HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

A srác a Pókember maszk mögött – a Tom Holland portré

Tom Holland a legtöbbeknek a Marvel Filmes Univerzum Pókemberként lehet ismerős, az elmúlt években azonban egyre nagyobb filmekben kapott szerepet. A brit színész még csak 24 éves, de már most az egyik legfelkapottabb fiatal tehetség a világon, aki a szakmai legnagyobbjaival dolgozhat együtt. A március 12-én bemutatkozó, a Russo-testvérek által készített Cherry című film kapcsán végigjártuk Holland eddigi életútját.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Fiatalkori évek

Thomas Stanley Holland London egyik délnyugati kerületében született, 1996 június 1-én egy fotós anya és egy író-humorista apa elsőszülött gyermekeként. Apai nagyszülei Man szigetéről és Írországból származnak, a család mégis Angliában telepedett le. A színésznek később három fiútestvére is született, Harry és Sam ikertestvérek, valamint Paddy. Általános iskolai éveit a Donhead gyakorló iskolában töltötte, ahonnan később felvételt nyert a Wimbledon College-ba. Itt 2012-ben tette le a GCSE (general certified secondary education) vizsgát, ami lényegében megegyezik az érettségivel.

Ezt követően két évig tanult a British School of Performing Arts and Technology intézményében, ahol korábban olyan neves könnyűzenei előadók tanultak, mint Amy Winehouse, Adele és Jessie J. Hollandet itt szippantotta magába a művészetek világa. Fiatal korában a tánc vonzotta leginkább, azon belül is Janet Jackson zenéjére szeretett koreográfiákat kitalálni. Egy interjúban elmondta, édesanyja látva fia mozdulatait, egyből be is íratta egy tánciskolába, amiről akkor még nem is tudta, hogy beindítja majd a karrierjét.

Minden a színházzal kezdődött

Egy breaktánc előadás során Lynn Paige koreográfus kiszúrta magának a fiatal srácot, majd ezt követően nem sokkal meginvitálta a West End Theatre-be, a Billy Elliot előadás próbájára. A darab készítőinek szimpatikus volt Holland produkciója, ám még így is csak két év edzést és nyolc próbát követően kapott szerepet a darabban, 2008. júniusában. Ekkor a címszereplő barátját Michael-t játszhatta el. Alig három hónappal később, szeptemberben már a címszerepet játszhatta a Billy Elliot-előadásokon. A szerepet 2010 májusáig vitte – három másik színésszel felváltva -, majd úgy döntött, a jövőben inkább a filmezés felé venné az irányt.

HIRDETÉS

Az első filmszerepek

Két hónappal később pedig már meg is kapta első filmszerepét A lehetetlen című filmben, ahol Naomi Watts és Ewan McGregor oldalán tűnhetett fel. Meg is nyerte a Hollywood Spotlight Awardot és feltörekvő fiatal színészeknek járó Breakthrough Actor Awardot is. Ugyanebben az évben egy nevadai filmfesztiválon elnyerte a legjobb fiatal színész díját, sokan még az Oscar-jelölést is rebezsgették, erre azonban végül nem került sor.

A lehetetlen után a Majd újra nyár lesz című filmben tűnt fel Saoirse Ronannal és George MacKay-jel az oldalán, akik napjainkban szintén toplistás szerepeket kapnak. Habár a film nem ért el komoly sikereket, az alakítások tekintetében nem lehetett panasz. A Pókember: Hazatérés előtt A tenger szívében című filmben azt is megtapasztalhatta, hogy milyen Thorral együtt szerepelni, ugyanis a film főszereplője nem más volt, mint Chris Hemsworth. A Z, az elveszett városban Charlie Hunnammel és Robert Pattinsonnal is együtt játszott, utóbbi színésszel később a Mindig az ördöggel című netflixes produkcióban is közösen szerepelt.

A Pókember-éra

Holland karrierjében az volt az igazi gyújtópont, amikor megtudta, a Marvel Filmes Univerzum Pókember szerepére keres színészt. Ennek hallatán fel is kereste ügynökét, aki mint elmondta, lényegében jelentkeznie sem kellett a szerepre, Hollanddal ugyanis már a casting meghirdetése előtt számoltak.

Öt és fél hónapig mégis próbáról próbára járt, amely idő alatt nyolc meghallgatáson vett részt.

Holland elmondása szerint teljesen rákattant a szerepre, ezért folyamatosan üzenetekkel bombázta a casting rendezőt, és videókat küldött a készítőknek, amiken különböző akrobatikus gyakorlatokat csinált, hogy meggyőzze őket, ő lenne a tökéletes választás Pókember szerepére. Végül egy Robert Downey Jr.-ral tartott próba győzte meg a Russo testvéreket, hogy Holland lesz a tökéletes választás, ugyanis a srác gyakorlott volt a tornamutatványokban, valamint a Vasembert játszó színész improvizációra is kiválóan reagált. Holland azóta is magának csinálja kaszkadőrmutatványait, a legtöbb MCU-ban játszó színésszel ellentétben.

A színész később elárulta, igen zavaros körülmények között derült ki, hogy végül ő kapta a szerepet. Hollandnak ugyanis testvére szólt, hogy Instagramon az a hír járja, ő kapta a szerepet. Először csak azt hitte, szívatja, majd egy Kevin Feige-val lefolytatott telefonbeszélgetés után hivatalossá vált: az elkövetkező években ő játssza majd a hálóvetőt. Ezt követően rögtön kemény edzésbe kezdett, aminek eredményeképpen a forgatás kezdetére tetemes mennyiségű izmot pakolt magára.

Ugyanebben az évben TV-történeti pillanatot is csinált, amikor Zendayával együtt felléptek a Lip Sync Battle műsorban. Holland előbb a Singin’ in the Rain című dalt adta elő, majd Rihanna Umbrellájára táncolt, nem is akárhogyan – mondhatni meglátszottak rajta a tánciskolai és a színházi évek. Az előadás azóta is a műsor egyik legnézettebb epizódja.

Az adás után nem sokkal be is farolt a mozikba az első önálló Pókember filmje, 2017 júliusában. Hollandnak nem volt tapasztalata abban, hogy is nézhet ki egy általános amerikai középiskola, ugyanis tanulmányait Angliában végezte, ezért a producereknek viccből felvetette, hogy beépülne egy középsuliba, hogy ott megismerje, milyen is az amerikai közösségi élet. A producerek kapva kaptak az alkalmon és beiratták a Bronx High School of Science-be, ahol különleges képességekkel bíró fiatalok tanultak. Holland egy későbbi interjúban elmondta, hogy hamis személyigazolványt és fiktív személyazonosságot is kapott, hogy be tudjon épülni, viszont nem jött kapóra, hogy sosem volt jó a tudományos tárgyakból. Hozzátette: ez volt az első alkalom, hogy lányokkal járt egy iskolába, Angliában ugyanis szeparálva tanították őket a lányoktól.

A film bemutatását és a promóciós turnét követően valódi közönségkedvenc lett, közvetlen stílusával és szerepléseivel egyből a rajongók szívébe lopta magát. Kezdetben az amerikai közönség mémesíteni kezdte a brit srác szövegeit, amit Holland nagyon jól kezelt, és oldalain is elkezdte ezeket megosztani. A film forgatása során nagyon jó kapcsolatot alakított ki színésztársával, Zendayával is, aki megtanította Hollandnek, hogy az állandó pörgést – ami a színész és közszerepelői életvitellel jár – hogyan fordítsa át nyűgből örömforrássá. Emellett ő volt az, aki segített Hollandnak felépíteni közösségi médiás megjelenését is. Ehhez az is hozzájárult hogy a fiatal színész egyszerűen képtelen volt – és talán a mai napig is képtelen – megtartani magának a spoilereket. A stúdiónak ezért külön trükköket kellett kitalálnia, hogy Holland ne tudja lelőni a poénokat.

A színész elmondása szerint sokszor kap olyan szövegkönyvet, amiben minden fontosabb csavar ki van satírozva, és rendszeres, hogy nem tudja, melyik színésszel is lesz majd közös jelenete.

Első önálló filmje a Marvelnél mintegy 880 millió dollárt zsebelt be világszerte, ám ami a színész szempontjából még ennél is fontosabb, hogy a közönség egyszerűen imádta a szerepben. Harmadik marveles filmjében a Bosszúállók: Végtelen Háború egyik legemlékezetesebb jelentével is ő maga rukkolt elő, ráadásul improvizálta a jelenetet. A Végjátékban ugyan csak kisebb szerep jutott neki, miután visszatér az élők sorába, azonban nem lehet elmenni amellett, hogy a Marvel első nagy történetszálát végül Pókember második önálló filmje, az Idegenben zárta le. Ezalatt a néhány év alatt megismerte a hollywoodi szakma krémjét, a legnagyobb nevekkel dolgozhatott együtt, utóbbi filmben éppen Jake Gylenhallal, aki elmondása szerint korábban majdnem eljátszotta a hálóvetőt. Tobey McGuire még az első Pókember film forgatásán megsérült, és bár sokáig úgy volt, hogy másra osztják a szerepét, ez végül nem történt meg.

Vasember után

A fiatal színésznek nemcsak szerepét tekintve, hanem a való életben is fontos mentora lett Robert Downey Jr. A Hazatérés bemutatóján a színész úgy fogalmazott:

Nem gondoltam volna, hogy apafigura lehetek egy másik Bosszúállónak, vagy színésznek, de Holland esetében ez teljesen magától értetődő.

A két sztár forgatásokon kívül is rengeteg időt töltött együtt, a Pókember: Idegenben forgatásakor Downey Jr. osztogatott tanácsokat telefonon. Holland egy interjú során elmondta, furcsa volt nélküle Pókember filmet csinálni, ugyanis az MCU-s szereplése óta mindig csak Downey-val forgatott.

Sokszor beszélünk, tanácsot kérek, de legtöbbször csak azt mondja, úgyis tudod mit kell csinálnod

– mondta.

Miután az Idegenben elérte az egymilliárd dolláros bevételi álomhatárt, a Sony és a Marvel egyezségében egyre több kérdőjel ütötte fel a fejét, aminek hatására a két stúdió összeveszett, és sokáig úgy tűnt, a Marvel megfeledkezhet a hálóvetőről. A címszerepet játszó fiatal színész azonban aktivizálta magát a tárgyalások során, és komoly lobbitevékenységet folytatott a két gigászi stúdió békülése érdekében. A Sony és a Marvel végül egyezséget kötött, így folytatódhattak Pókember kalandjai, a bejelentés után szinte azonnal érkezett is a hír, hogy megkezdődött a harmadik epizód előkészítése.

A Marvel mellett is van élet

Holland az elképesztő sikerek után Hollywood egyik legkeresettebb színésze lett, és csak úgy záporoztak neki a szerepek. 2019-ben többek között dolgozott Will Smith-szel a Kémesítve című animációs filmben, amit az azóta már bezáratott Blue Sky Studios készített, de a Disney Előre! című animációs filmjében is szerepelt, ráadásul a főszereplő hangját adta Chris Prattel az oldalán.

Robert Downey Jr.-ral a nem túl sikeres Doolittle című filmen dolgozhatott újra együtt, amelyben Downey a főszerepet játszotta, Holland pedig egy állat hangját kölcsönözte. Ezzel párhuzamosan folytak a Mindig az ördöggel című netflixes film munkálatai is, amely során déli akcentussal nyerte meg magának a nézőket, és amiben a Z, az elveszett város után végre Robert Pattinsonnal is együtt forgathatott. Emellett ott volt még a számtalanszor elcsúsztatott Uncharted film is, ami úgy néz ki, még idén nyáron bemutatkozhat, hacsak a koronavírus-járvány közbe nem szól.

A Russo fivérekkel azóta is jó kapcsolatot ápoló Holland legújabb filmje, a Cherry március 12-én mutatkozik be az Apple TV kínálatában. A film alapvetően egy, a Forrest Gumphoz hasonló életút történetet kíván bemutatni, azonban a már megjelent értékelések szerint nem ez lesz az a szerep, ami Tom Hollandot A-listás sztárrá teszi – ha még nem az. Hollandnek még rengeteg éve van hátra, hogy a szakmája csúcsára jusson, de az biztos, hogy napjaink egyik legígéretesebb színészével van dolgunk. Idén a Cherry mellett a már korábban megemlített Uncharted filmben, valamint a jelenlegi tervek szerint decemberben bemutatkozó Pókember 3-ban is láthatjuk majd a színészt.

editor
Kiskorom óta feketeöves Star Wars-fanatikus vagyok, újabban pedig kiábrándult Marvel-rajongó. Élek-halok a háromórás eposzokért, Scorsesetől Nolanig bármi jöhet, mégis a felnőtt animációs sorozatok műfajában érzem magam a leginkább otthonosan.