HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

10 fantasztikus regény, amit nem szabad kihagynod az idei évben

Szerencsére nem csak filmek közül tudunk majd bőségesen válogatni 2020-ban, ugyanis rengeteg, izgalmasabbnál izgalmasabb fantasztikus regény magyar kiadása is meg fog jelenni idén. Mi pedig összegyűjtöttük azt a 10 science-fiction és fantasy címet, amelyek megjelenését a Roboraptor könyvrovata legjobban várja és a leginkább érdemes odafigyelni rá az év folyamán.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Theodora Goss: Az alkimista lánya

Megjelenés: 2020 első félév

A magyar származású Theodora Goss fantasyje ismerős receptet dolgoz fel: Alan Moore viktoriánus kori „Bosszúállók”-jához, a Különleges Úriemberek Szövetségéhez hasonlóan Az alkimista lányában is az angol viktoriánus kori és gótikus irodalom jól ismert alakjai teszik tiszteletüket. Szuperhősök helyett itt Mary Jekyll, egy fiatal árva lány ered édesapja rejtélyes múltjának nyomába. A nyomozásból végül a 19. század legbizarabb és legirodalmibb kalandja kerekedik ki. (Scheirich Zsófia)

Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők

Megjelenés: 2020. február 18.

Machado hírneve bőven megelőzte már a hivatalos magyar megjelenést. A Dél-amerikai származású írónő mindent kifordít, ami zsáneri, és mindezt úgy, hogy az olvasó jól megbotránkozzon. A kötetben található nyolc novellában disztópikus történetek, pszichologizáló írások, horror és fantasy vagy épp mesék elevenednek meg provokatív vagy szürreális módon. A műfaji játszadozásokban egy a közös: mindegyik novella középpontjában a nők állnak. Machado nem mindennapi könyvét az irodalmi szcéna SFF és mainstream irodalmi közege is elismerte: az amerikai irodalom legrangosabb díjától, a National Booktól a World Fantasy-ig szinten mindenre jelölték. (Scheirich Zsófia)

HIRDETÉS

Tamsyn Muir: Gideon the Ninth

Megjelenés: 2020. június (Könyvhét)

Egyedi sci-fi-fantasy crossover világgal robbant be az új-zélandi Tamsyn Muir tavaly szeptemberben a zsánerirodalomba. Első regénye, a Gideon the Ninth főhőse egy eddig eléggé mellőzött kaszt, a nekromanta. A kegyetlen körülmények között nevelkedett Gideon végre készen áll arra, hogy elhagyja a Kilencek házát és megkezdje az élet utáni életet. Gyermekkori kötelékei azonban megkötik, van még valaki, akivel el kell számolnia. Mindeközben Harrowhark Nonagesimusnak, a Ház tiszteletesnek cselekednie kell: az Uralkodó összehívta örököseit egy végső összecsapásra, ahol nem kisebb a tét, mint Harrowhark halhatatlansága. A nőnek jó esélyei vannak, ám egy nekromanta sem győzhet hűséges lovag nélkül. Harrowharknak nincs más esélye, mint Gideonnal szövetkezni (Scheirich Zsófia).

Park Dzso-Szuk – Jon Szang-Ho: Vonat Puszánba – Zombiexpressz

Megjelenés: 2020. január 13.

A Stephen King-adaptációk özöne és a Démonok között-franchise filmjei mellett mostanában más horrorfilmek nem nagyon tudtak sok vizet zavarni, pláne újat mutatni a műfajon belül – Park Dzso-Szuk 2016-os, Vonat Busanba című zombimozijának azonban mindkettő összejött. A film alapszituációját jól ismerik a horrorrajongók: egy apaként korábban nem jeleskedő férfi a lányát védelmezi a zombiapokalipszis közepette. Ebből mégis sikerül valami mást kihozni, mint amit megszokhattunk. A film óriási sikert aratott, és ha már készült animációs előzménye, emellett bejelentették a folytatást és az amerikai remake-et is, akkor miért ne jelent volna meg regényváltozatban is? (Barna Benedek)

Mark Lawrence: The Girl and the Stars

Megjelenés: 2020

A 2010-es évek egyik legzseniálisabb fantasy-sorozatát, a Széthullott Birodalom-trilógiát köszönhetjük Mark Lawrence-nek, aki idén újabb szériát indít. A The Girl and the Star a Book of the Ice-széria első kötete lesz, amely – ahogy a címe is sugallja -, egy jég uralta kegyetlen világban játszódik. Főhőse egy Yaz nevű fiatal lány, aki különbözik a többiektől – márpedig ahol ő felnő, minden a túlélésről szól, éppen ezért ez veszélyes dolog. Idővel aztán ráébred, hogy amit gyengeségnek gondolt, valójában abban rejlik az ő ereje. (Barna Benedek)

Richard Morgan: Légszomj

Megjelenés: 2020. február 25.

A Valós halál-trilógia szerzője tíz év után tér vissza a hard SF-hez, és a nemzetközi fogadtatások alapján úgy tűnik, a Légszomj című regény a tudományos-fantasztikus noir rajongóit örvendezteti meg leginkább.  A történet egy szakadék peremén tántorgó bolygó, a Mars halálos krízisét mutatja be ahol könyörtelen vállalati érdekek ütköznek egy alulról szerveződő függetlenségi mozgalommal, miközben a földi nagyhatalmak a profitért és a hatalomért küzdenek. Ebben a világban él Hakan Veil volt verőember, aki a katonai szintű testkiegészítőjével két lábon járó gyilkológépnek számít. De neki már elege van a turbulens vörös bolygóból, és leghőbb vágya hazatérni a Földre. Egy földi felügyeleti szervezet pedig pontosan ezt ajánlja neki cserébe, ha testőrként vigyáz az ellenőrükre a látogatása során. Természetesen az ügy nem lesz ilyen egyszerű, és számtalan bonyodalom végigkíséri a hőst, miközben az olvasó belemerülhet a szerző legújabb komplex háttérvilágába. (Nagy Judit Áfonya)

William Gibson: Agency

Megjelenés: 2020. június (Könyvhét)

A cyberpunk nagymestere ezúttal alternatív történelmi regényt írt. Ebben a világban sok, számunkra ismerős dolog fogadja majd az olvasót, ráadásul mindezt úgy, hogy a jelen problémáira is hatékonyan reflektál. 2017-ben járunk, Clinton elnöksége idején, egy olyan alternatív időben, ahol a Brexit soha nem ment végbe. A politikai döntéseket ún. „app-suttogók” segítik, ilyen munkakörben áll alkalmazásban Verity Jane is. Veritynek épp az Eunice nevű digitális asszisztenst kell tesztelnie, ám hamarosan kiderül, hogy Eunice sokkal okosabb, mint hitték, és önálló ötletei vannak. A rejtett képességek mellett Eunice gyanakvó és paranoiás is, ami nem baj, mert Verity-nek hamarosan szüksége lesz segítségre. Ismeretlenek erednek a nyomába nem éppen jó szándékból. A regény cselekménye több idősíkon játszódik, a száz évvel későbbi, poszt-apokaliptikus Londonban Ainsley Lowbeer rendőrnő próbál beavatkozni abba az alternatív múltba, melyben Verity és Eunice létezik. A múlt kijavításához azonban nem biztos, hogy elég lesz Eunice és a jövőből érkező segítség. (Nagy Judit Áfonya)

 

Suzanne Collins: The Ballad of Songbirds and Snakes

Megjelenés: 2020. május 19.

Az Agave Kiadó a világpremierrel azonos időben tervezi megjelentetni a szerző leghíresebb trilógiájának, az Éhezők Viadalának előzménykötetét, mely a Sötét Napoknak nevezett időszak utáni éveket mutatja majd be az olvasók számára. Panem megpróbál újra talpraállni a sikertelen lázadást követően, így a történet a háború utáni újjáépítés hátterében fog játszódni. Mindez 64 évvel az eredeti trilógia ideje előtt történik, a szereplők pedig olyan morális kérdésekkel fognak megküzdeni, mint hogy mit is jelent számukra az emberség, és mit tehetnének meg egymásért, az életük jobbra fordításáért. A szerző történeteit ismerve nem szenvedünk majd hiányt sem szerelemben, sem veszteségben.  (Nagy Judit Áfonya)

 

Tarja Kauppinen: A nép igazsága

Megjelenés: 2020 első fele

Az elsőkötetes szerző regényét a Twister Media Kiadó adja ki megismertetve a hazai olvasóközönséget a magyar piacon viszonylag ritka grimdark műfajával. A történet cseppet sem lányregény: Havasfelföld a fertő és a métely világa, alantas, szentségtelen vidék. Csak a legmegátalkodottabbak maradhatnak életben itt, de Leiden nem tartozik közéjük, így hát menti az irháját. Hősünk a frontra kerülve egykettőre ráeszmél, hogy mindennél van rosszabb. Hogy a könyörtelen valóság gyakran felülmúlja a képzeletet is, hogy a sors a héroszok szerepét sem mindig a legrátermettebbekre osztja. Karcos humorú szatíra egy idegen, mégis ismerős világban, mely maró gúnnyal világít rá az emberi természet fonákságaira. Havasfelföld gyalázattal megfertőzött tájain barangolva szembenézhetünk a bennünk lakozó árnyakkal, és az őrült, ugyanakkor megrendítően valószerű kalandok közepette a szemükbe kacaghatunk. (Nagy Judit Áfonya)

Nem hivatalos illusztráció

Brandon Hackett: Eldobható testek

Megjelenés: 2020 június (Könyhét)

Brandon Hackett a 2018-as (felújított) Isten gépei óta nem jelentkezett új regénnyel, ám idén kézbe vehetjük a szerző legújabb, nagyívű történetét. A tudományos és technológiai kérdéseket feszegető opusz egy Naprendszeren belüli, 2338-ban játszódó transzhumanista űropera, melynek főhőse Vireni Orlando ügyésznő, aki nem egy szórakoztató személyiség. Sőt, kifejezetten zárkózott, analitikus nő, viszont kényszeres igazságkeresőként próbál helytállni egy olyan társadalomban, melynek tagjai már jó ideje a Jupiter és a Szaturnusz térségben, azok holdjain, valamint ezernyi kisbolygó és aszteroida belsejében kialakított életterekbe költöztek. A Föld egy évszázada lakhatatlan, a szupernapkitörések miatt menekülni kényszerült emberiség pedig megalkotott egy új transzhumanista technológiát, melynek segítségével bárki új testet nyomtathat magának. Ez a technológia alapjaiban forgatja fel a Naprendszer viszonyait, és hamarosan egy olyan háborús konfliktust robbant ki, amelynek a tétje nem más, mint hogy milyennek is kellene lennie az emberi teremtményeknek. (Nagy Judit Áfonya)