HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

Attól, hogy berepetázol gombából, még nem lesz tökéletes az életed

Bryan Lee O’Malley örök hírnevet a Scott Pilgrim különleges átlagéletével szerzett magának. A legújabb, magyarul megjelent képregénye, a Repeta egy Scotthoz hasonló fiatal felnőttről szól, aki keresi a helyét a világban, magánéleti problémáiba pedig némi varázslat is belekontárkodik.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Repeta főhőse Katie, aki 29 évesen elég szerencsés: tehetséges szakács, alapított barátaival egy éttermet, ami hamar népszerű lett. Azonban az alapítótársak már leléptek, Katie főnöke sincs a toppon, ezért a lány valami másra vágyna. Nagy álma, hogy megnyithassa második éttermét, amelyet tényleg a sajátjának érezhet. Azonban a dolog nem nagyon akar összejönni, és mindig történik valami bosszantó apróság. Egy véletlen balesetet követően különös lény toppan be Katie életébe: Lis, a házi szellem. A lánynál különleges gombák vannak, négy egyszerű utasítással:

1. Jegyezd fel a hibád

2. Egyél meg egy gombát

HIRDETÉS

3. Feküdj le aludni

4. Kelj fel új emberként

Katie kipróbálja a gombát, és a tegnapi bakija másnapra eltűnik! A gombák felfedezése a lány minden gondját megoldja, azonban egy szabály fölött elsiklott: egy embernek csak egy gomba jár.

A Scott Pilgrim-sorozathoz hasonlóan a Repeta főhőse is a huszonévesek hétköznapi problémáival küzd.

Míg Scott esetében a cél nélkül tengődő fiatal felnőttet ismertük meg, addig Katie-ben épp az Y generáció tettre kész tagjait: azokat, akik izgalmas karrierre és kihívásokra vágynak.

Hogy mindezt megvalósítsa, a lány nem tétlenkedik, és igyekszik céljai érdekében minden követ megmozgatni. Szakmailag folyamatosan fejleszti, és kihívások elé állítja magát, például megfőz egy ritka hipszter kaját, egy tál nyúlgerincet paszternákpürével és szójaszószban főtt simedzsi gombával.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Bénáskodásból – Scotthoz hasonlóan – Katie-nek is bőven kijut. Szerelmi élete egy katyvasz, új éttermének sikerére pedig a kelleténél is jobban rágörcsöl. Kívülállóként hosszú távon idegesítő az ilyen viselkedés olvasása, de egy maximalista ember lelkét tökéletesen leképezi. Folyamatos őrlődés, megfeszülés, és az utóbbiban való felsülés. Bryan Lee O’Malley szatirikus felhanggal ábrázolja mindezt, ami segít kicsit kinevetni a fölösleges görcsölést és a tökéletesség hajkurászását magunkból. Erre pedig a mangaszerű karikatúrák játszanak rá leginkább.

A Repeta étterem

Katie felsülései nagyban összefüggnek a felelősségvállalás hiányával, amit Lis varázsgombái csak tetéznek. Más, tanulsággal rendelkező történekhez hasonlóan, Katie is megjárja saját kálváriáját, amin keresztül meg kell tanulnia, cselekedeteiért vállalni kell a felelősséget, és elfogadni a hibáit. Számtalan ilyen történetet látni, fantasy tálalásban és anélkül is, de O’Malley-nek nem is célja újat mondani a témában. A szerző egyedi stílusa elég ahhoz, hogy működjön egy, a Pillangóhatáséhoz hasonló történet. Különlegesség, hogy Katie, a narrátorral folytatott párbeszédei viszik előre a képregényt. A lány a narrátor odaszúrásai ellenére is hétköznapjainak legkisebb mozzanataiba is lelkiismeret-furdalás nélkül belepiszkál, csakhogy minden megfeleljen saját ideális élet elképzelésének – más hasonló művekkel ellentétben, ahol a szereplő általában csak az élete meghatározó eseményeit változtatja meg. Ez az egyik olyan pont a Repetában, ami a varázsgombák és házi szellemek ellenére is nagyon földhöz ragadottá teszi a művet. Jellemző emberi tulajdonság, hogy valami sikertelenségért mindig a legpitibb dolgokat okoljuk.

A morális tartalmon túl a Repeta grafikai oldalról is izgalmassá teszi a Pillangóhatás-koncepciót. Alkotótársaival, Jason Fischerrel (művészeti asszisztens) és Nathan Fairbairnnel (színező) megkapó, gyermetegnek tűnő, de teljes joggal művészinek nevezhető képi világot teremtettek. A Scott Pilgrimhez viszonyítva letisztultabbak a rajzok és a panelek, amihez némi játékosság is párosul. Jól érvényesülnek a panelek közötti negatív terek a drámaibb vagy csattanóra végződő jeleneteknél, a gyakori színváltások segítik az olvasót eligazodni Katie egyre fokozódó időátírásában. A kötet tetőpontja pedig a szó minden értelmében gyönyörűen egybe vág a cselekmény katarzisával: a Katie által teremtett tökéletes világok sokasága végül teljes káoszba fordul.

A Repeta egy könnyed szórakozás, amiben saját apró bosszankodásainkra és nyűgjeinkre vezet rá Bryan Lee O’Malley. A képregényben bevett formulákat jól ismerjük, de a kivitelezés és az elbeszélés módja kárpótol ezért.

8 /10 raptor

Repeta

Seconds

Szerző: Bryan Lee O'Malley
Műfaj: fantasy
Kiadás: Fumax kiadó, 2019
Rajzoló: Bryan Lee O'Malley
Fordító: Tót Barbara
Oldalszám: 328

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.