Hirdetés

Mi a jó stratégia továbbtanuláshoz?

Erre nem tudunk egy mindenki számára jó receptet adni, hiszen mindenkinek más és más stratégia fog beválni. Van, aki már gyerekkora óta tudja, hogy milyen szakmát, hivatást szeretne, és eszerint készül, kiválasztja a pályához legjobban kapcsolódó szakközépiskolát, vagy gimnáziumot, később pedig tudatosan választ felsőoktatási intézményt. Van, aki az érettségi napján sem tudja, hogy mit hozhat a másnap, kihagy egy vagy pár évet, mire újra iskolapadba ülne. Olyan is van, aki tíz-húsz évet eltölt a szakmájában, mindent beleadva, sikert sikerre halmozva, majd jön egy pont, amikor ezt az egészet feladja és karrierváltásba kezd. Ebből is láthatjuk, hogy a pályaválasztás nem könnyű és olykor igencsak rögös az út, de akkor mit tehetünk azért, hogy egy tudatos döntést hozzunk?

Három lépéses pályaválasztási stratégia

Ismerd meg önmagad

Az első lépés nem csupán a pályaválasztáshoz, hanem az egész élethez, iskolai, munkahelyi és magánéleti kapcsolataidhoz is nagy segítségedre lehet. Ez a lépés nem más, mint az önismeret. Fontos, hogy tisztában legyél az értékeiddel, erősségeiddel és gyengeségeiddel, valamint azzal, hogy mi tesz boldoggá. Mi az a tevékenység, amitől flow-ba kerülsz és észre sem veszed, hogy eltelt közben három-négy óra vagy akár egy egész nap is. Az önismeret kéz a kézben jár az önfejlesztéssel, ami egy élethosszig tartó folyamat. Használd bátran az erősségeidet és a felismert gyengeségeiden pedig dolgozz. Egy tudatosan választott tanfolyami képzés elvégzése sokat lendíthet a lehetőségeiden.

Térképezd fel a munkaerőpiacot

Ha kigondoltad, hogy milyen tevékenység vagy tevékenységek töltenek fel, mi az, amivel szívesen töltesz időt, akkor nézd meg, hogy melyik hivatás vagy szakma áll ehhez a legközelebb. Ahogy ez megvan, máris elérkeztél a következő lépéshez: pályaismeret. Ismerd meg az általad kiválasztott szakmákat, tájékozódj arról, hogy szakmabeli embereknek hogy telik egy napjuk, milyen nehézségekkel kell szembenézniük. Beszélgess egy ismerőssel, aki azon a területen, vagy hasonló területen dolgozik. Ha nem ismersz senkit, akkor se csüggedj, mert évente megrendezésre kerülnek továbbtanulással kapcsolatos kiállítások, ahol szinte minden magyarországi egyetem és felnőttképzéssel foglalkozó intézmény képviselteti magát, valamint pár nemzetközi egyetem tanárai, diákjai is ellátogatnak, hogy a jelentkezők betekintést nyerhessenek a mindennapjaikba. Ha nem tudod, hogy az adott szakmához milyen iskola elvégzése lenne a legideálisabb, vagy egy adott pozíció betöltéséhez milyen követelményeknek kell megfelelni, nézz körbe az online állásportálokon, vagy látogass el egy állásbörzére. Ez utóbbi akkor is nagy segítséget nyújthat, ha több olyan tevékenység is van, amivel szívesen foglalkozol és nem kristályosodott még ki, hogy melyik irányba szeretnél elindulni.

Plusz tipp: az állásbörzéken olyan szemmel is nézd át a kitelepülő cégeket, hogy melyik milyen gyakorlati programot kínál, ez később igencsak hasznos lehet.

Legyél tisztában a lehetőségekkel

A harmadik lépéshez akár egy állásbörzén is megkaphatod a kellő választ, de talán az interneten keresgélve még több információra bukkanhatsz: munkaerőpiaci lehetőségek feltérképezése. Nézz utána, hogy az adott területen milyen az átlagos fizetés, milyen előrelépési lehetőségek vannak, mennyire lehet hamar elhelyezkedni az oklevél megszerzése után? Egy olyan szakmáról van szó, amelyben sok a jó szakember, mondhatni telített a piac, vagy pont, hogy hiányszakma, mint napjainkban az programozói munkakörök?

Azt is érdemes körbejárnod, hogy az adott szakmán belül milyen képességekre és készségekre van szükség az előrelépéshez: például szükséges a mesterképzés elvégzése, vagy több nyelvvizsga megszerzése? A nyelvtanulás kérdése akkor is fontos szerepet kap, ha tervezed, hogy külföldön szeretnél letelepedni, vagy akár csak pár évig külföldön szeretnél dolgozni. Ahhoz, hogy ott is a saját szakmádban tudj érvényesülni, beszélned kell az adott nyelvet. Sokan úgy gondolják, hogy majd amikor az adott országba költöztek, ráérnek nyelvet tanulni. Valóban könnyebben és gyorsabban fogod megtanulni a nyelvet, ha már kint élsz, de érdemes ezt a tudást megalapozni előtte. Ha pedig csak az egyetemi felvételire gondolunk, egy-egy nyelvvizsga megléte plusz pontot is jelenthet.

Sikerült felállítani a stratégiát, de mikortól vállalj munkát?

Javasoljuk, hogy ahogy van rá lehetőséged vállalj is munkát. Ha érettségi után nem szeretnél egyetemre menni, vagy nem szeretnél továbbtanulni, akkor a nyári szünetekben szerzett munkatapasztalat már jól fog jönni. Ha úgy döntesz, hogy továbbtanulsz, igyekezz a leendő szakmádban elhelyezkedni, még akkor is, ha eleinte csak gyakornok vagy, aki kávét főz és fénymásol. Bár manapság a gyakornoki programokban normál fizetés jár, előfordulhat, hogy csak olyan helyen sikerül elhelyezkedned, ahol nem tudnak fizetést biztosítani a tapasztalatszerzéshez és esetleg plusz munkahelyet kell találnod, ahol meg tudod keresni a havi kiadásaidat fedező összeget. Ráadásul vannak tanfolyamok, amelyeket munka mellett is elvégezhetsz.

Számos diákmunka közvetítő létezik, ahol egyéb gyakorlati tudást nem igénylő (például árufeltöltő, eladó, recepciós) munkakörök várnak betöltésre. Ha pedig kipróbálnád, milyen elindítani egy vállalkozást, akkor szabadúszóként különböző platformokon (például fiverr) vállalhatsz egyéb olyan tevékenységeket, amely mások számára nagy segítség lehet, mert nem értenek hozzá, vagy nincs idejük elvégezni az adott feladatot és inkább kiszerveznék. Ezeket rugalmasan, bármikor meg tudod csinálni, nem vagy se helyhez, se időhöz (csak a határidőhöz) kötve.

Eltelt megint egy hét? Mi történt itt? Ne is gondolkodj, összeszedtük neked a legfontosabb cikkeket, híreket!