Hírek

Meghalt Böszörményi Gyula a Gergő-sorozat és az Ambrózy báró esetei szerzője

Böszörményi Gyula, a Gergő és az álomfogók és az Ambrózy báró esetei sorozatok szerzője 2022. június 29-én hunyt el. A szomorú hírt a családja jelentette be a szerző Facebook oldalán.

2022. június 29-én, 57 évesen hunyt el Böszörményi Gyula. A szomorú hírt családja közölte a szerző olvasóival az Ambrózy báró esetei Facebook oldalon. A család kér mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a gyászukat – továbbította kérésüket Böszörményit gondozó Könyvmolyképző Kiadó is.

Böszörményi Gyula számos ifjúsági, sci-fi és fantasy regényt ír, amelyekben mitológiai és népmesei elemeket használt fel.

A szerző kétéves kora óta izomsorvadásos betegséggel küzdött, amely következtében súlyos mozgássérült lett. Gyerekkorát egészségügyi gyermekotthonban töltötte. Megpróbáltatásairól többek között a 24.hu-nak mesélt.

Írói tehetsége hamar megmutatkozott, tizenéves kora óta írt történeteket. 80-as évektől cikkei, glosszái és novellái jelentek meg többek között az Élet és Iordalom, Emberhalász, Debreceni Napló, Magyar Ifjúság, Ifjúsági Magazin lapjain. Müller Péter Sziámi ösztönzésére kezdett el gyerekeknek is írni. A motiválásból pedig olyan történetek születtek, mint a Gergő és az álomfogók, a Zsófi és az elnévtelenedett falu, a 9….8….7 sorozat, vagy az Árnyvadászok.

Országosan ismert 2022-ben lett a Gergő és az álomfogók című meseregényével, amely 2003-ban az év sikerkönyve lett.

Az álomvilágba kalandozó kisfiúról szóló történetet az irodalmi szakmai is kiemelt figyelemmel kísíérte: a Gergő-regények 2003-ban elnyerték az Év Gyermekkönyve díjt és a Körtemuzsika-díjat, 2007-ben pedig József Attila-díjjal tüntették ki Böszörményit.

Az utóbbi időkben a millenniumi Budapesten (1896) játszódó ifjúsági krimije jelent meg nagy sikerrel. Az Ambrózy báró esetei jelenleg 7 kötetet számlál, a Könyvmolyképző Kiadó előjegyzési listája szerint a 8. kötet, A hullaházi skandalum előkészületben van.