Hírek

A Külön falka lett a legjobb film, Kulka János pedig a legjobb férfi főszereplő a Magyar Mozgókép Fesztiválon

A Külön falka kapta a legjobb játékfilmnek és a legjobb elsőfilmnek járó díjat is, az Ida regénye pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést a veszprémi Petőfi Színházban tartott vasárnap esti gálán, mely a Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepi záróeseménye volt. A legjobb rendező Enyedi Ildikó lett, míg a legjobb elsőfilmesnek járó díjat Kis Hajninak ítélte titkos szavazással a Magyar Filmakadémia tagsága. A legjobb női főszereplőnek járó díjat Hámori Gabriella vehette át, míg a legjobb férfi főszereplő díját Kulka János vihette haza. Összesen 20 kategóriában osztottak ki Magyar Mozgókép Díjakat. A közönség Nagykarácsony című filmet találta a legjobbnak.

Vasárnap este a veszprémi Petőfi Színházban ünnepélyes keretek között összesen 20 kategóriában adták át a Magyar Mozgókép Díjakat. A Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással döntött a díjak odaítéléséről. A legjobb nagyjátékfilm kategóriát Kis Hajni filmje, a Külön falka nyerte.

Családegyesíteni itthon is csak giccs nélkül érdemes – Külön falka

A legjobb rendező díját A feleségem története című alkotásért Enyedi Ildikónak ítélték. A legjobb elsőfilmesnek járó díjat Kis Hajni vihette haza a Külön falka megrendezéséért (lásd fent). A legjobb női főszereplő kategória nyertese Hámori Gabriella lett a Legjobb tudomásom szerint című drámában nyújtott alakításáért, A játszma Évájának megformálásért pedig a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést is ő kapta. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Kulka János (A játszma) bizonyult a legjobbnak.

Kulka János

 

Az operatőrök közül Rév Marcellnek ítélték a díjat A feleségem története fényképezéséért, a legjobb forgatókönyv díját pedig Szántó Fanni és Kis Hajni vihették haza a Külön falkáért.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Goda Krisztina vihette haza az Ida regénye című alkotásért. A legjobb egészestés dokumentumfilm kategóriában az Egy mindenkiért (rendező: Muhi András Pires) című alkotást méltatta az akadémia tagsága. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül a Jankovicsok (rendező: Szabó Szonja) bizonyult a legjobbnak. A legjobb kisjátékfilm kategória győztese az Elfelejtett nemzedék (Aracsi Norbert), míg a legjobb animációs film kategóriát Glaser Kati Legendás család című filmje nyerte. A legjobb tévésorozat kategóriában a Shakespeare/37 – Montague és Capulet (rendező: Magács László) lett a győztes.

A legtöbb díjat – legjobb rendező, legjobb operatőr, legjobb vágó, legjobb jelmez, legjobb maszk – Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása kapta. A közönség Tiszeker Dániel Nagykarácsony című filmjét találta a legjobbnak. A jelöltek teljes listája alant olvasható.

Idén június 9-12. között rendezték meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol a legfrissebb magyar filmeket láthatta a közönség. A Magyar Mozgókép Fesztivál a magyar film ünnepe a csodálatos Veszprém-Balaton régióban, különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek. A legújabb magyar alkotások premierjével, izgalmas sztárokkal, felejthetetlen moziélménnyekkel várták az érdeklődőket az elmúlt négy napban Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a mozikban és szabadtéri vetítéseken a hűs, balatoni estében.

A Magyar Mozgókép Díjakat ezúttal adták át másodszor, a díjat Kelemen Zénó, Munkácsy-díjas szobrászművész tervezte.

Díjazottak listája:

Legjobb játékfilm
Külön falka (rendező: Kis Hajni, producer: Berkes Júlia, Zachar Balázs)

Legjobb tévéfilm
Ida regénye (rendező: Goda Krisztina, producer: Lajos Tamás)

Legjobb egészestés dokumentumfilm
Egy mindenkiért (rendező: Muhi András Pires, producer: Muhi András Pires, Horváth-Szabó Ágnes, Mesterházy Ernő)

Legjobb rövid dokumentumfilm
Jankovicsok (rendező: Szabó Szonja, producer: Csortos Szabó Sándor)

Legjobb kisjátékfilm
Elfelejtett nemzedék (Rendező: Aracsi Norbert, Producer: Gundy Kristóf, Verebélyi Gábor)

Legjobb animációs film
Legendás család (rendező: Glaser Kati, producer: Mikulás Ferenc)

Legjobb elsőfilmes rendező
Kis Hajni (Külön falka)

Legjobb tévésorozat
Shakespeare/37 – Montague és Capulet (rendező: Magács László, producer: Csutak Tamás, Herner Dániel, Magács László)

EGYEDI ALKOTÓI KATEGÓRIÁK

Legjobb rendező
Enyedi Ildikó (A feleségem története)

Legjobb női főszereplő
Hámori Gabriella (Legjobb tudomásom szerint)

Legjobb férfi főszereplő
Kulka János (A játszma)

Legjobb operatőr
Rév Marcell (A feleségem története)

Legjobb forgatókönyvíró
Szántó Fanni–Kis Hajni (Külön falka)

Legjobb hangmérnök/hangmester
Balázs Gábor (A játszma)

Legjobb zeneszerző
Szirtes Edina „Mókus” (Korai menyegző)

Legjobb vágó
Szalai Károly H. S. E. (A feleségem története)

Legjobb díszlettervező
Valcz Gábor (El a kezekkel a papámtól!)

Legjobb jelmez
Flesch Andrea (A feleségem története)

Legjobb maszk
Kreuzer Barbara (A feleségem története)

Legjobb mellékszereplő
Hámori Gabriella (A játszma)

Közönségdíj

Nagykarácsony (rendező: Tiszeker Dániel, Producer: Lévai Balázs, Osváth Gábor)

Forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál

Már követed a Roboraptort, de mégis lemaradsz a legfrissebb kritikákról, hírekről? A Roboraptor hírlevél segít ebben! Hetente a postafiókodba küldi cikkeinket, hogy Te döntsd el, mit akarsz olvasni, ne a gépek.

×