HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

A sárkányoknál már csak az írói lustaság pusztítóbb a Trónok harcában

A deresi csata után ismét egy egyszerre emlékezetes és vérlázítóan következetlen összecsapáson van túl a Trónok harca, de még a rengeteg méltatlan halál sem tudta teljesen elrontani az élményt. Spoileres kibeszélőnkből kiderül még, hogy miért nincsenek villanykörtés viccek a sorozatban, és hogy miért Arya Stark Westeros Horthy Miklósa.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A rész azzal a nagy tanulsággal kezdődik, hogy ha senki nem tud titkot tartani, akkor az is ki fog derülni, hogy senki nem tud titkot tartani. Jelen esetben Tyrion az, aki egy látványos mozdulattal, ámbátor némileg feleslegesen hátba szúrja Varyst, hiszen úgy tűnik, Daenerys enélkül is sikeresen felderítette a westerosi pletykaláncot. Kisujj után tehát a kontinens másik legnagyobb konspirátorát is hihetetlenül buta módon éri utol a végzete – de hát mégsem lehet, hogy David Benioff és D.B. Weiss minden csata alatt egy kriptába bújtassa a Trónok harca létszámon felüli szarkeverőit.

A deresi csata legnagyobb áldozata maga a Trónok harca lett

HIRDETÉS

 

Azért mielőtt a sárkány Varyst is meggrillezné, még gyorsan szembesíti Jont azzal, hogy a közvélemény-kutatások szerint ő áll az első helyen. Jon persze az előző hat alkalomhoz hasonlóan most sem tud mit kezdeni azzal, hogy a Trónok harca összes karaktere a trónra követeli, viszont a vérfertőzésből kimondatlanul is végérvényesen kiábrándult. (De tényleg, miért nem beszél ebben a sorozatban senki arról, hogy Daenerys a saját unokaöccsével feküdt le?) A Sárkányok Anyja összeomlása ezzel teljes, így nincs más hátra, mint sárkányhátra pattanva levezetni kicsit a feszültséget.

Hiszen az északi sereg a Cersei-hez igyekvő magányos farkasokkal (Véreb, Arya, Jaime) egyetemben máris odateleportált Királyvár kapui elé, Jaime ráadásul fenn is akad a rostán, így Tyrion viszonozhatja testvérének a szívességet, és ezúttal ő szabadítja ki Jaime-t. Abba most inkább ne menjünk bele, hogy egy ellenséges fogoly megszöktetéséért belőle nem, hogy nem lesz sárkányeledel, de még csak senkinek fel sem tűnik a dolog. Hiszen nyolc éve akarjuk karón látni Cersei fejét, úgyhogy a világ legrosszabb blokádját képező Vasflottán keresztül áthoppanálva pont olyan elánnal vetjük bele magunkat az ostromba, amilyen fejvesztve Királyvár lakói rohangálnak az egyébként hónapok óta készülődő fenyegetés megérkeztekor.

Az utolsó adást rendhagyó módon a közönség bevonásával, azaz veletek, rajongókkal szeretnénk rögzíteni, hogy méltó módon együtt emlékezzünk az elmúlt nyolc évadra! Vendégeink ezúttal Filippov Gábor és Tóth Csaba politológusok, Szigeti Péter, a 24.hu főszerkesztője, és Máté B Pongrácz, oldalunk szerzője lesz.

Benioff és Weiss bizonyára nem szeretik a villanykörtés vicceket, mert azon nem sokat gondolkodtak, hogy hány Skorpió kell egy sárkány „lecsavarásához” – elégedjünk meg azzal, hogy a szám valahol 1 és 100 között van, attól függően, hogy az írói kényelem mit kíván. Ennek megfelelően a már csak valamiért nettó 20 hajóból álló Vasflottát még Varysnél is méltatlanabbul sikerül eltüntetni a képből, hogy aztán a ránézésre mindössze 500 főt számláló Arany Kompánia is hasonló sorsra jusson. De most már legalább tényleg elhisszük, hogy annyira nincs pénz az HBO legnagyobb sikersorozatában, hogy még Szellemet is muszáj volt kiírni.

A Trónok harca visszatér a régi kerékvágásba?

Viszont legalább kiderül, hogy nemcsak az Éjkirály, hanem a Trónok harca írói is fel tudnak támasztani bárkit, hiszen a rohamot a zombik által látványosan megölt dothraki lovasság vezeti. A lényeg, hogy a nagy sietségben nemcsak agyvérzést kapni nincs időnk a plot hole-októl, de a Királyölő és a két potenciális királynő-ölő sem ér célt időben – még szerencse, hogy a királyváriak a Tyrion üzenetét hozó Jaime nélkül is tudják, hogy meg kell adják magukat. Persze a Trónok harca nem lenne Trónok harca, ha ez így működne. Dany ugyan hallja a harangok hangját, de ezt valószínűleg elnyomja a fülében Benioff és Weiss suttogása, hogy be kell teljesíteni ezt az Őrült Királynő-karakterívet, úgyhogy jöhet a várva várt sárkány-erődemonstráció, amelyből az is kiderül, hogy csak a deresi törmelékhalmokkal szemben nem túl potens a sárkánytűz. Egyben pedig az alkotók is vérszemet kapnak, úgyhogy a Trónok harcától már régóta nem látott darabolást csapnak a közkatonák is. Ez a kétségkívül megrendítő ámokfutás egyben dramaturgiailag tökéletesen ki is nyírja az epizódot, így a nemi erőszakolókat rendszabályozó Jon mellett egy vízből kiemelkedő Euron és a Clegane-tesók párbaja kell gondoskodjon arról, hogy az elvileg mindent eldöntő összecsapás több legyen puszta CGI-szadizmusnál.

Kár, hogy mindeközben Euron is egy újabb létszámon felüli karakterré vált, akit láthatóan csak azért sorsoltak össze királynőbaszási alapon Jaime-vel, mert vízbe fullasztani még méltatlanabb lett volna. A zombi Heggyel párbajozni pedig annyira egyoldalú, mint kiállni Hafþór Júlíus Björnssonnal egy erőemelő-versenyre. De legalább az a küzdelem valahogy illett a két karakter pályafutásához, nem úgy, mint Cersei és Jaime deus ex rádomlikamennyezet-je. Nyilván költői, hogy a testvérszerelem végül is mindent felülír (többek között a Királyölő nyolcévadnyi karakterfejlődését is…), viszont ezzel ismét szó szerint csak láb alól tettek el két fontos figurát. Cersei és Jaime is úgy végezte be, hogy ebben az évadban végül semmi olyat nem tettek, aminek jelentősége lett volna az események eddigi kimenetele szempontjából.

De szerencsére itt van nekünk Schrödinger Azor Ahai-a, hogy megmentse a napot, avagy rohangálhatunk egy kicsit Aryával Westeros sárkány- és futótűzben égő utcáin. Az epizódban ez a szakasz szegez legjobban a képernyő elé, hiszen egyrészt Miguel Sapochnik továbbra is a sorozat legkiválóbb rendezője (mennyire jól mutat már ez a szekvencia a Clegane-viadallal párhuzamosan!), másrészt hosszú idő után végre megint azt érezzük, hogy a Trónok harca 5 ember társasjátékozása helyett egy milliók életére hatással bíró konfliktust ábrázol. Az más kérdés, hogy arctalan statiszták halomra gyilkolása akármennyire is szívfacsaró, nem pótolhatja az előző 1x részben elmaradt építkezést. Mindenesetre ahhoz elég sok épület és holttest omlik Arya lábai lábai elé, hogy még a leglassabb felfogású nézők is megértsék, melyik lesz az a bizonyos zöld szempár, amelyet kedvenc orgyilkosunk következőnek le fog zárni. Arya tehát Westeros Horthy Miklósaként fehér lóra pattanva, kissé giccsesen elindul, hogy ő is összehozzon egy király(nő) nélküli monarchiát – bár Benioffék következetességéből kiindulva simán benne van a pakliban, hogy valamelyiküket előbb agyonvágja egy meteor.

De az alkotókkal ellentétben ne feledkezzünk meg Tyrionról, aki legutóbb a Light of the Seven elhaló dallamaira ténfergett Királyvár kapujában, és próbálta feldolgozni, hogy mekkora katasztrófa lett ebből az egészből. Átérezzük, Tyrion, átérezzük.

Tartsatok velünk 19:00 órától a Roboraptor Facebook oldalán, mert Westerosból jelentjük című műsorunkban, meghívott vendégeinkkel élőben beszéljük ki még alaposabban az aktuális epizódot! 

A Trónok harca 8. évadának új epizódjai hétfőnként debütálnak az HBO GO-n és az HBO műsorán.