HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magazin

Mi raboljuk el Marvel Kapitányt az Amerikai Istenektől – Roboraptár március

Újra velünk a képzelt egyszarvú és visszatérnek az ősi mitológiák amerikai helytartói is, a Marvel pedig bemutatja utolsó nagy dobását a Végjáték előtt. Márciusi Roboraptár.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

Marvel Kapitány (Captain Marvel)

Magyar premier: március 07.

Két évvel a Wonder Woman után végre a Marvel is elkészítette az első női főszereplős szuperhősfilmjét, amit több okból kifolyólag is nagy várakozás övez. A félig földönkívüli, félig ember Carol Danvers rendkívül izgalmas figura, hiszen a Végtelen háború stáblista utáni jelenete óta tudjuk, hogy kulcsfontosságú szerepe lesz a Thanos elleni harc második felvonásában. A Marvel Kapitányból pedig várhatóan kiderül, miért pont ő az, aki fel tudja venni a kesztyűt az őrült titán ellen. Ezúttal nem egy klasszikus értelemben vett eredettörténetet kapunk, ugyanis a kilencvenes években játszódó filmben hősünk már képességei birtokában érkezik a Földre, amikor rádöbben, hogy ide köti a múltja, csak nem emlékszik hogyan és miért. Űrkaland, kilencvenes évek nosztalgia, alakváltó gonoszok, fiatal Nick Fury, cuki macska és az Oscar-díjas Brie Larson csatlakozása az MCU-hoz: van okunk tűkön ülve várni a Marvel Kapitányt.  (Rácz Viktória)

HIRDETÉS

Elrabolt világ (Captive State)

Magyar premier: március 21.

Nem gondoltuk volna, hogy végül a hazai mozikba is eljut az Elrabolt világ, de kopogjuk le: úgy tűnik, márciusban nagyvásznon is megnézhetjük az utóbbi évek legegyedibb idegeninváziós sztorijának ígérkező produkciót. A történet szerint az űrlények ezúttal nem kiirtani, hanem leigázni akartak minket, egy hatalmas bábállamot hozva létre a Földön. Ez természetesen az emberek egy jelentős részének nem tetszik, így fellázadnak a földönkívüliek és a John Goodman vezette kollaboránsok ellen – a kialakuló konfliktus pedig remélhetőleg tartogat még egy-két fordulatot ezen túl is. Hiszen Rupert Wyatt rendező (A majmok bolygója: Lázadás) nem éppen a közhelyes, az ambíciót nélkülöző alkotásairól híres. (Becságh Dániel)

Mi (Us)

Magyar premier: március 21.

Jordan Peele, a Tűnj el! rendezőjének legújabb horrorja – vagy ahogyan ő fogalmaz, „társadalmi thrillerje” –  is valószínűleg legalább annyira intellektuális, mint zsigeri szórakozás lesz.  A Mi-ben egy család tagjait saját gonosz másaik kezdik el terrorizálni egy nyaralás közben, és valószínűleg ez a koncepció is csak szimbolikus leképezése a családi és társadalmi feszültségeknek (vagy amire ezúttal Peele ki akar lyukadni). De az előzetesek láttán abban is biztosak vagyunk, hogy parafaktorból sem lesz hiány, szóval nagyon meglepődnénk, ha a Mi-vel nem találkoznánk év végi horror-toplistákon. (Becságh Dániel)

https://www.youtube.com/watch?v=lrnaJmnFGLU

Sorozat

Amerikai Istenek (2.évad)

Évad premier: március 10. (Starz)

A Neil Gaiman klasszikus regényéből készült sorozat végre visszatér. Bár Bryan Fuller időközben lelépett a széria mögül, kézjegyét végképp rányomta Árnyék és Szerda hosszú utazásának történetére. A második évadból eddig látottak azt ígérik, hogy ismét óriási vizuális orgiában lehet majd részünk, miközben végre sor kerül a régi és az új istenek összecsapására is. (Hartai Dávid)

Happy! (2.évad)

Évad premier: március 27. (Syfy)

Képregény formájában rengeteg elborult történetet megrajzoltak már, de ezeket adaptálni mindig rizikós, és nagyon sok esetben a filmek vagy sorozatok készítői igyekeznek emészthetőbbre gyúrni a sztorit és a karaktereket. Jó példa erre A galaxis őrzői, amely messze nem olyan merész, mint az alapjául szolgáló képregénysorozat – az ugyanis telis-tele van olyan eredeti és sokszor hajmeresztően bizarr ötletekkel és karakterekkel, amelyekhez képest a filmben látottak hétköznapi dolgoknak számítanak. Nos, éppen ezért elképesztően bátor sorozat a Happy!, amely képes volt Grant Morrison már egyébként is elszállt történetéből – amelyben egy kiégett, alkoholista zsaru és egy képzelt egyszarvú egy kislányt keresnek – egy annál is őrültebb komédiát csinálni. Szerencsére a Deadpool-filmek korában az ilyesmire már a szélesebb nézőközönség is vevő, úgyhogy bejött a dolog a Syfynak, és ezért megérte elkészíteni a folytatást. Az első évad feldolgozta az egész képregényt, így a következő széria története már azok számára is teljesen új lesz, akik olvasták – az előzetes alapján pedig még nagyobb őrületre és polgárpukkasztásra lehet számítani! (Barna Benedek)

Könyv

Ed McDonald: Hollóvér

Várható megjelenés: március 07.

Ed McDonald A holló jele-sorozatának második kötetében folytatódik Galharrow története. Az első részben a főszereplő személyében ugyan egy tipikus, cinikus antihőst ismerhettünk meg, ám ezért bőven kárpótolta az olvasót a McDonald teremtette érdekes fantáziavilág. Az újabb regény pedig azzal kecsegtet, hogy még többet megmutat majd ebből a különös helyből. A főszereplőnek ezúttal egy értékes és rettentő hatalmú tárgyat kell megkeresnie, és emiatt vissza kell térnie a hátborzongató, kies senkiföldjére, a Kárhozatba. (Barna Benedek)

Octavia E. Butler: Hajnal

Várható megjelenés: március 19.

Évszázadokig tartó mélyalvásból ébred fel Lilith egy oankáli űrhajón. Már önmagában ez is bárkit sokkos állapotba lökne, de Lilithnek még azt is meg kell tudnia ettől a különös idegen fajtól, hogy az emberiség elszenvedte a nukleáris holokausztot, és csak az idegenek beavatkozásának köszönhető, hogy vannak túlélők. A lények, ha már így belejöttek a jótékonykodásba, gyorsan kifejlesztették a rák ellenszerét, és végeztek néhány újító genetikai módosítást is az embereken, hogy ellenállóbbak, erősebbek legyenek. Most pedig eljött az ideje, hogy a kimentett emberi fajt visszahelyezzék a Földre. De vajon mit kérnek ezért a fajmentő szívességért cserébe? És milyen szerep jut Lilithnek mindebben? Alig várom, hogy ezt a 80-as években írt regényt végre elolvashassam. Remélem, hogy még több és még jobb, hasonlóan hiánypótló kiadványra számíthatunk még a kiadótól. (Nagy Judit Áfonya)

J. Goldenlane: A szélhámos és a varázsló

Megjelenés: március 12.

Goldenlane, vagyis Goldman Júlia neve szinte azonnal berobbant a magyar geek köztudatba a 2000-es években, a későbbi SFF írókra pedig vitathatatlanul nagy hatással volt. És mivel érte ezt el? Kreatív ötleteivel, humorban gazdag műveivel, és persze olyan regényekkel, mint legelső műve, az Isteni balhé és a most új kiadást megérő A szélhámos és a varázsló. A klasszikussá vált történetben Goldenlane minden olyan klisét kifordít, amit egy jól bejáratott fantasyrajongó elvárna. A regény főhőse nem menti meg a világot, sem pedig egy ősi civilizációt, és az Egy Gyűrűt sem kell elvinnie Mordorba – csak egy közepesen régi mágusrendet kellene megmentenie a kiirtástól. Hősünk ehelyett iszik, kártyázik, lányokat hajt,  de hogy hősködjön, hát azt ki kéri magának! (Scheirich Zsófia)

Képregény

Gerard Way és Gabriel Bá: Umbrella Akadémia 1. – Apokalipszis szvit

Várható megjelenés: március 10.

A Netflix tízrészes sorozatának premierjét követően jelenik meg a The Umbrella Academy alapját adó képregény. Az első kötet, az Apokalipszis szvit-et a Tavaszi Képregénybörzén vehetjük először kézbe. Maga a történet egy furcsa felütéssel indul: 1989. október 1-én 43 anya hozott világra gyermeket úgy, hogy nem voltak terhesek. Sir Reginald Hargreeves felkeresi ezeket az anyákat, hogy adják neki örökbe a furcsa körülmények között született csecsemőket. Végül 7 anya mond le gyermekéről Hargreeves javára. Erre a hét gyerekre alapozza a Sir az Umbrella Akadémiát, hogy kiképezze a jövő új szuperhőseit. Azonban a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy Hargreeves szerette volna, és a testvérek szétszélednek. A hét szuperhőst végül nevelőapjuk titokzatos halála hozza újra össze, és közösen megpróbálják kideríteni, ki a felelős a Sir haláláért. (Scheirich Zsófia)

Alias – Jessica Jones 2. – Ha/Ver 2.

Várható megjelenés: március 10.

Szintén a Tavaszi Képregénybörzén debütálnak az Alias és a Ha/Ver képregénysorozatok újabb kötetei. Azontúl, hogy mindkettő folytatás, még egy fontos közös pont van: olyan csajok a főszereplőik, akik nem riadnak meg senkitől, ám a normálisnak mondható élet menedzselése igazi kihívást jelent számukra. Mindy McCready, azaz KisDög felhagy a bűnüldözéssel, és megpróbál visszailleszkedni az iskola és a biztonságos családi élet mindennapjaiba, azonban ez nem is olyan egyszerű, ahogy várta. Jessica Jones pedig hiába akasztotta végleg szögre szuperhős jelmezét, magánnyomozóként lépten-nyomon beleütközik a környék maszkarás hőseibe: eltűnt mutáns lány, Póklányhoz vezető szálak és egy abszurd randevú a Hangyával. (Scheirich Zsófia)

Brain K. Vaughan – Fiona Staples: Saga 2.

Várható megjelenés: március 10.

Szintén a Tavaszi Képregénybörzére érkezik a tavaly év végén megjelent Saga folytatása. Marco és Alana továbbra is menekülnek az őket üldöző bérgyilkosok és szárnyas katonák elől. Sőt még Marco szülei is a szerelmesek életére törnek!  A kötet 148 színes oldalon meséli el hogyan találkozott Marco és Alana, milyen traumával kell szembe néznie Az Erénynek, miközben a szellem bébicsősznek is nyoma veszik az események sűrűjében. Az első részhez hasonlóan őrült lendülettel pörögnek az események, Vaughan és Staples kreativitása pedig sziporkázóbb, mint valaha. (Scheirich Zsófia)