HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

A Rick és Morty még mindig a humorra alapoz, de már képes komolyan venni a karaktereit

2013-ban, amikor Justin Roiland és Dan Harmon elkészítették a Rick és Morty pilot epizódját, bizonyára senki, talán még az alkotók sem gondolták volna, hogy az animációs sorozatok műfajának aktuálisan egyik legmeghatározóbb darabja sülhet ki a projektből. Ehhez képest hét évvel és négy komplett évaddal később egyértelműen kijelenthetjük, hogy a Rick és Morty nem csak az animációs sorozatokra gyakoroltak nagy hatást, hanem a komplett modern popkultúrára is. Rick és Morty negyedik évad kritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A sorozat harmadik évadának sikere után a rajongók nehezen élték meg, hogy közel két és fél évet kellett várniuk a Rick és Morty következő, negyedik évadára. Ez idő alatt ugyanis akarva-akaratlanul kialakult egy irreális elvárás a következő évaddal kapcsolatban, amit a készítők valószínűleg akkor sem tudtak volna minden rajongó esetében teljesíteni, ha a fejük tetejére állnak. Az sem segített a helyzeten, hogy Justin Roiland és a stúdió fejesei is úgy nyilatkoztak még tavaly, hogy nincs megállapodás a forgalmazó és a készítők között, így okkal merült fel kétség a sorozat jövőjét illetően. 2020-ra aztán nagy nehezen még is elkészült a negyedik évad, és az Adult Swim csatornával is sikerült megkötni egy gigászi szerződést, amelynek értelmében még legalább 6-7 évad fog érkezni.

A negyedik évad után a közösségi médiában záporoztak a szélsőségesebbnél szélsőségesebb kijelentések, de az egyértelműen kivehető volt a reakciókból, hogy a legtöbb rajongó valami egészen másra számított a harmadik évadot követően. Sokan azért élhették meg csalódásként a negyedik évadot, mert a harmadik szezon nagyon sok labdát feldobott a következő évadnak/évadoknak, mégsem csapták le azokat. A rajongók ugyanis okkal kapták fel a fejüket a harmadik évad során Gonosz Morty Rick Citadellán látott leszámolására, valamint Beth klónozására (avagy nem klónozására is), azt várták, hogy ezek a szálak lesznek gondosan tovább fejlesztve a következő évadban. Ez viszont naiv elvárás volt egy olyan sorozat esetében, ami mindenféle klisét, beskatulyázást messziről kerül. A Rick és Morty egyénisége ugyanis éppen abban rejlik, hogy nem a rajongói vágyálmokat kívánja kielégíteni, hanem, ha kell, akár a rajongókat és a közönséget is felháborítva fejlesztik tovább a készítők fejéből kipattant történetet vagy éppen baromkodást.

HIRDETÉS

Ennek egyik iskolapéldája a negyedik évad hatodik része, ami teljesen szembe köpi a rajongók mindenféle várakozását, és bemutatja, a Rick és Morty-univerzum, ha azt a készítők úgy akarják, lehet teljes mértékben következmények nélküli blődség, amiben minden poént előre lelőnek.

A Rick és Morty középúton áll a klasszikusan egyrészes gegekkel operáló animációs sorozatok – mint a Family Guy, a South Park, a Simpson Család – valamint a sztoriközpontú sorozatok – mint a Final Space, vagy épp a BoJack Horseman – közt, ugyanis amíg megpróbál építeni egy központi szálat, addig a töménytelen mennyiségű blődség hatására elég sűrűn háttérbe szorul a központi konfliktus. Az viszont elvitathatatlan, hogy olyan epizódokat volt képes letenni az asztalra, ami évtizedekre meg fogja a határozni a popkultúrát: legyen az a Pickle Rick, az  Interdimensional Cable, vagy éppen a negyedik évad Rattlestar Galactica epizódja, ahol a Rick és Morty egy kígyók által lakott dimenzióba látogat el, annak minden lehetséges szürreális részletét bemutatva. Ez a rész nem csak, hogy a negyedik évad messze legjobb darabja, de talán az egész sorozat legőrültebb része. Az évad során több részben is felhozzák a rasszizmust és a náci ideológiát, éppen úgy, ahogy ezt teszik a Rick és Morty képregénykötetben is.

Justin Roiland és Dan Harmon agymenése a negyedik évadra sem válik elcsépeltté, vagy unottá, viszont némiképp receptet vált.

A sorozatban szereplő karakterek közti dinamikának ugyanis az az alapja, hogy a megkérdőjelezhetetlen zseni Rick univerzumok közötti utazásra hívja tudatlan, életképtelen unokáját, Mortyt vagy éppen az elkényeztetett tinédzserek iskolapéldáját, Summert, akiket majd minden részben meg kell mentenie a haláltól. Ezzel párhuzamosan pedig dominálja lánya gondolkodását, és annak férjével való kapcsolatát is – egyszóval Rick volt a sorozat alfája és omegája. A negyedik évad végére viszont eljutottunk odáig, hogy a teszetosza Jerrynek kell megmentenie Ricket a haláltól, és családja is újra elkezdi tisztelni az eddig teljesen ignorált családfőt.

Épp az ilyen karakterfejlődések mutatják be, hogy a sorozat nem csak a humorra alapoz, igenis képes komolyan venni a karaktereit.

A karakterdinamikák pálfordulása mellett elkezdtek a szereplők motivációjának és érzelemvilágának is mélyére ásni, erre a fajta lelkizésre pedig igenis szüksége van egy sorozatnak akkor, ha annak játékidejét 90%-ban a poénok és az akció viszi el. Erős a gyanúm azzal kapcsolatban, hogy nem véletlenül vágták ketté ezt az évadot – éppen amiatt mert az első és a második fél eltérő hangulatvilággal és történetmeséléssel operál. Az első fele a szürreális sztorikat kedvelőknek, míg a második fele sokkal inkább a rajongóknak szól.

Az viszont, hogy az évad második fele a rajongóknak szól, nem jelenti azt, hogy azok feltétlenül elégedettek lesznek vele. Már csak azért sem, mert sokkal inkább fókuszál arra ez a néhány rész, hogy felbőszítse a rajongókat, mint arra, hogy érdemben tovább görgesse a történetet. Ahogy eddig minden évadnál, most sem lehet azt mondani, hogy a Rick és Morty elkezdett unalmassá válni. Még mindig ugyanolyan szórakoztató, mint az elején, még mindig ugyanannyira szembe köpi a politikai korrektség szabályrendszerét, és még mindig olyan pofátlanul lop el komplett történetszálakat a híres franchise-okból, mint tette azt még az első évad során.

Sokkal inkább a szerzők hezitálása érződik az évadon azzal kapcsolatban, hogy maguk a készítők sem tudják, vajon a fő történetszálakra kellene inkább fókuszálni, vagy inkább sutba dobni az egészet, és visszatérni a South Park vagy épp a Family Guy által már megismert, következmények nélküli témaválasztáshoz. Mindenesetre, reméljük, hogy ez kikristályosodik a következő évadig, és az már hasonló tökösséggel tudja folytatni a korábbi évadok által járt utat.

8 /10 raptor

Rick és Morty (4. évad)

Rick and Morty

sci-fi
10 epizód
Premier: 2019. november 10.
Csatorna: Netflix /Adult Swim

editor
Kiskorom óta feketeöves Star Wars-fanatikus vagyok, újabban pedig kiábrándult Marvel-rajongó. Élek-halok a háromórás eposzokért, Scorsesetől Nolanig bármi jöhet, mégis a felnőtt animációs sorozatok műfajában érzem magam a leginkább otthonosan.