HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

Ezekkel a képregényekkel vigasztalódj, ha már ledaráltad a Stranger Things 4. évadát

A különböző franchise-t boostoló, kiegészítő vagy bővítő képregények nem idegen terep az amerikai Dark Horse Comics számára. A Star Wars, a Terminátor, az Alien vagy a Buffy után sok-sok év gyakorlattal és Netflix-hype-al fogtak neki a Stranger Things univerzumépítésnek. A sorozat 4. évadát ünnepelve összeszedtünk néhány, olvasásra érdemes vagy csak érdekes képregényt a kiadó kínálatából.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Jody Houser: A ​túloldalon (Stranger Things 1.)

A Dark Horse és a Netflix közös megállapodásának köszönhetően a Stranger Things sorozatot nem csupán a képernyőn, hanem képregény formájában is élvezhetjük. Az első kötet középpontjában Will Byers áll, aki egy misztikus, horrorszerű világból, a Tótágasból igyekszik kiutat találni. A kötet hangulata grafikailag és színeiben is jól elkapta a televíziós sorozat borzongató hangulatát. A túloldalon a képi világ mellett abban a legerősebb, hogy Will személyiségére épít, kiforrottabban ábrázolja a jellemét, nem húzza el az időt annyira, mint a sorozatban. Mivel a cselekmény nem lett átütő erejű, ezért fontos, hogy a karakter központúsága és a különleges hangulata miatt megáll a lábán az első kötet. 

A túloldalonról szóló képregénykritikát itt olvashatjátok: 

Képregényből derül ki, mit csinált Will Byers a Tótágasban

HIRDETÉS

Jody Houser és Edgar Salazar: Hat (Stranger Things 2.)

A képregénysorozat második része teljesen eltér az első kötetben látható stílustól. Mivel a hetvenes években játszódik, így a várt misztikus, horror vonulat elmarad, a helyét pedig a tökéletes retro életérzés járja át. A történet főszereplője Francine, aki a hatos számú kísérleti alany a hawkinsi bázison. A történet nagyrésze itt is játszódik, mindamellett, hogy Dr. Brenner kísérletezéseibe is betekintést nyer az olvasó. Nem titok ugyanis, hogy ezeknek a különleges képességgel bíró alanyoknak nagy szerepük lehet az éppen akkor zajló hidegháború megnyerésében. A lány sorsa tökéletesen illeszkedik a sorozatból megismert Tizenegy előéletéhez, emiatt inkább egyfajta spin-off részként tudunk tekinteni erre a kötetre. Hogy mennyivel tud többet adni ez a korszak a Stranger Things világához, arról itt írtunk kritikát: 

Fanfiction pipa, világépítés kuka – Stranger Things – Hat képregénykritika

Jody Houser, Ryan Kelly: Tűzben égve  (Stranger Things 3)

A sorozat legfrissebb része, a Hat szereplőivel dolgozik tovább, azonban a második kötet eseményeihez képest évekkel később. Dr. Berenner laboratóriuma immár bezárt. A sztori ezúttal Marcy és Rick kalandját mutatja be, akik Marcy halottnak hitt ikertestvére Kilenc felkutatásába kezdenek. . Azzal viszont egyikük sincs tisztában, hogy milyen titkokkal kell szembenézniük.?  Amint egyre közelebb kerülnek Kilenchez, úgy egyre több elborzasztó tényre is fény derül Dr. Brenner kísérleteivel kapcsolatban. A kérdés már csak az, hogy az alkotók mennyire tudják jól átadni az olvasó számára? Stílusában valószínűleg nem változik a képregény, hozza a Hat megszokott retró érzését, reméljük, hogy ezt a feszültséget keltő jeleneteknél kamatoztatni is tudják. De vajon ez a rész képes lesz hozzáadni valami újdonságot a sorozathoz? A képregénygyűjtemény a Dark Horse Comics, Stranger Things: Into The Fire c. sorozatának mind a 4 számát tartalmazza.

Jody Houser és Edgar Salazar: Science Camp (Stranger Things 4.)

Hihetetlen, de Dustin becsajozott a nyári táborban! A 3. évadban nem sokan hitték el neki, tényleg van barátnője, hát majd a Science Camp elolvasása után. Az előző kötetekhez hasonlóan ez a képregény is egy el nem mesélt epizóddal egészíti ki a fő cselekményt, ahol azért nemcsak Dustin barátnője a lényeg. A fiú otthoni barátai nélkül megy tudományos táborba, ami egyszerre izgalmas és ijesztő – utóbbi minden értelemben. Hiába tudományos a tábor, a szekálók itt is megtalálják a maguk áldozatát. Dustin félelmei ellenére – mi lesz az otthoni barátai nélkül – magára talál, erőt talál otthoni emlékeiben, ami talán a történet legpozitívabb vonása. Továbbá Dustin tényleg egy pozitív, példamutató sráccá válik (a táborban is felnéznek rá), akire az olvasók is bármikor gondolhatnak, ha nehéz helyzetbe keverednek. Ám a táborlakókat zaklató sötét lények nagyobb problémát jelentenek. Szerencsére gyakorlott természetfeletti szakértő tudja, hogyan kell kezelni az ilyen szitukat. Ebből egy klasszikus, nem sok, de néhány mókás fordulattal machináló Stranger Things-kaland keveredik – és persze a „Hogyan csajozott be Dustin?” kérdés is megválaszolódik.

Greg Pak: Stranger ​Things: Zombie Boys

Ne tévesszen meg senkit a zombisított Stranger Things a borítón, a Zombie Boys ugyanis nem az ST alternatív zombi változata (pedig az is menő lenne). Sokkal inkább egy a sorozat szellemiségéhez közel álló, és a legfontosabb momentumokra reflektáló kis füzetke. A széria idővonala szerint Will visszatérése után járunk, aki még bőven poszttraumás időszakát tölti a Tótágas után. Audiovizuális klubukhoz újonnan csatlakozó Spielberg-wannabe, Joey Kim pont jókor toppan be. Horrorfilmet szeretne forgatni Will viszontagságairól, amit mindenki nagyon akar – kivéve Willt. Az élőholtak hajnala szellemiségében készülő amatőrfilm körüli nyüzsgés egy fontos megközelítést, már-már zsánersimogató álláspontot bont ki: traumáink legyőzéséhez a horror az egyik legjobban járható út. Greg Park ezt az üzenetet a színészet, az operatőri munka és a képregény rajzolás egy-egy felvillanásával tisztán és érthetően adja át. Miközben az ST jól ismert karaktereitől sem tér el: mindenkiből megvillantja a jól ismert vonásokat és gegeket. Például Lucas – a Szellemirtók beöltözéshez hasonlóan – itt is kikéri a feketék popkulturális sztereotípiáit, Will anyja mindenben aggódnivalót lát, Dustin pedig csak önmagát adja, amikor azonnal ráfanol a zombifilm ötletre.

Greg Pak: Stranger ​Things: The Bully

Miért lenne érdekes egy iskolai bully bármelyik sorozatból is? Mert otthon őt is bullyingolja valaki! Ilyen felállásból indul Dustinék ügyeletes szekálója, Troy sztorija a The Bullyban. Azonban ennél sokkal összetettebb családi hátteret cipel a hátán. Történetébe a Tizenegy utáni összecsapásakor kapcsolódunk be. Troy rémálmokat lát a telekinetikus képességű lány miatt, amiért apja puhánynak tartja, anyja pedig próbálja csillapítani. A képregényben Troy és haverja megkapják a nekik járó ST szörnyüldözést, amikor Tizenegy után szaglásznak, de nem emiatt érdemes időt szánni a képregényre. Hanem Troy az apjával való ellentmondásos kapcsolata miatt. Mély pszichológiázást nem kell várni 70 oldalon, de a hol baráti apa-fia beszélgetések, hol pedig verbális bántalmazásba hajló társalgások a fiú világnézetét is meg-megborítják, ám mégis ezen az úton talál rá a maga megbocsátási és feloldási stratégiájára.

Címlapkép:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Demencze Ilona (@olvasshazaitblog) által megosztott bejegyzés

2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.