Hirdetés

Love, Death & Robots 2. évad: Robotporszívó az ember ellen

Egyelőre csak a filmekben jelenik meg izgalmas történetek formájában az, amikor egy intelligens eszköz a teremtője (gazdája, ura, parancsolója) ellen fordul. De a robotok már a spájzban vannak. Sőt, a nappalinkban. Most még csak takarítanak…

Szóval takarítanak. Nézzük meg, hogy a Love, Death & Robots 2. évadában a “Vacuubot vs Human” című animációs filmben szereplő események mennyire közeliek vagy éppen távoliak a saját mindennapi életünkben. Vegyük alapul napjaink egyik okos robotporszívóját. Legyen ez pl. egy Xiaomi robotporszívó. Egy Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro készülék. A Xiaomi masinái közismerten okosak. (Természetesen az animációs filmben nem Xiaomi robotporszívó szerepel, hanem egy ismeretlen modell.)

Fizikai képességek összehasonlítása

Nézzük, mit csinál a filmben a takarító robot:

  • lézerrel letapogatja a környezetét: abszolút mai funkció. A Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro rendkívül precíz lézeres Lidar navigációval tájékozódik. Lényegesen pontosabban ismeri a lakásunk alaprajzát, mint a férjünk,
  • speciális hosszú karja van: ilyen robotporszívó nem létezik. Ez a kar a gyakorlatban roppant előnytelen lenne. Ugyan ügyesen képes lenne felvenni a földről a banánhéjat, de a zokniszöszök esetében ennek a képességnek nem sok hasznát venné,
  • önállóan, csendesen és tudatosan mozog a lakásban: pont mint egy mai Xiaomi robotporszívó,
  • nem akadályozza meg a mozgásban egy rádobott nagy adag szennyes ruha: gyorsan próbát tettem a saját okosporszívómmal, szerencsére szennyes ruha bőven akadt itthon. A falatnyi fehérneműk labirintusából könnyűszerrel kikeveredett, de a frottír köntösöm végzetes csapda volt számára,
  • elektromos sokkolóval rendelkezik: ismeretlen képesség a mai porszívók esetében. Utóbbiak csak a vételárukkal képesek sokkolni,
  • fegyverrel megsemmisíthető: na megint egy közös tulajdonság. A mai robotporszívók sem állják a duplacsövű vadászfegyvereket.

Mentális képességek összehasonlítása

Minden fejben dől el. Természetesen az is, hogy a robotporszívónk a megszáradt kávéfoltokkkal vagy velünk veszi fel a harcot. Elképzelhető-e az, hogy kedvenc robotporszívónk ellenünk fordul? Azt gondolom, hogy egyelőre nem. A mai készülékek erősen korlátozott intelligenciával rendelkeznek, nem képesek sem fejlődésre, sem öntanulásra ill. előzetesen nem ismert tevékenységek végrehajtására.

De természetesen látjuk, hogy napjaink más okos eszközeinek a “fejében”, pontosabban áramköreiben már megjelennek érdekes asszociációk.

A Microsoft Bing keresőjének MI alapú chatbotja néhány héttel ezelőtt képes volt azzal megfenyegetni egy felhasználót, hogy megzsarolja és tönkreteszi őt.

Fejlődhet-e a jelenlegi robotporszívónk, azaz képes lehet-e idővel veszélyessé válni számunkra? Erre már árnyaltabb a válaszom. Nézzük, mi kell a fejlődéshez:

  • az információ befogadásának képessége: képesnek kell lennie az összetett észlelésre. A jelenlegi robotok is rendelkeznek WiFi kapcsolattal, azaz fizikailag képesek kapcsolódni a világhálóhoz. A robotporszívó akár többféle input információ fogadására is képes: szöveges, hang ill. képi. Tulajdonképpen a másfél éves gyermek is ilyen módon szerzi be a környezetéből az információkat,
  • az információ feldolgozásának képessége: a jelenleg ismert leggyakoribb ill. legfejlettebb mesterséges intelligencia eszközök az un. nyelvi modellt használják. (Ilyen nyelvi modellen alapul például a már lassan a csapból is folyó ChatGPT is.). Képes a robotporszívónk a nyelvi modell alkalmazására? Egyértelműen nem. Képes lehet ezt megtanulni egy automatikus firmware frissítést követően? Szerintem igen.

Azok a bizonyos fékek és ellensúlyok

A mindennapi életünk más területéről már tudjuk, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere nem mindenható. Aki abban bízik, hogy majd a humán programozók beépítik azokat a biztonsági korlátozásokat, amelyek megakadályozzák a robotporszívó pálfordulását, azt sajnos nem tudom megnyugtatni. Jelen sorok írója csak egy átlagos képességű C# programozó, de annyit megtanult, hogy a hibátlan programkód még nem született meg ill. nem is fog megszületni emberi kéz által.

Szóval 5-10 év múlva a legkevésbé sem bízhatunk abban, hogy az előrelátó programozói gondolkodás fogja korlátozni a Xiaomi robotporszívónkat abban, hogy körbekergessen bennünket a lakásban.

Végkövetkeztetés

Eredetileg a konklúzió szót akartam használni, de a “vég” kezdetű kifejezés sokkal baljósabban cseng. Természetesen nem tudok adni Neked végkövetkeztetést, de még csak következtetést sem. Az látszik, hogy a mesterséges intelligencia fogalmát, de még inkább a megvalósítását teljesen leuralták a nagy technológiai konglomerátumok. Biztosan találkoztál már azzal a városi legendával, amely azt mondja, hogy kutya és gazdája az évek során egyre jobban hasonlít egymásra. Pontosan így járunk a techvállalatok által létrehozott MI-vel is. Ezek a vállalatok megosztóak, profitcentrikusak és kizsákmányolók. Félek, hogy a termékeik is idővel pontosan ilyenek lesznek.

Eltelt megint egy hét? Mi történt itt? Ne is gondolkodj, összeszedtük neked a legfontosabb cikkeket, híreket!