HIRDETÉS

HIRDETÉS

Game

Nézzük, ahogy játékosok nézik, ahogy játékosok játszanak

Június 2-án a Hungexpo gigantikus csarnokában rendezték meg az év első, és egyben talán legfontosabb gamer-összejövetelét, a budapesti Play It Show-t (felkészül: Szeged, Siófok majd Pécs!). Mi pedig, mint egy magára minimálisan is (de tényleg csak annyira), de adó geek-portál, kötelező erejűnek éreztük, hogy kilátogassunk a játék és játékos kiállításra. Képes beszámoló következik!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A gamer-világ fiataloktól hemzsegő sűrűjében tett fogalmatlan túránk meglehetősen tanulságosnak bizonyult. Láttunk traktort, találkoztunk Sub Zero-val és sok óra gyaloglás után még a sörcsapot is megleltük, így mindenképpen eredményesen zárult az utazás. Természetesen jó turistaként MINDENT lefotóztunk, szóval következzék képes beszámolónk a 14. budapesti PlayIT Show-ról.

„Miről szól valójában a PlayIt?”

A PlayIT Show-n lényegében az történik, hogy egy belépő áráért vagy videojátékozunk, vagy nézzük, ahogy mások – vélhetőleg nálunk jobbak – játszanak olyan játékokkal, amikkel mi is játszhatunk otthon. Egyébként a rendezvényen profi e-sportolók csaptak össze az Overwatch, FIFA, Quake Champions, Rainbow Six Siege pályáin, amit hatalmas kijelzőkön bámulhattunk.

HIRDETÉS

„Nem nézni, csinálni kell”

Akiket nem érdekelt a profi játékosok mérkőzései, kényelmesen elhelyezkedhettek egy kanapén, és játszhattak például a PUBG-vel. Lehetett ám még játszani Xbox360-on (egy szabad „terminált” találtunk, azon éppen le volt fagyva a Lego Star Wars, rögtön tudtuk, miért szabad.), Play Station 4-gyel, Xbox One-nal.  Néztük is őket, de aztán eszünkbe jutott az öreg frázis, amit általában a pornóval kapcsolatban fogalmaznak meg: „Nem nézni, csinálni kell”.

„És ha már unom a játékot?”

Na jó, nézhetünk youtubereket is, ahogy kompetitív módban, egymás ellenére megpróbálják kitalálni, hogy mikor jelent meg például a GTA V. Ez persze lehet szórakoztató, de mi leginkább úgy értékeltük, hogy nincs megfelelő, érdemi színpad-kontent. Ezt helyettesítendő inkább a vloggerek kerültek kiállításra, megtekintésre. Pedig akár egy videojátékot életében nem látó stand-upos performansza is izgalmasabb lehetett volna, ahogy kommentálva próbálkozik egy CODdal, Skyrimmel, God of Warral, CSGO-val, esetleg egy Overwatchcsal.

Bohóckodó cosplayerek

Volt cosplay verseny is a Show központi, nagy színpadán. A versenyzők ötletesen oldották meg öltözékeik dizájnját, ám a verseny szabályainak sikerült kínos bohózattá redukálni a dolgot. Idén a szakmai (lehet cosplay vonatkozásában szakmáról beszélni? – a kérdés nem kötekedő, inkább ártatlan) zsűri a mutatósság és hűség mellett a színpadi produkciót is díjazta, aminek eredményeképpen a lelkes versenyzők próbáltak a színpadon pantomimezni, meg eltátogni a karakterük játékban, vagy előzetesben elhangzó nagy monológját. Szegény ember Blizzconja volt ez, ahol bár pózolnak a cosplayesek, csupán csak annyira, hogy a mímelt karakterüket utánozzák pár mozdulatban, majd haladnak is tovább.

Keresd a kakukktojást.

Szerintünk fekete sisak nem illik oda, mert nem fehér.

IN-TER-POP-KUL-TÚ-RA, ÉRTEM?

A PlayIT Show egy különlegessége az olyan interpopkulturális fúziókban keresendők, mint amit a képen is láthatunk.

A PlayIT a cukiságok tárháza

Volt ám erős cukifaktorral bíró cosplay is. A képen látható úr bizony egy Fallout-féle Vaultlakó…

… és érik a következő geek-generáció. Örülünk.

Az e-fociban is a fiataloké a jövő, ugye?

A videojáték ellenségekből barátokat, barátokból anyagyalázó ellenségeket is faraghat, de mélyítheti a szülő-gyermek viszonyt is. Többször is belebotlottunk fiatalok, akik éppen az édesanyjukat próbálták ilyen vagy olyan módon, de megagyalni a kontrollerrel. Kíváncsiak voltunk, hogy a tétek a több zsebpénz vs „kitakarítod a padlást is” tengelyen mozogtak, vagy szimplán barátságos mérkőzések voltak csupán? Csak kíváncsiak voltunk, megkérdezni már nem volt kedvünk.

Hőség, fülledtség, feket rucik és retro

A rendezvénynek teret adó csarnokban rendkívül meleg volt. Olyannyira, hogy az egyébként egymásra ősellenségként tekintő Csillagok Háborúja frakciók is együtt jártak ki hűsölni, na meg elszívni egy jó cigit. A képen Darth Maul magyarázza, hogy ő tenne erre az egész sötét meg világos oldalra, csak jó a fizu, meg a cafeteria is nagyszerű, neki meg éhes szájakat kell etetnie a csajai személyében.

Az egyik legjobb stand a retro konzolok garmadájával foglalkoztató stand volt- Volt Street Fighter, Mortal Combat, és minden, amit szerettünk régen, amikor még minden jobb volt.

Itt most semmit a kéznek!

Íme Kratos, itt még egyelőre fiúcska nélkül, szexin hetyke szakállal.

Azt nem tudjuk, hogy Kapi talpa alatt miért ég a talaj, de így is vittük volna.

Mr. Indiana Jonesszal is találkoztunk. Itt éppen köti a kincskereső náci hurkot szorgalmasan a lóháton.

Ha sör van, minden van!

Ha a nyíllal jelölt átjárón áthaladtunk, találtunk egy standot, ahol sört és röviditalt lehetett vásárolni, ezért összességében jól éreztük magunkat az idei év első, Budapest PlayIT Showján.

A lenti videóban pedig a PlayIT egyetlen és lenyűgöző traktorját nézhetitek meg. Érdemes.

administrator
Nagyjából 2015 óta vagyok hülye film-, sorozat- meg videójáték kritikus. Az írásaimmal nem akarom megmondani, hogy mit szeressen az olvasó, vagy mit ne. Csak tippeket adok az idő felhasználását illetően. - Mondom ezt én, akinek rohadt hosszúak a cikkei.