HIRDETÉS

HIRDETÉS

Film

A rossz poénok gyorsabban kinyírták a Ragadozót, mint Schwarzenegger

A Predator-franchise eddigi filmjei közül egyedül az első rész tudott igazán népszerű lenni. A két folytatás megosztja a rajongókat, a két spinoffot/crossovert pedig a legtöbben szeretnék elfelejteni. Korábban tehát nem sikerült megtalálni a sikeres Predator-folytatás receptjét. Az már az előzetesből is látszott, hogy Shane Black az eddigiektől erősen különböző filmet csinált – ami persze önmagában még nem garancia a sikerre.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az amerikai kormány már egy jó ideje tud azokról az idegen lényekről, amelyek a Földre járnak emberekre vadászni. Titokban azon dolgoznak, hogy befogják és tanulmányozzák ezeket a földönkívülieket. Csakhogy amikor egy újabb Ragadozó jelenik meg, belecsöppen két olyan személy is a történetbe, akiknek fogalma sincs erről az egészről: egy katona, aki egyszerűen rosszkor volt rossz helyen, és egy biológusnő, akit elrángatnak egy titkos laborba, hogy vizsgálja meg a lényt. Nem kell sok idő, hogy elszabaduljon a pokol, és nekik kettejüknek nem csak a földönkívüli gyilkológéppel, de a gátlástalan kormánykatonákkal is szembe kell szállniuk – szerencsére azonban éppen kéznél van pár zakkant katona, akik a segítségükre sietnek.

Ha csak mint folytatást nézzük, A Ragadozóban minden megvan, ami ahhoz kell, hogy jól működjön: az előző részekben látottakra épít, és egy új irányba viszi el a sztorit.

Amikor a biológusnőnek bemutatják a yautja fajt, és a korábbi észleléseit említik neki, akkor lényegében az első két filmre utalnak vissza. A harmadik részből, az Antal Nimród-féle Ragadozókból pedig több dolgot is átvett Shane Black: ilyen az, hogy a Predatorok egymásra is vadásznak, illetve hogy „vadászkutyákat” is használnak. Továbbá a rajongók rengeteg easter egget fedezhetnek fel benne (még az Alien vs. Predatorra is van utalás).

HIRDETÉS

Csakhogy hiába idézi meg a franchise előző részeit A Ragadozó, mert közben egyszerűen nem tud Predator-filmként működni. Ennek az egyik oka, hogy a humor nagyon nem illik a történetéhez. Önmagában azzal nem lenne probléma, hogy poénkodnak egy Predator-filmben, azonban A Ragadozónak a sorozat korábbi részeihez képest jóval összetettebb, komolyabb háttérsztorija van, és emiatt a humorizáló beszólások, az önreflexív viccek erőltetetten, idegenül hatnak benne. Az egysíkú karakterek egy része egy Wayans-vígjátékból szalajtott idióta, és mellettük a többiek éppen azzal válnak nevetségessé, hogy túlságosan komolyan veszik magukat, és az egész helyzetet, amibe belecsöppentek. (Ennek megfelelően a szereplőgárda is nagyon vegyes, vannak köztük tehetségesek és egyszerű karakterszínészek is, és egyáltalán nem tudnak jól együttműködni – pedig külön-külön rendben volnának az alakítások.) Egyszerűen nem áll össze az egész, végig azt érezheti a néző, hogy a készítők se tudták eldönteni, mennyire vegyék komolyan a témát.

Black azt jól érezte, hogy újszerű, érdekes történettel kell előállnia, de közben azzal is tisztában volt, hogy egy Predator-film nézőközönsége nem egy komoly sci-fire, hanem szórakoztatásra vágyik – de sajnos nem sikerült megtalálnia az arany középutat.

A történet hibái, a karakterek gyengesége, de még a rossz poénok is elnézhetőek volnának, hogyha kárpótlásul sok és látványos Ragadozó-akció lenne a filmben. Azonban a címszereplő vadászok felháborítóan el vannak hanyagolva, az előző filmekhez képest nagyon leredukálódott a szerepük. Két újfajta yautja is szerepel a filmben, de igazán csak az egyiküket ismerjük meg – és őt is túlnyomórészt irritálóan szájbarágós módon, az emberek elmondásaiból. Tulajdonképpen csak másodlagos főgonoszként vannak jelen, a főhősök elsődleges ellensége a Predatorokra vadászó kormányügynök. Ráadásul nagyon rosszul vannak felvezetve a filmben az idegen vadászok, ami miatt messze nem tűnik olyan fenyegetőnek a jelenlétük, mint a korábbi filmekben.

Nem lehet azzal mentegetni a filmet, hogy kifulladt a franchise. Bőven van még benne kiaknázatlan lehetőség, és ha mondjuk az ember fellapozza a Vérözön című novelláskötetet, akkor bőven találhat példákat találhat arra, hogy milyen egy remek, vérbeli Predator-történet. Ezekkel szemben azonban A Ragadozó egy hatalmas kapufa. Túl sok minden akar lenni egyszerre – szórakoztató akcióvígjáték, érdekes sci-fi és hentelő horror –, aminek az az eredménye, hogy igazából egyikként sem működik. A franchise részeként pedig csak annyiban érdekes, hogy a befejezés cliffhangerével felvezet egy esetleges folytatást.

5 /10 raptor

Predator - A ragadozó

The Predator

sci-fi
Játékidő: 101 perc
Premier: 2018. szeptember 13.
Rendező: Shane Black

editor
Film- és médiaelméleti tanulmányaim vége felé, a 2010-es évek elején kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Noha vannak témák meg stílusok, amiket különösen kedvelek, és nem feltétlen mondanám magam mindenevőnek, azért viszonylag széles az érdeklődésem. Tőlem telhetően igyekszem az előzetes elvárásokat félretenni, de legalábbis nem az alapján megítélni semmit, hogy ezeknek megfelelt-e. Adaptációk esetében nem tartom elengedhetetlennek az alapanyaghoz való feltétlen hűséget, és igyekszem a helyén kezelni mindent, amiről írok.