HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Amikor a spiclinek szurkolunk – A besúgó sorozatkritika

A besúgó fontos lépés a történelmi feldolgozás felé, emellett összetett karakterdráma és izgalmas szerzői mű. Sorozatkritika az HBO új magyar sorozatáról. Beszéljünk róla a Raptorsimogatóban!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magyarország, 1985. Demeter Geri (Váradi Gergely) az érettségi után álló sakkozó épphogy csak kicsomagolja első zsömléjét a Veszprémből Budapestre tartó vonaton, amikor az Állambiztonság egyik embere máris a felettese elé vezeti. A belügy tartótisztje (Thuróczy Szabolcs) visszautasíthatatlan “ajánlatot” tesz a srácnak: vagy jelent egykori iskolatársáról, Száva Zsoltról (Patkós Márton), aki egyetemistából a rendszer karizmatikus bírálójává kezd előlépni, vagy megvonják öccse csak Nyugatról beszerezhető, létfontosságú gyógyszerét.
Demeter az Államigazgatási Főiskola Ménesi úti kollégiumába érve nem is tétlenkedik, rögtön kérdezősködni kezd az egyébként meglehetősen bizalmatlan és autokratikus Száva felől. Az újdonsült Besúgó egyre fondorlatosabb magánakciókba bonyolódik, hogy közelebb kerüljön megfigyeltjéhez, miközben öccse életét is próbálná megmenteni. A kezdetben ijedt és esetlen főhős gyorsan kénytelen elsajátítani a ráerőltetett játszma szabályait, és válik egyre dörzsöltebbé, tökösebbé benne.

A besúgó

Az Európa Kiadó Mocskos időkjére összevágott korabeli képekből álló montázs által felvezetett epizódok három fő(bb) szereplő körül bonyolódnak. Egyikük Száva, a forradalmár, a másik Demeter, akinek fejlődéstörténete köré fonódik az események vezérfonala, és őket köti össze a Thuróczy alakította belügyes. Egyik karakter sem fekete-fehér, mindannyian áldozatok, agresszorok, sőt olykor még megmentői is másoknak, vagy egymásnak. Az első öt rész alapján, amihez az HBO jóvoltából hozzájutottam a szereposztás telitalálat – néhány színész(nő)t A tanár című sorozatból ismertem fel, akik közül a reakciós-forradalmár Száva barátnője, Kata (Szász Júlia), az ügyeskedő-seftelő káder archetípusát megtestesítő Máté (Varga Ádám), végül az elhivatott KISZ-es, Adél (Hermányi Mariann) kap hangsúlyosabb játékidőt, a többi karakterszál – merthogy akad még pár – talán az elkövetkezőkben kerül kibontásra. Ilyen például a Mácsai Pál játszotta író, aki Fekete Istvánhoz hasonlatosan kénytelen a felnőtt témák kerülésére, amíg a Párt vissza nem fogadja soraiba, vagy az alternatív rockénekes Judit (Szőke Abigél), de a sort még folytathatnám.

HIRDETÉS

A besúgó felnövéstörténet, thriller, humor, és egyúttal történelmi sorozat.

Azoknak, akik kedvelik a számmisztikát talán érdekes lehet, hogy az idén harmincéves Szentgyörgyi Bálint három évadosra tervezett szériával igyekszik elhozni azt a rendszervált(oz)ás-feldolgozást, amire a magyar társadalom harminc éve vár. Az író-rendező gyakorlatilag az utcáról sétált be az első epizód pilotjával az HBO-hoz, a csatorna pedig éppen az Aranyélet követő kreatív vákuumban kereste a következő nagy projektet. Az a többéves felkészülés, amit Szentgyörgyi mögé tett a tervnek, kifizetődött: a csatorna összeeresztette profi csapatát az autodidakta tehetséggel, a végeredmény pedig bőven felfér a csatorna minőségi hazai sorozatainak terebélyesedő listájára (A terápia, Társas játék, Aranyélet mellett). Sőt, mivel ezek mind licenszelt ötletek voltak különösebb mögöttes társadalmi súly nélkül, bizonyos szempontból eddig ez a szolgáltató legnagyobb magyar dobása.

„Modern kori történetünk különböző férfiak – és véletlenül sem nők – nevével fémjelzett korszakok sorozata. Mintha lenne valami a magyar néplélekben, ami azt kívánja, hogy jöjjön valaki, és hívogasson: gyertek utánam, majd én mutatom az utat.”

Csak egy lépéssel, és néhány évvel kell tovább gondolnunk ezt a két részben is elhangzó Száva monológot, hogy átérezzük jelenkori aktualitását, A besúgó mégis úgy mutat rá, illetve mond ki fontos igazságokat, hogy nem válik szájbarágóssá. Ugyanez a mértéktartás vonatkozik a háttérinfók adagolására, valamint a cuki-retró faktor jelenlétére is: könnyű lenne elveszni a (hamis?) nosztalgiában, vagy alárendelni a cselekményt az ismeretterjesztés szándékának. Szerencsére ehelyett olyan, politikán innen és túl átélhető emberi dilemmák kerülnek a középpontba, amelyek megakadályozzák, hogy a néző üveges szemmel meredjen a múltba. Ez nem azt jelenti, hogy a készítők ne figyeltek volna a részletekre, inkább egyfajta autentikus mesevilágot igyekeztek teremteni, amiben az audio- és vizuális kincsvadászok kedvükre vadászhatnak easter egg-ekre, de az élményből kirántódni a többiek sem fognak.

Száva Zsolt

Míg a korhűség külsőségei adottak, a történet maga fiktív. Áthallások valós eseményekkel, vagy személyekkel azért akadnak, mint mondjuk egy, a monori találkozót megidéző gyűlés megszervezése, de ezeket úgy érzem, korai lenne még elemezgetni. A koncepció egyébként sem igényli: Demeter Geri, a besúgó személye ugyanis van annyira árnyalt, hogy a lebukása ellen szurkoljunk. Ennek fontos adaléka, hogy nem szervilis, a hatalom kiszolgálásának perverz öröméből fakadó becstelenség, amit művel, illetve, hogy Száva erősen magában hordozza egy jövőbeli diktatórikus vezető potenciálját – pont azért, ami ellen szót emel.

Mindenféle utalás létező személyekre pusztán a véletlen műve, nyilván, de fájdalmas a sorok közül kiolvasni, hogy a rendszer fontos elemei legfeljebb új címkét kaptak, a régi generációs reflexek még képesek a jelent, jövőt formálni.

Mintegy, az utolsó gondolat folyományaként, A besúgót ifjúsági sorozatnak is szánják. Nem akarok olyan szólamokkal dobálózni, hogy náluk még van remény a tényleges változtatásra, fókuszáljunk inkább a produktumra, amiben javarészt valóban fiatalok játszanak, meg róluk is szól. Az egész mégis sokkal több izgalmas hullámvasútnál, amiben egyéni sorsokért izgulhatunk. Eleanor Roosevelt mondta állítólag, hogy a nagy elmék ötleteket, az átlagosak eseményeket, a szerény képességűek embereket vitatnak meg. A besúgó jelenleg mindhárom szinten működik, ezért talán egy lépést teszünk általa a nyílt beszéd felé.

A besúgó – magyar ifjúsági-történelmi-dramedy sorozat, 1. évad. Epizódok: 8, játékidő epizódonként: 43 perc. Csatorna: HBO, HBO Max. Értékelés: 9/10 társadalmi diskurzusindító, történelemfeltáró Raptor

A besúgó április elsején debütál dupla résszel az HBO Max-on!

Kedves Raptoriánusok! Elindult Facebook csoportunk, a Raptorsimogató!
Várunk téged is, gyere, lépj be! 

2019 óta írok cikkeket, kritikákat, bemutatókat a legváltozatosabb témákban - valahogy mégis főleg a filmeknél kötök ki. Néhány döntős novellapályázatos helyezést, valamint megjelenést követően első saját kötetem, a Tüzek és túlvilágok 2022-ben jelent meg a Helma kiadónál. A világ- és a karakterépítés egyaránt fontos számomra, ezért a saját dolgaimmal csigalassúsággal haladok, viszont közben másokét elemezni rendkívül szeretem, ha találok bennük valami érdekeset. Cserébe önálló szerzőként esetemben is akasztható a hóhér :-)