HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Ha ki akarod ismerni a jelent, először a múltat kell megértened

Yuval Noah Harari izraeli történész mindössze néhány év alatt korunk egyik legbefolyásosabb gondolkodójává nőtte ki magát, akinek műveit többek között olyan figurák olvassák, mint a magyar miniszterelnök. Harari a Sapiensben az emberiség történetét foglalta össze tanulságos, de laikusok számára is abszolút fogyasztható formában, a Homo Deusban pedig a jövő megjósolására tett kísérletet. Legújabb könyve, a 21 lecke a 21. századra pedig saját meghatározása szerint a jelenről szól, így lényegében két előző művének keveréke.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A szerző 21 fejezetre bontva igyekszik megfogalmazni korunk meghatározó jelenségeit, legégetőbb dilemmáit és megoldásokat találni, útmutatót nyújtani ezekhez. Ugyanakkor a cím több szinten is félrevezető lehet, ugyanis egyáltalán nem egymás mellé helyezett „leckékről” van szó, hanem egy átfogó írásról. Amely lehet, hogy témákra van tördelve, de valójában ezen témák mentén egyetlen gondolatmenet kifejtése zajlik kérdésfelvetésekkel, elemzéssel, majd a konklúziók levonásával. Továbbá a fejezetek közül csak az első 5-6 foglalkozik szigorúan véve 21. századi technológiákkal és társadalmi kérdésekkel, a többi már inkább olyan univerzális(abb) gondolatokat feszeget, mint az istenhit vagy a kultúrrasszizmus. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szerző ne találná meg ezek helyét jelenünk viharos változásaiban, sőt a 21 lecke a 21. századra holisztikus felfogása egyben a legnagyobb erénye is.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Bár Hararinak kétségkívül vannak érdekes meglátásai például az alapjövedelem elképzelése kapcsán, ez messze eltörpül amellett, hogy a technológiai forradalmat, a liberális demokrácia válságát, a vallásosság és szekularizmus ellentétét és még ezer más, látszólag kevés összefüggéssel bíró absztrakt jelenséget egyetlen gondolatmenet részeként képes tárgyalni. Remekül tapint rá arra is, hogy a politikai-társadalmi átalakulások nem légüres térben léteznek, hanem több évtizede zajló folyamatok, évszázados társadalmi struktúrák és többezer éves emberi ösztönök melléktermékei. Ezen a történészi szemléleten keresztül láttatja meg jelenünk meghatározó motívumainak kapcsolódási pontjait is.

De Hararin ezúttal részben saját múltja is felülkerekedik, ugyanis a Homo Deushoz hasonlóan ezúttal is – akár szóról szóra is – újrahasznosítja a Sapiensben megfogalmazott tételeit és gondolatait (pl. a háború vagy az emberiség „mítoszai” kapcsán), vagy éppen túlságosan is elmerül történészi fejtegetéseiben. És ez bár nem kap akkora teret, mint előző könyvében, némiképp túlzás, amikor például egy komplett fejezetet szentel a judaizmusnak, annak bizonyítására, hogy minden nép és vallás sokkal jelentéktelenebb annál, mint azt tagjai gondolják. Ezt a fajta önismétlést aligha fogják üdvözölni, akik éppen Harari személye miatt választották a könyvet, de a szerző munkásságával még csak most ismerkedők sem biztos, hogy elégedettek lesznek a 21 lecke a 21. századra elemzéseivel, amennyiben már jártasak az adott téma irodalmában.

HIRDETÉS

Történelem, tl,dr verzió

Valamennyire tehát érezhető, hogy Harari nem tud háromévente teljesen új elméletet alkotni a világról, és számos alkalommal ebben a könyvben is csak korábbi mondanivalóját próbálja új perspektívába helyezni. Ez helyenként csalódással érthet fel, hiszen miközben a Sapiens kiválóságát az jelentette, hogy egyszerre nyújtott sajátos szemléletet a világ, az emberiség megismeréséhez és rendezte mindezt egyetlen gondolkodási keretbe, a 21 lecke a 21. századra inkább csak az utóbbiban jeleskedik. Ugyanakkor ez nem fogyatékosság, hanem tudatos választás eredménye, amire jól rávilágít a könyv végkicsengése is, amely inkább filozofikus, mint gyakorlati.Harari nem konkrét leckéket ad útravalóként, hanem egy hozzáállást, amellyel felvértezve a jövő bármilyen kihívásával meg tudunk küzdeni. (Már ha sikerül össztársadalmi szinten is magunkévá tenni.)

A 21 lecke a 21. századra tehát nem pragmatikus tanulságokkal szolgál, hanem segít még jobban magunkévá tenni Harari világnézetét, ezen keresztül pedig megérteni az emberiséget, a társadalmat és saját magunkat is. Ennél fontosabb leckét pedig aligha kaphatnánk 2019-ben.

8 /10 raptor

21 lecke a 21. századra

21 Lessons for the 21st Century

Szerző: Yuval Noah Harari
Műfaj: ismeretterjesztő
Kiadás: Animus Könyvek, 2018
Fordító: Torma Péter
Oldalszám: 304