem online formában nem publikált, eredeti, fennálló franchise-hoz nem köthető műveket várunk, amelyekkel máshol sem találkozhattunk korábban (tehát nem kaptuk meg korábban kéziratként, pályázaton kívül). Egy szerző egy pályaművet küldhet be.

Friss, eredeti, tartalmas novellákat várnak. Ugyan bármilyen témát szívesen látnak a szerkesztők a fantasztikum területén belül, van néhány történettípus és -elem, amelyiknél már nehéz újat mondani. Javasolják, hogy a pályázók olvassák el a 2018-as kiírás tartalmi megkötéseit, és a novellapályázat tanulságait 2018-ban valamint 2019-ben.

Forrás: GABO kiadó

A korábbi novellás kötetekről a Roboraptoron is olvashatsz: