HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

A kikukázott Mr. Bean-epizód esete a Netflixszel – A férfi a méh ellen bébikritika

Rowan Atkinson tulajdonképpen legikonikusabb karaktere, Mr. Bean szerepében tért vissza a netflixes kisképernyőkre, ám A férfi a méh ellenbe nem sok minőségi nevettetés fért. Bébikritika. 

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A nosztalgia és a reciklálás korát éljük: hol több, hol kevesebb sikerrel, de sorra térnek vissza legendás karakterek a mozikba (Pókember: Nincs hazaút, Top Gun: Maverick) és a streamingre (Obi-Wan Kenobi) egyaránt. Ezért aztán igazán nem csoda, hogy a nagy brit nevettető, Rowan Atkinson (Fekete Vipera, Dilizsaruk, Johnny English) is hamarosan újra egyik leghíresebb karaktere, Mr. Bean bőrébe bújik. Ám még előtte melegítésként a Netflix közremüködésével elkészítette A férfi a méh ellent, amelynek csetlő botló főszereplője nagyon hajaz a legendás komikus alakra, de ő meg is szólal, és családi-érzelmi szálat is kapott. Hiába azonban, mert a sorozat csupán gyenge utánérzésként fog megmaradni a néző emlékezetében – már ha egyáltalán megmarad.

A sztori szerint Trevor Bingley (őt játssza Atkinson) házfelügyelő-gondnok első igazi melójára érkezik egy hipermodern, mindenféle drága műkinccsel telepakolt házba. Ám miután a tulajdonosok lelépnek, egy méh jut be az otthonba. Onnantól kezdve pedig azt nézhetjük, hogyan próbálja Trevor előbb kitessékelni, majd elpusztítani a zavaró állatot.

HIRDETÉS

A férfi a méh ellennek roppant érdekfeszítő a hatásmechanizmusa: előre elmondja, mi lesz a poén, és – spoiler – tényleg az lesz!

A készítők szépen előre megmutatják, mit fog tönkretenni Trevor a méh utáni hajszában, és valóban azok a tárgyak mennek gallyra. Semmi meglepetést nem kínál a sorozat, ráadásul amit tesz, azt is elég fantáziátlanul tárja elénk. Atkinson látszólag élvezte, hogy újra bohóckodhatott, de hol van az okoskonyhás szerencsétlenkedése mondjuk attól a kreatív őrülettől, amikor Bean kitalálta, hogyan vigye haza a frissen vásárolt foteljét? Néhány poén persze így is betalál, mint például a rikácsoló ázsiai tulaj hangjának utánzásával kiiktatott biztonsági zár (rejtély, hogy a híresen polkorrekt Netflixnél hogyan maradhatott bent ez a gag), de ez édeskevés, ráadásul meglehetősen hevenyészett és közhelyes a Trevornak rokonszenvet kölcsönözni hivatott családi szál is.

A férfi a méh ellenben egyetlen dolgot sikerült eltalálni: a játékidő felosztását. 90 perc egyben azért elég erős lenne belőle, a Netflix azonban tízperces inzertekre szedte a játékidőt, amivel egy ebéd vagy egy gyors uzsonna mellé még talán pont okés időtöltés kreált. Aki azonban a fizikai humor felrázását várja tőle, eléggé hoppon marad. Mivel is poénkodott anno a sorozatok készítéséről is szóló Sikersorozat? „Nem kell, hogy vicces legyen, elég ha rövid.” Na igen.

5 /10 méhraptor

A férfi a méh ellen

Man vs Bee

vígjáték
9 epizód
1 évad
Premier: 2022. június 24.
Csatorna: Netflix

editor
Régóta írok mindenféle geekségről, de főleg horrorfilmekről és képregényekről. Emellett a Raptor vizuális megjelenéséért is sokat teszek (más földtörténeti korokban grafikus vagyok), így ha valami menő grafikába botlasz az oldalon, azt valószínűleg én követtem el.