Sorozat

Állóháborúról, sztálingrádi védekezésről okítanak a Dalí-maszkos bankrablók

Másfél évnyi várakozás után a Netflixen végre elérhetővé vált a Money Heist (eredeti spanyol címén: La Casa de Papel), avagy magyarított címén A nagy pénzrablás ötödik évadának első fele, ami öt epizódot jelent a spanyol bűnügyi sorozat utolsó, mindent lezáró évadából. A világszerte nagy érdeklődést kiváltó történet lezárása igencsak epikusnak ígérkezik, de hogy miként varrnak el ennyi nyitott szálat az alkotók a decemberi fináléra? Nos, ezt tán csak a Jóisten, és földi helytartója, a Professzor tudhatja. Kritika.

A tét óriási, az elvárások az egekben – nagyjából így lehetne jellemezni, milyen hangulat övezte a Netflix sikersorozatát az új évad megjelenése előtt. A negyedik etap végén kedvenc bankrablóink igencsak szorult helyzetbe kerültek a Banco de España kirablása közepette, ahol a jól kigondolt ütemtervet egy nem várt biztonsági ember kis híján hazavágta. Az előző évad épp ezért az ő felkutatására és semlegesítésére tett kétségbeesett lépésekkel volt teli, minek eredményeként búcsúzni kellett az egyik közönségkedvenc karaktertől, Nairobitól. Elvárható lett volna tehát, hogy ezt a szálat elvarrva a sorozat ismét felveszi a tartaléktervek, B-verziók, pótlehetőségek fonalát. Bár aki azt gondolja, hogy a levezető évadban már „csak” az arany kitalicskázását kell megoldania a Professzornak és csapatának, az súlyosan téved.Ugyanis a záró évad első felében már nemcsak a némileg dilettáns rendőrséggel, hanem a katonasággal és annak is legkeményebb elit egységével kell szembenéznie hőseinknek.

Háborús hangulat veszi kezdetét a bankon belül és kívül, olyannyira, hogy az épületen belüli védők saját maguk hasonlítják a helyzetet Sztálingrád ostromához, és nem is tévednek nagyot a visszavert rohamok erejét illetően. Vajon bírni fogják szusszal? Sikerül időben beolvasztani a zsákmányolt aranyat? Milyen kiutat talál a Professzor saját és csapata szorult helyzetéből? Csak néhány kérdés a sok közül, amelyekre nem feltétlen válaszol az első öt epizód, frenetikus végjátékot ígérve így a december 3-án debütáló befejezésre. Soha jobb hangulatfokozást, tisztességesen meg lett ágyazva a befejezéshez. A komor, állóháborúra emlékeztető helyzetet is sikerül ellensúlyozni azzal, hogya megszokott Berlin-flashback-ekben elhelyezett, tulajdonképpeni „rablás a rablásban”-bejátszások próbálják kipótolni a mestertervekhez szokott, és azokat kifejezetten váró közönség igényét.

Míg az eredeti rablás sokadik napján golyózáportól pereg a vakolat, és lassacskán már nincs olyan pontja a banképületnek, ami ne állna romokban, a közönségkedvenc Berlin visszaemlékezései már az első résztől fogva bevezetnek egy új szereplőt a sztoriba, akinek nyilván meglesz a maga helye a Professzor tervében – de egyelőre ez sem derül ki a most képernyőre került öt epizódból.A záró évad sokkal borúsabb, sötétebb és fájdalmasabb, mint a korábbiak. Nagyobb veszteségérzet, kellemetlenebb frusztráció ül a néző vállára, miközben kedvenc karaktereiért aggódik.A Money Heist alkotója, Álex Pina követi az eddigi szokásjogot, és igyekszik bizonytalanságban tartani a nézőt, sőt, saját színészeit is. Ők ugyanis csak két epizóddal előre tudják, milyen sors vár az általuk megformált karakterre, így tényleg senki sincs biztonságban, emlékeztetve minket a Trónok Harca korai évadjaira, különösen a Vörös nász idejére. Bárki, bármikor meghalhat, és ez az az esszencia, ami akár a sorozat egyik titkos összetevőjeként is azonosítható,  természetesen a drámai jelenetek és a feszültségfokozás mesteri kivitelezése mellett.

Bár az új évad elején a szokásosnál is többet ropognak a fegyverek, és nagy erejű robbanások jutnak minden egyes epizódra, a karakterek fejlesztése, egymáshoz való kötődésének feltárása némileg még képes ellenpontozni az elviselhetőség határáig kitolt akciójeleneteket. Viszont elmaradnak a mélyebb párbeszédek, az összekötő jelenetek két felrobbanó gránát között.És még valami hiányzik  eddig az ötödik évadból, de az nagyon: a rablóhangulat, a gondos tervezés fondorlatossága, ami korábban annyira izgalmassá és abbahagyhatatlanná tette a sorozatot.Ez végső soron lehet akár szándékos alkotói húzás is. Hiszen már csak öt epizód, és így vagy úgy, de lezárul a dráma. Búcsúznunk kell a szereplőktől, mielőtt véget ér a kaland, meg kell hát tanulnunk elengedni őket, akár túlélik, akár nem. És még azt sem vehetjük biztosra, hogy egyáltalán lesz bárki is, aki megússza épp bőrrel ezt az egészet.

Money Heist (La Casa de Papel) – spanyol bűnügyi drámasorozat 2021 – 5. évad, 1-5 rész – Játékidő epizódonként kb. 50 perc – Csatorna: Netflix. Értékelés: 8,5/10 rablóraptor

Szerző

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image