Magazin

Mi raboljuk el Marvel Kapitányt az Amerikai Istenektől – Roboraptár március

Újra velünk a képzelt egyszarvú és visszatérnek az ősi mitológiák amerikai helytartói is, a Marvel pedig bemutatja utolsó nagy dobását a Végjáték előtt. Márciusi Roboraptár

Film

Marvel Kapitány (Captain Marvel)

Magyar premier: március 07.

Két évvel a Wonder Woman után végre a Marvel is elkészítette az első női főszereplős szuperhősfilmjét, amit több okból kifolyólag is nagy várakozás övez. A félig földönkívüli, félig ember Carol Danvers rendkívül izgalmas figura, hiszen a Végtelen háború stáblista utáni jelenete óta tudjuk, hogy kulcsfontosságú szerepe lesz a Thanos elleni harc második felvonásában. A Marvel Kapitányból pedig várhatóan kiderül, miért pont ő az, aki fel tudja venni a kesztyűt az őrült titán ellen. Ezúttal nem egy klasszikus értelemben vett eredettörténetet kapunk, ugyanis a kilencvenes években játszódó filmben hősünk már képességei birtokában érkezik a Földre, amikor rádöbben, hogy ide köti a múltja, csak nem emlékszik hogyan és miért. Űrkaland, kilencvenes évek nosztalgia, alakváltó gonoszok, fiatal Nick Fury, cuki macska és az Oscar-díjas Brie Larson csatlakozása az MCU-hoz: van okunk tűkön ülve várni a Marvel Kapitányt.  (Rácz Viktória)

Elrabolt világ (Captive State)

Magyar premier: március 21.

Nem gondoltuk volna, hogy végül a hazai mozikba is eljut az Elrabolt világ, de kopogjuk le: úgy tűnik, márciusban nagyvásznon is megnézhetjük az utóbbi évek legegyedibb idegeninváziós sztorijának ígérkező produkciót. A történet szerint az űrlények ezúttal nem kiirtani, hanem leigázni akartak minket, egy hatalmas bábállamot hozva létre a Földön. Ez természetesen az emberek egy jelentős részének nem tetszik, így fellázadnak a földönkívüliek és a John Goodman vezette kollaboránsok ellen – a kialakuló konfliktus pedig remélhetőleg tartogat még egy-két fordulatot ezen túl is. Hiszen Rupert Wyatt rendező (A majmok bolygója: Lázadás) nem éppen a közhelyes, az ambíciót nélkülöző alkotásairól híres. (Becságh Dániel)

Mi (Us)

Magyar premier: március 21.

Jordan Peele, a Tűnj el! rendezőjének legújabb horrorja – vagy ahogyan ő fogalmaz, „társadalmi thrillerje” –  is valószínűleg legalább annyira intellektuális, mint zsigeri szórakozás lesz.  A Mi-ben egy család tagjait saját gonosz másaik kezdik el terrorizálni egy nyaralás közben, és valószínűleg ez a koncepció is csak szimbolikus leképezése a családi és társadalmi feszültségeknek (vagy amire ezúttal Peele ki akar lyukadni). De az előzetesek láttán abban is biztosak vagyunk, hogy parafaktorból sem lesz hiány, szóval nagyon meglepődnénk, ha a Mi-vel nem találkoznánk év végi horror-toplistákon. (Becságh Dániel)

https://www.youtube.com/watch?v=lrnaJmnFGLU

Sorozat

Amerikai Istenek (2.évad)

Évad premier: március 10. (Starz)

A Neil Gaiman klasszikus regényéből készült sorozat végre visszatér. Bár Bryan Fuller időközben lelépett a széria mögül, kézjegyét végképp rányomta Árnyék és Szerda hosszú utazásának történetére. A második évadból eddig látottak azt ígérik, hogy ismét óriási vizuális orgiában lehet majd részünk, miközben végre sor kerül a régi és az új istenek összecsapására is. (Hartai Dávid)

Happy! (2.évad)

Évad premier: március 27. (Syfy)

Képregény formájában rengeteg elborult történetet megrajzoltak már, de ezeket adaptálni mindig rizikós, és nagyon sok esetben a filmek vagy sorozatok készítői igyekeznek emészthetőbbre gyúrni a sztorit és a karaktereket. Jó példa erre A galaxis őrzői, amely messze nem olyan merész, mint az alapjául szolgáló képregénysorozat – az ugyanis telis-tele van olyan eredeti és sokszor hajmeresztően bizarr ötletekkel és karakterekkel, amelyekhez képest a filmben látottak hétköznapi dolgoknak számítanak. Nos, éppen ezért elképesztően bátor sorozat a Happy!, amely képes volt Grant Morrison már egyébként is elszállt történetéből – amelyben egy kiégett, alkoholista zsaru és egy képzelt egyszarvú egy kislányt keresnek – egy annál is őrültebb komédiát csinálni. Szerencsére a Deadpool-filmek korában az ilyesmire már a szélesebb nézőközönség is vevő, úgyhogy bejött a dolog a Syfynak, és ezért megérte elkészíteni a folytatást. Az első évad feldolgozta az egész képregényt, így a következő széria története már azok számára is teljesen új lesz, akik olvasták – az előzetes alapján pedig még nagyobb őrületre és polgárpukkasztásra lehet számítani! (Barna Benedek)

Könyv

Ed McDonald: Hollóvér

Várható megjelenés: március 07.

Ed McDonald A holló jele-sorozatának második kötetében folytatódik Galharrow története. Az első részben a főszereplő személyében ugyan egy tipikus, cinikus antihőst ismerhettünk meg, ám ezért bőven kárpótolta az olvasót a McDonald teremtette érdekes fantáziavilág. Az újabb regény pedig azzal kecsegtet, hogy még többet megmutat majd ebből a különös helyből. A főszereplőnek ezúttal egy értékes és rettentő hatalmú tárgyat kell megkeresnie, és emiatt vissza kell térnie a hátborzongató, kies senkiföldjére, a Kárhozatba. (Barna Benedek)

Octavia E. Butler: Hajnal

Várható megjelenés: március 19.

Évszázadokig tartó mélyalvásból ébred fel Lilith egy oankáli űrhajón. Már önmagában ez is bárkit sokkos állapotba lökne, de Lilithnek még azt is meg kell tudnia ettől a különös idegen fajtól, hogy az emberiség elszenvedte a nukleáris holokausztot, és csak az idegenek beavatkozásának köszönhető, hogy vannak túlélők. A lények, ha már így belejöttek a jótékonykodásba, gyorsan kifejlesztették a rák ellenszerét, és végeztek néhány újító genetikai módosítást is az embereken, hogy ellenállóbbak, erősebbek legyenek. Most pedig eljött az ideje, hogy a kimentett emberi fajt visszahelyezzék a Földre. De vajon mit kérnek ezért a fajmentő szívességért cserébe? És milyen szerep jut Lilithnek mindebben? Alig várom, hogy ezt a 80-as években írt regényt végre elolvashassam. Remélem, hogy még több és még jobb, hasonlóan hiánypótló kiadványra számíthatunk még a kiadótól. (Nagy Judit Áfonya)

J. Goldenlane: A szélhámos és a varázsló

Megjelenés: március 12.

Goldenlane, vagyis Goldman Júlia neve szinte azonnal berobbant a magyar geek köztudatba a 2000-es években, a későbbi SFF írókra pedig vitathatatlanul nagy hatással volt. És mivel érte ezt el? Kreatív ötleteivel, humorban gazdag műveivel, és persze olyan regényekkel, mint legelső műve, az Isteni balhé és a most új kiadást megérő A szélhámos és a varázsló. A klasszikussá vált történetben Goldenlane minden olyan klisét kifordít, amit egy jól bejáratott fantasyrajongó elvárna. A regény főhőse nem menti meg a világot, sem pedig egy ősi civilizációt, és az Egy Gyűrűt sem kell elvinnie Mordorba – csak egy közepesen régi mágusrendet kellene megmentenie a kiirtástól. Hősünk ehelyett iszik, kártyázik, lányokat hajt,  de hogy hősködjön, hát azt ki kéri magának! (Scheirich Zsófia)

Képregény

Gerard Way és Gabriel Bá: Umbrella Akadémia 1. – Apokalipszis szvit

Várható megjelenés: március 10.

A Netflix tízrészes sorozatának premierjét követően jelenik meg a The Umbrella Academy alapját adó képregény. Az első kötet, az Apokalipszis szvit-et a Tavaszi Képregénybörzén vehetjük először kézbe. Maga a történet egy furcsa felütéssel indul: 1989. október 1-én 43 anya hozott világra gyermeket úgy, hogy nem voltak terhesek. Sir Reginald Hargreeves felkeresi ezeket az anyákat, hogy adják neki örökbe a furcsa körülmények között született csecsemőket. Végül 7 anya mond le gyermekéről Hargreeves javára. Erre a hét gyerekre alapozza a Sir az Umbrella Akadémiát, hogy kiképezze a jövő új szuperhőseit. Azonban a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy Hargreeves szerette volna, és a testvérek szétszélednek. A hét szuperhőst végül nevelőapjuk titokzatos halála hozza újra össze, és közösen megpróbálják kideríteni, ki a felelős a Sir haláláért. (Scheirich Zsófia)

Alias – Jessica Jones 2. – Ha/Ver 2.

Várható megjelenés: március 10.

Szintén a Tavaszi Képregénybörzén debütálnak az Alias és a Ha/Ver képregénysorozatok újabb kötetei. Azontúl, hogy mindkettő folytatás, még egy fontos közös pont van: olyan csajok a főszereplőik, akik nem riadnak meg senkitől, ám a normálisnak mondható élet menedzselése igazi kihívást jelent számukra. Mindy McCready, azaz KisDög felhagy a bűnüldözéssel, és megpróbál visszailleszkedni az iskola és a biztonságos családi élet mindennapjaiba, azonban ez nem is olyan egyszerű, ahogy várta. Jessica Jones pedig hiába akasztotta végleg szögre szuperhős jelmezét, magánnyomozóként lépten-nyomon beleütközik a környék maszkarás hőseibe: eltűnt mutáns lány, Póklányhoz vezető szálak és egy abszurd randevú a Hangyával. (Scheirich Zsófia)

Brain K. Vaughan – Fiona Staples: Saga 2.

Várható megjelenés: március 10.

Szintén a Tavaszi Képregénybörzére érkezik a tavaly év végén megjelent Saga folytatása. Marco és Alana továbbra is menekülnek az őket üldöző bérgyilkosok és szárnyas katonák elől. Sőt még Marco szülei is a szerelmesek életére törnek!  A kötet 148 színes oldalon meséli el hogyan találkozott Marco és Alana, milyen traumával kell szembe néznie Az Erénynek, miközben a szellem bébicsősznek is nyoma veszik az események sűrűjében. Az első részhez hasonlóan őrült lendülettel pörögnek az események, Vaughan és Staples kreativitása pedig sziporkázóbb, mint valaha. (Scheirich Zsófia)

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image