HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Ez a sorozat lehetne a laposföldhívők bibliája, ha nem pont rajtuk röhögne

A Netflix legújabb, felnőtteknek szóló animációs sorozata stílusában rendkívüli módon emlékeztet a Rick és Mortyra, gondolatiság terén azonban sokkal aktuálisabb témát helyez a középpontba: az összeesküvés-elméleteket, valamint az a mögött meghúzódó háttérhatalom törekvéseit. A Konspirációs korporáció egyszerre mutat görbe tükröt az alusisakos konteóhívőknek, valamint a hedonista milliárdosoknak, azonban ennél tovább nem igazán merészkedik a társadalomkritikával. Ez pedig joggal hagyhat hiányérzetet az erre vágyó nézőkben. Kritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Közösségi médiás böngészéseink során az elmúlt időszakban bizonyára sokan találkozhattunk összeesküvéselmélet-hívő kommentelők megjegyzéseivel a különböző koronavírus-járványról szóló cikkek alatt. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezek az emberek többségbe kerültek volna, inkább csak azt, hogy a platformszolgáltatók nem tudnak érdemben tenni az álhírek terjedése ellen, ahogy a politikai hatalmak sem. Ez, egy ilyen krízisekkel teli időszak során rendkívül veszélyes, ugyanis, ha hagyják elharapózni a szélsőséges véleményeket, egy idő után nem lesz senki, aki megálljt parancsolhatna a hamis információknak. Sőt, a hamis és valós közötti határvonal is szépen lassan elmosódik. A média szerepét is lehet és érdemes is ebben hangsúlyozni, ugyanis azzal, hogy rendszeresen beszámolnak a laposföldhívők vagy épp a vírustagadók megmozdulásairól, a befolyásolható emberek fejében pont ezáltal nyer legitimációt egy-egy ügy. Nem véletlen például az sem, hogy azon országokban, ahol a kormányzat teret enged a járvánnyal kapcsolatos dezinformációnak, kevesebb lesz az oltott és magasabb lesz a halálozás. Ha pedig az álhírek terjedését szolgáló technikákat nézzük, a helyzet bizonyára egyre csak rosszabb lesz.

A dezinformáció megállítása eddig tehát nem jött össze, ennek hatására joggal tehetjük fel a kérdést:, mit lehet tenni ilyenkor? A Netflix legújabb felnőtteknek szóló animációs sorozatát jegyző Alex Hirsch és Shion Takeuchi szerint semmi mást, mint nevetni – legalábbis erre késztet minket a Konspirációs korporáció (Inside job) című sorozat.

HIRDETÉS

A Rejtélyek városkája írói által jegyzett tíz részből álló animációs sorozat egy olyan titkos válallat (Cognito Inc.) működését mutatja be, melynek célja, hogy megpróbálja titokban tartani azt, hogy a konteók, amelyek a köznép körében tejednek, valójában igazak. A sorozat által konstruált világot ugyanis ténylegesen alakváltó gyíkemberek irányítják, az 1969-es Holdra szállás – részben – tényleg hazugság volt, a Föld pedig valójában lapos. És ez még csak néhány azon összeesküvés-elméletek közül, amelyeket a széria felvonultat. Ebben a nem épp hétköznapi cégben tölt be vezető szerepet a tech-géniusz Reagan Ridley (Lizzy Caplan), akinek édesapja, Randy Ridley (Christian Slater) alapítója volt a hatalmassá nőtt vállalatnak, azonban őt idegösszeomlása miatt kiebrudalták onnan.

Reagan feladata a szivárgások megakadályozása, a krízisek kezelése. Ebben egy olyan, teljesen szürreális  csapat van segítségére, melynek tagjai Glenn Dolphman, az ember-delfin hibrid katona; Magic Myc, a Föld belsejéből származó óriásgomba; az ópiátfüggő kémikus, Dr. Andre, a konkurens Illuminatihoz vágyó Gigi és a teljes fogalmatlan, friss diplomás Brett.

A sorozat ennek a szedett-vedett csapatnak a kalandozásait mutatja be, ahogy a feje tetejére állt világban próbálnak meg helytállni a karakterek.

A Konspirációs korporációnak nem kell sok idő, hogy kialakítsa a stílusát: az első egy-két rész során még inkább a világépítés a sorozat célja, ezt követően azonban – a humorból semmit sem faragva – a karakterek múltjáról és jelenbéli jelleméről is sokkal többet tudhatunk meg. A csapat dinamikája is, részről-részre haladva egyre inkább átélhető lesz, az évad végére pedig egy végtelenül elcseszett, mégis szórakoztató, és egymást segítő formáció alakul ki.

Az epizódok során olyan revelációk sem maradnak el, mint hogy Reagan apja, Randy, túlzás nélkül az egész világegyetem legszörnyűbb apukája. Ez olyannyira igaz, hogy amit a Rick és Mortyban Rick Sanchez művel a lányával, biztosan egy „világ legjobb apukája” feliratú bögréért kiáltana Randy tetteihez képest. Nem elég, hogy iszákos, igénytelen, a lánya lakásában él, egomán és egy cseppnyit sem ismeri el lánya hihetetlen munkáját, ráadásul folyamatosan keresztbe tesz neki, és baráti kapcsolataiban is elbizonytalanítja lányát. Reagan kezdetben furcsa karaktere a felismeréseknek köszönhetően az évad végére tökéletes jellemfejlődésen megy keresztül, minden tekintetben ő válik a sorozat főszereplőjévé.

Nem véletlen a Rick és Mortyval való párhuzam. A Konspirációs korporáció ugyanis rendkívül sokat merít Justin Roiland és Dan Harmon sci-fijéből. Az animáció stílusa, a párbeszédek, és sokszor bizony a történet is másolásnak tűnhet – szerencsére azonban képes önálló személyiséget kialakítani. Bizonyára nem véletlen a hasonlóság, ugyanis Alex Hirsch készítő a Rick és Mortyban is szinkronizált, Toby Matthews karakterét szólaltatta meg a második évadban. Viszont a Rick és Morty kozmikus kalandozgatásához képest a Konspirációs korporáció sokkal inkább napjaink égető problémáját, a dezinformációt tárgyalja ki, maró cinizmussal.

Szóba hozza még a milliárdosok és a politika összefonódását, ezen túl azonban nem áll bele igazán a társadalmi kérdések kivesézésébe, ami egy kis hiányérzetet hagy a nézőben. Főleg úgy, hogy a sorozat dedikáltan napjaink világának kíván görbe tükröt mutatni.

Vannak ugyan kiemelkedő epizódjai az évadnak – például amikor egy ’80-as évek beli szimulációba zárt városba jutnak el hőseink -, de minőségileg egyértelműen az évadzáró két rész tekinthető a csúcsnak. Itt ugyanis kiemelkedik a főbb szereplők közötti jellembeli különbség, többet megtudunk Reagan gyermekkoráról és apjával való viszonyáról is. Vizualizációjában kísértetiesen hasonlít az utolsó epizód a Rick és Morty ötödik évadának egyik epizódjára, ahol Madárember emlékeiben kalandozik el a két címszereplő.

Amit még fontos kiemelni a sorozat kapcsán, hogy az intró valami egészen hihetetlen módon zseniálisra sikerült: tökéletesen vezeti be a sorozat világát, kiváló zenei aláfestéssel, és ahogy a sorozat is, úgy az intró is rendkívül szórakoztató húsvéti tojásokat tartogat a nézőknek. Nem mellesleg végre a magyar szinkron is megütötte az eredeti nyelv színvonalát, sőt sokszor kenterbe is veri azt egy-egy jól eltalált szóviccel.

Mindent összevetve tehát aligha lehetne kiemelkedőbb felnőtt animációs sorozatot felsorolni a Netflix kínálatából, de tovább megyek: talán az elmúlt évek sorozatos terméséből sem. Ezért nagyon jó hír, hogy a második évadot már be is rendelték, a megjelenés pedig 2022-ben várható.

9 /10 alusisakos konteóhívő raptor

Konspirációs korporáció (1.évad)

Inside Job

animációs
10 epizód
Premier: 2021. október 22.
Csatorna: Netflix

editor
Kiskorom óta feketeöves Star Wars-fanatikus vagyok, újabban pedig kiábrándult Marvel-rajongó. Élek-halok a háromórás eposzokért, Scorsesetől Nolanig bármi jöhet, mégis a felnőtt animációs sorozatok műfajában érzem magam a leginkább otthonosan.